Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem avslørte CIA-agent Valerie Plame?

I dag starter rettssaken mot Cheneys stabssjef Lewis «Scooter» Libby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Når rettssaken mot Lewis «Scooter» Libby starter i dag, er det ikke selve forbrytelsen med å avsløre Valerie Plame som CIA-agent påtalemakten vil fokusere på.

I likhet med skandaler som Watergate og Lewinsky er det falske forklaringer og forsøket på å skjule sannheten for etterforskerne, som plasserer Libby på tiltalebenken, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Historien om CIA-lekkasjesaken går tilbake til sommeren 2003. Kort tid etter at den tidligere amerikanske diplomaten Joseph Wilson hadde publisert en artikkel i avisen The New York Times, som sådde tvil om Bush-administrasjonens påstander om at Saddam-regimet hadde forsøkt å kjøpe uran fra Niger, var det noen som hvisket amerikanske journalister i øret at: «Valerie Plame, hun jobber for CIA».

Saken vakte stor oppsikt langt utenfor Washingtons maktkorridorer. Hvem var det som hadde lekket CIA-agentens navn? Og var lekkasjen en ren hevn for artikkelen som ektemannen hadde skrevet?

Både visepresident Dick Cheney og presidentens rådgiver Karl Rove ble trukket inn i saken, da ekteparet Plame/Wilson gikk til sivilt søksmål.

Nå, drøye tre år etter, er det bare tiltalen mot Libby som står igjen, etter det som tegnet til å bli en stor politisk skandale som kunne felle presidenten.

- Viderefortalte sladder

Spesialanklager Patrick Fitzgerald har tatt ut tiltale mot Libby for å ha avgitt falsk forklaring og for å ha forhindret etterforskningsarbeidet.

KONSPIRASJONSTEORI: Valerie Plame, tvillingmoren og karrierekvinnen med Hollywood-utseende, ble avslørt av journalisten Robert Novak i juli 2003. Kort tid i forveien hadde hennes ektemann, Joseph Wilson, publisert en arikkel som kritiserte etterretningsbruken i forkant av Irak-innvasjonen. Var lekkasjen av Plames agentvirksomhet en hevn fra Bush-administrasjonen for ektemannens påstander? Foto: AP/Scanpix
KONSPIRASJONSTEORI: Valerie Plame, tvillingmoren og karrierekvinnen med Hollywood-utseende, ble avslørt av journalisten Robert Novak i juli 2003. Kort tid i forveien hadde hennes ektemann, Joseph Wilson, publisert en arikkel som kritiserte etterretningsbruken i forkant av Irak-innvasjonen. Var lekkasjen av Plames agentvirksomhet en hevn fra Bush-administrasjonen for ektemannens påstander? Foto: AP/Scanpix Vis mer

Ifølge en uttalelse fra Fitzgeralds kontor skal Libby ha løyet til FBI-etterforskere, og løyet for storjuryen om hvordan og når han fikk kjennskap til at den vakre, blonde tvillingmoren og karrierekvinnen Valerie Plame var CIA-agent. Han skal også ha løyet om utlevering av hemmeligstemplede dokumenter til reportere.

Libby har forklart at han fikk vite om Plames navn og jobb fra reportere på et tidspunkt da visepresident Dick Cheney og andre i Bush-administrasjonen allerede hadde fortalt ham disse opplysningene. Libbys versjon er, ifølge spesialanklager Fitzgerald, at han bare «viderefortalte sladder fra en reporter til en annen i en lang rekke av telefoner».

Washington Posts reporter Bob Woodward har siden forklart at han fikk vite Plames navn en måned før hun 14.juli 2003 ble angitt i en avisartikkel skrevet av den konservative Robert Novak. Woodward har i likhet med minst seks andre journalister ikke sagt hvem denne kilden var, men han har gjort det klart at det ikke var Libby.

- Overdrev Irak-trusselen

Men historien som ledet opp til avsløringen av Plames navn og morgendagens rettssak har forgreininger lenger tilbake i tid og langt utover de amerikanske landegrensene, skriver BBC.

