Hvem av disse  mener du har størst alkoholproblem?

KrF, avholdsfolket og Vinmonopolet vil nødig følge etter hvis svenskene kutter alkoholavgiftene med 40 prosent. Resten av regjeringen og «harryhandlerne» ser litt annerledes på saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF: - Vi kan leve med forskjeller

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) tror ikke den svenske regjeringen vil sette ned spritavgiften frivillig.

Men Bondevik vil verken forskuttere eller utelukke en norsk avgiftsreduksjon.

Hans ønske om et felles nordisk nivå på alkoholavgiftene har ikke påvirket det svenske utvalget som foreslår å sette ned brennevinsavgiften med 40 prosent.

Bondevik anser likevel ikke slaget som tapt:

Vil avvente

- Göran Persson sa klart til meg at hvis Sverige setter avgiftene ytterligere ned, er det ikke noe han ønsker, men noe han er tvunget til på grunn av nabolandenes priser, sier Bondevik.

Han vil avvente hva den svenske regjeringen faktisk gjør.

- Norge kan leve med noen forskjeller i avgiftsnivå, men ikke for store forskjeller. Det er bakgrunnen for at Norge satte ned brennevinsavgiften for to år siden, sier statsministeren.

- Må unngå press

- Men vi må unngå en internasjonal situasjon som presser regjeringene til å innføre et annet avgiftsnivå enn de selv ønsker, sier Kjell Magne Bondevik.

Høyre og Venstre: - Avgiftene vil bli redusert

KrF og statsminister Kjell Magne Bondevik kan mene det de vil. Avgiftene på sprit, vin og øl vil gå ned.

Det sier Høyres avgiftspolitiske talsmann, stortingsrepresentant Torbjørn Hansen, etter at et svensk regjeringsoppnevnt utvalg i går foreslo å redusere avgiftene på sprit med 40 prosent.

- Norge kommer, uansett regjeringssammensetning, til å måtte sette avgiftene på alkohol ned mot svensk nivå. Norske avgifter vil ikke være uforstyrret av det som skjer i våre naboland, sier Hansen til Dagbladet.

Større kvoter

Venstre er langt på vei enig og vil til og med øke den tollfrie kvota.

- Jeg tror at på sikt må vi se på hvordan vi skal harmonisere både våre kvoter og avgifter med EU. Vi må jo hele tida se både på det som går på kvoter og avgifter i forhold til grensehandel, sier May Britt Vihovde, stortingsrepresentant for Venstre.

- Må skje gradvis

- Ting må skje gradvis, så jeg vil ikke tidfeste dette. Men at det dette kommer er sikkert, sier Vihovde, som tror regjeringspartiene kan klare å finne en balanse i dette som alle de tre partiene kan leve med. Når Svenskenes statsbudsjett legges fram i slutten av september, blir det klart om Sverige følger utvalgets forslag. Da vil neppe Bondeviks regjering få tid til å følge opp i det norske budsjettforslaget. Det legges fram 6. oktober.

Kvotekjøpere: - Sinnssyke avgifter

Tove Styhm (55) og Alfhild Haugen (66) satte seg i går på Kiel-ferja - og kommer i morgen hjem med ei flaske sprit og ei flaske vin hver. Kvota.

- Kvotene kan godt bli større, synes Tove Styhm.

- I EU er kvotene på ti liter sprit, 20 liter sterkvin, 90 liter vin og 110 liter øl, er det nok?

- En mellomting er bra.

- Bondevik vil ha en felles nordisk alkoholfront mot å redusere alkoholavgifter av hensyn til helse og velferd. Enige?

- Nei, han er en dust, vi har nok avgifter i dette landet, sier Styhm.

- Ja, avgiftene er helt sinnssyke , synes Alfhild Haugen.

Ruspolitikeren: - Avgiftene gir færre skader

- De norske alkoholavgiftene fører til at vi har færrest alkoholskader i Norden, sier Anne-Karin Kolstad.

Hun er generalsekretær i den ruspolitiske organisasjonen Actis.

Kolstad går sterkt imot å øke kvota og å senke avgiftene. Hun tviler på om finansminister Foss i det hele tatt har råd.

- Det betyr 3 milliarder i tapte inntekter til statskassa. I tillegg kan du plusse på to milliarder i sosiale kostnader. Senker man avgiftene vil totalkonsumet øke. Vi vet at økt forbruk øker antallet helseskader, sier hun. Norge har det laveste alkoholforbruket i Europa med seks liter ren alkohol per voksen i 2003. Svenskene ligger én liter over.

Polsjefen: - Frykter smugling

Polsjefen frykter mer smugling om svenskene kutter avgiftene med 40 prosent uten at Norge følger opp.

Administrerende direktør i Vinmonopolet, Knut Grøholt, tror Polet kan leve med at svenskene kutter avgiftene.

- Men vi må skille mellom lovlig og ulovlig handel. Det er nok ikke mange som drar til Sverige for å spare 70 kroner på en liter sprit. Men blir prisene svært forskjellige, vil nok flere føle seg fristet til å ta med mer enn det som er lov. Det vil vi merke, sier han.

AVVENTER: Statsminister Kjell Magne Bondevik vil ikke presses til å innføre et avgiftsnivå regjeringen ikke ønsker.
TROR PÅ ENDRING: Både Venstres leder Lars Sponheim (bildet) og Høyres leder Erna Solberg tror kvoter og avgifter vil endre seg.
KRASSE: Tove Styhm synes Bondevik er «en dust», og Alfhild Haugen synes vi har nok avgifter. Men nå skal de kose seg på ferja til Kiel.