Hvem blir årets europeer?

I 2001 vant U2-Bono. I år er 50 navn nominert. Både gutta bak Skype, Bill Gates og Italias Romani Prodi er blant dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For tre år siden ble U2-artisten Bono kåret til årets europeer på European Voice.

Siden 2001 har man stemt fram vinnere på flere områder.

En CIA-jaktende journalist er en av årets nominerte.

En rekke kjente fjes er blant årets kandidater, blant annet i kategoriene årets forretningsfolk, årets EU- kommisær og EU-parlamentsmedlem, politiske kampanjeleder og årets «ikke EU-borger».

Stem her.

Blant årets medlemmer av kommisjonen er Viviane Reding nominert for sitt arbeid med å senke mobilprisene for utenlandssamtaler. Ordningen trer i kraft neste år og vil omfatte Norge.


Sophie in \'t Veld
er nominert til årets EU-parlamentsmedlem for sitt arbeid mot utleveringen av passasjerlister i flytrafikken mellom EU og USA, og for personvernet. EU-domstolen har besluttet at den nåværende avtalen er ulovlig, og at det må fremforhandles et nytt forslag i løpet denne høsten.

Svensker i farten

HET KANDIDAT: Nederlandske Sophie in ´t Veld har fått mye støtte for sitt arbeid mot utlevering av europeiske flypassasjerlister til USA, uten garantier for personvern. Nå kan hun bli årets europeer, i European Voice sin avstemning. Foto: D66
HET KANDIDAT: Nederlandske Sophie in ´t Veld har fått mye støtte for sitt arbeid mot utlevering av europeiske flypassasjerlister til USA, uten garantier for personvern. Nå kan hun bli årets europeer, i European Voice sin avstemning. Foto: D66 Vis mer

Den italienske statsministeren Romano Prodi italienske statsministeren Romano Prodi, som i våres slo bedrageritiltalte Silvio Berlusconi i en av Italias største valgthrillere på mange år, er nominert til «årets statsmann».

Juryen begrunner nominasjonen med at han viste vei og pågangsmot, da Europa skulle bidra med fredsbevarende styrker i Libanon.

Det svenske EU-parlamentsmedlemmet Cecilia Malmström, medlem av den liberale fraksjonen, er innstilt til årets «kampanjeleder». 

Malström har opprettet kampanjesiden Oneseat.eu, som så langt har samlet over en milion underskrifter for å flytte EU-parlamentet fra Strasbourg til Brussel.

Blant jurymedlemmen sitter den tidligere svenske statsministeren Carl Bildt.

CIA-avsløringer

Guido Olimpio er nominert til årets journalist. Italieneren har over tyve år bak seg som gravende reporter om internasjonal sikkerhetspolitikk. 

Han har skrevet flere saker for den italienske avisen Corriere della Sera om CIAs ulovlige aktiviteter i Europa, i kampen mot terrorisme.

Hvem blir årets europeer?

I 2005 ble Viktor Jusjtsjenko, som ledet an i den ukrainske oransjerevolusjonen i, stemt fram som årets ikke «EU-borger».

I år har du muligheten til å stemme på avtroppennde generalsekretær i FN, Kofi Annan.

Niklas Zennström og Janus Friss som grunnla internettelefonprogrammet Skype, er blant de nominerte i klassen «forretningsfolk». Juryen nomnert dem for at «de har endret telefonens utseende».

Vinnerne blir offentliggjort den 28. november.

VIVIANE REDING: EU-kommisær for media og kommunikasjon får honnør for å ta forbrukernes side i kampen mot telefonregningen.
ROMANI PRODI: Italias statsminister er nominert til årets «statsmann».
CECILIA MALMSTRÖM: Startet en kampanje for å flytte Europaparlamentet fra historiske Strasbourg og til Brussel av kostandshensyn. Byen har skiftet mellom å tilhøre Frankrike og Tyskland hele fire ganger i perioden mellom 1871 og 1945. Den i dag franske byen, ble stående som et symbol på et krigsherjet Europa. Årlig koster det mange millioner at politikerne pendler mellom de to byene.
KOFI ANNAN: Hans etterfølger som generalsekretær i FN er ikke avgjort. Nå er han på juryens liste.