I 2001 mottok CIA opplysninger fra en ikke navngitt etterretningskilde at Irak hadde blitt enige med det vestafrikanske landet Niger om å kjøpe flere hundre tonn urankonsentratet «yellow cake».

Siden Irak ikke hadde noen sivile formål som uranet kunne brukes til, økte amerikanernes frykt for at Saddam-regimet var i ferd med å utvikle et militærprogram i strid med FN-sanksjonene.

I februar 2002, ble Plames ektemann, Joseph Wilson sendt til Niger for å etterforske. Wilson fant ingen bevis for at det hadde foregått salg av uran. Han dro hjem til USA og fortalte dette, men la til at han hadde hatt en «svært interessant» samtale med Nigers president Ibrahim Mayaki.

I september samme år kom den britiske regjeringen med de samme påstandene om at Irak hadde forsøkt å kjøpe uran fra Afrika. Og påstandene ble gjentatt i president Bush\' state of the union-tale i januar 2003, bare måneder før invasjonen av Irak i 2003.

Fra februar og utover våren ble det klart at verken Det internasjonale atomenerigbyrået (IAEA) eller CIA festet lit til påstandene om irakisk uranoppkjøp.

6.juli stod artikkelen «What I Didn\'t Find in Africa» på trykk i The New York Times. Artikkelen var signert Joseph Wilson, som kom med et tydelig angrep på Bush-administrasjonen.

- Noe av etterretningsinformasjonen relatert til Iraks atomvåpenprogram var pyntet på for å overdrive Irak-trusselen, lød påstanden fra Wilson.

Armitage tok på seg skylden

Men tilbake står fremdeles det ubesvarte spørsmålet: Hvorfor skulle noen i Bush-administrasjonen avsløre Valerie Plame som agent?

Libbys advokater sier avsløringen ikke kom som et resultat av en storkonspirasjon, men snarere en intern politisk kamp mellom CIA, Det hvite hus og innenriksdepartementet om etterretningsfeil angående Irak, skriver nyhetsbyrået AP.

Siden tidligere viseutenriksminister Richard Armitage i september i fjor tok på seg skylden, og sa at det var han som var kilden til lekkasjen, har anklagene mot Det hvite hus mistet mye av kraften.

- Det var en forferdelig feil fra min side, sa Armitage til The New York Times.

Armitage forklarte til avisen at årsaken til at han lot det gå så lang tid før han stod frem som kilden, var at spesialetterforsker Patrick Fitzgerald ba ham om å ikke si noe, og at han fulgte hans råd.

Bush-rådgiver Karl Rove ble renvasket for anklagene sommeren 2006. Cheney ventes å bli innkalt som vitne i saken mot Libby. Dette vil i så fall være første gang en visepresident vitner i en straffesak.

Cheneys tidligere stabssjef kan risikere opp mot 30 års fengsel, men advokater tror han vil få en langt mildere straff, dersom han blir funnet skyldig.

New York Times-journalist Judith Miller sonet 85 dager i fengsel, fordi hun nektet å oppgi hvem det var som lekket informasjonen om Plame.

STILTE OPP I VANITY FAIR: Valerie Plame stilte opp med ektemannen Joseph Wilson i dette intervjuet med Vanity Fair etter avsløringen i 2003.
TILTALT FOR LØGNER: Spesialanklager Patrick Fitzgerald har tatt ut tiltale mot Lewis «Scooter» Libby for å ha avgitt falsk forklaring og for å ha stukket kjepper i hjulene for etterforskerne.
DET ENESTE: Etter det som tegnet til å bli en stor politisk skandale, er tiltalen mot Cheneys tidligere stabssjef Lewis Libby «det eneste» som er igjen av den storstilte etterforskningen.
TOK PÅ SEG SKYLDA: Tidligere viseutenriksminister Richard Armitage fortalte i september i fjor at det var han som var kilden til lekkasjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!