Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem blir den neste som faller?

Unge menn setter fyr på seg selv i Algerie, Egypt og Mauretania. I Jordan er kong Abdullah «svært nervøs».

SATTE FYR PÅ SEG SELV - STYRTET PRESIDENTEN: Mange mener at den tunisiske revolusjonen startet da grønnsakshandleren Mohamed Bouaziz (26) satte fyr på seg selv 17 desember i fjor. Her besøker den tunisiske presidenten Bouaziz på sykehuset 28 desember. Fredag rømte president Zine Al-Abidine Ben landet. Bouaziz har blitt en folkehelt. Foto: SCANPIX/AP
SATTE FYR PÅ SEG SELV - STYRTET PRESIDENTEN: Mange mener at den tunisiske revolusjonen startet da grønnsakshandleren Mohamed Bouaziz (26) satte fyr på seg selv 17 desember i fjor. Her besøker den tunisiske presidenten Bouaziz på sykehuset 28 desember. Fredag rømte president Zine Al-Abidine Ben landet. Bouaziz har blitt en folkehelt. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens unge gutter, væpnet med staur, køller og balltrær kontrollerer gatene i Tunisia, er det mange som nå tror at revolusjonen vil spre seg til andre arabiske land.

I Jordan er nå kong Abdullah II svært nervøs, ifølge The Jerusalem Post. Mens opposisjonen planleggger nye opptøyer skal monarken ha satt opp et eget «kriseberedskapsrom» for å unngå anarki i landet. 

Vil samle millioner Opposisjonsledere snakker nå om få millioner til å demonstrere i Jordans hovedstad, Amman, for å se om de klarer å presse kongen til å fjerne den upopulære statsministeren, Samir Rifai.

Jerusalem Post forteller at flere jordanere nå snakker åpent om å kopiere revolusjonen i Tunisia. I går kunne blant annet nyhetsbyrået AFP melde at 3000 jordanske fagforeningsmedlemmer, islamister og venstreredaikale hadde en «sit-in» utenfor parlementet for å protestere mot regjeringens økonomiske politikk. 

SVÆRT NERVØS: I Jordan er nå kong Abdullah II svært nervøs, ifølge The Jerusalem Post. Mens opposisjonen planleggger nye opptøyer skal monarken ha satt opp et eget «kriseberedskapsrom» for å unngå anarki i landet.  Foto: SCANPIX/REUTERS
SVÆRT NERVØS: I Jordan er nå kong Abdullah II svært nervøs, ifølge The Jerusalem Post. Mens opposisjonen planleggger nye opptøyer skal monarken ha satt opp et eget «kriseberedskapsrom» for å unngå anarki i landet. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Sist fredag gikk tusener ut av moskeene i Amman mens de ropte «Jordan er ikke bare for de rike», «Ned med Samir Rifais regjering» og «Grensen går ved brødet ("Bread is a red line" red.anm.)», skriver The Jerusalem Post.

Unge menn i flammer Mange mener at den tunisiske revolusjonen startet da grønnsakshandleren Mohamed Bouaziz (26) satte fyr på seg selv 17. desember i fjor. Hans bror mener at Bouaziz nå har blitt et symbol på motstand mot alle de udemokratiske arabiske regimene.

- Frihet er dyrt og min bror betalte prisen, sier broren til Bouazizi Salem til Reuters.

Bouazizi satte fyr på seg selv etter at politiet tok grønnsaksvognen som han levde av. Dermed ble han et symbol for tusenvis av studenter og arbeidsledige som var rasende over de dårlige livsvilkårene.

Nå begynner menn å sette fyr på seg selv i hele Nord-Afrika, melder New York Times.

KAOS: Tunisa er på randen av kaos. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
KAOS: Tunisa er på randen av kaos. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

I Algerie har fire menn satt fyr på seg selv i løpet av den siste uka. Og i dag fortsatte aksjonene i Egypt og Mauretania:  

Nord-Afrika i flammer I Egypt var det en eieren av en liten restaurant i Kairo, Abdo Abdel Moneim (50), som helte bensin over seg selv før han tente på utenfor landets parlamentsbygning.  

Nesten samtidig, satte en mann fyr på seg selv i en bil utenfor Mauretanias parlament. Mannen har blitt identifisert som Ya'coub Ould Dahoud (40), melder det statlige mauritanske nyhetsbyrået.

Mens Dahoud ble fraktet til sykehuset med alvorlige brannskader sa Dahoud at han protesterte mot «urettferdighet, undertrykking og mangel på likhet i Mauretania», skriver New York Times.

En gruppe med unge egyptere ber sine landsmenn om å protestere mot «tortur, fattigdom, korrupsjon og arbeidsledighet»:

HVEM BLIR NESTE?: Libyas leder Muammar Gaddafi (i midten), med Egypts president Hosni Mubarak ved sin høyre side og Yemens president Ali Abdullah Saleh ved sin venstre side under et møte mellom arabiske og afrikanske ledere i 2010. Foto: EPA/SCANPIX
HVEM BLIR NESTE?: Libyas leder Muammar Gaddafi (i midten), med Egypts president Hosni Mubarak ved sin høyre side og Yemens president Ali Abdullah Saleh ved sin venstre side under et møte mellom arabiske og afrikanske ledere i 2010. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

«La oss alle delta slik at vårt land en dag vil se lyset», står det på gruppens Facebook-side.

Den kinesiske modellen The Economist har analysert hva de arabiske avisene skriver om revolusjonen i Tunisia. De fleste berømmer revolusjonen og diskuterer nå om Tunisia viser vei for de andre arabiske landene.

Burhan Ghalyoun, en syrisk skribent bosatt i Frankrike, analyserer den avsatte tunisiske presidentens Ben Alis mislykkede strategi:

«Det tunisiske opprøret som har pågått den siste måneden kom ikke som noen overraskelse for noen - bortsett fra den styrende eliten, som trodde de hadde funnet den magiske formelen for å bli sittende med makta (...) Denne formelen, som de fleste arabiske regimer bruker, kommer fra den kinesiske modellen. Den kombinerer to elementer. For det første: Sperre offentligheten gjennom å forby all form for sivil aktivisme, og ikke minst all politisk aktivitet. Og for det andre: Ta kontroll over økonomien.» 
 

VIL DET SPRE SEG?: Mens unge gutter, væpnet med staur, køller og balltrær kontrollerer gatene i Tunisia, er det mange som nå tror at revolusjonen vil spre seg til andre arabiske land. Foto: SCANPIX/REUTERS
VIL DET SPRE SEG?: Mens unge gutter, væpnet med staur, køller og balltrær kontrollerer gatene i Tunisia, er det mange som nå tror at revolusjonen vil spre seg til andre arabiske land. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer
INGEN OVERRASKELSE: «Det tunisiske opprøret som har pågått den siste måneden kom ikke som noen overraskelse for noen - bortsett fra den styrende eliten», skriver 
Burhan Ghalyoun. Foto: SCANPIX/AFP
INGEN OVERRASKELSE: «Det tunisiske opprøret som har pågått den siste måneden kom ikke som noen overraskelse for noen - bortsett fra den styrende eliten», skriver Burhan Ghalyoun. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!