Hvem blir Europas mektigste?

Hvem blir den første europeiske sentralbanksjef og dermed kanskje Europas mektigste mann? Dette spørsmålet kaster lange skygger over dagens EU-toppmøte. Kampen står mellom nederlenderen Wim Duisenberg (62) og franskmannen Jean-Claude Trichet (55).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Igjen er det Frankrike som lager krøll. Når valuta-toppmøtet starter i Brussel i dag, vil Jacques Chirac stå alene mot resten av EU-lederne.

EUs finansministrer anbefalte i går at den felleseuropeiske valutaen euro innføres fra neste år, med 11 land som deltakere.

Men personstriden truer nå med å ta bort oppmerksomheten fra dagens historiske beslutning om euroen.
Frankrikes kranglevorenhet kan i verste fall undergrave tilliten til EU og hele det økonomiske samarbeidet.

En mektig mann

Presidenten i Den europeiske sentralbanken (ESB) blir ikke bare nøkkelperson i det europeiske økonomiske systemet, men også en av finansverdenens viktigste aktørerer. ESB vil styre pengepolitikk og rentenivå for alle landene som er med i samarbeidet.

Banken er tiltenkt en rolle uavhengig av politiske organer - ikke ulik den mektige tyske Bundesbank.

På grunn av sin selvstendighet, blir derfor ESBs leder en helt sentral spiller i det europeiske fellesskapet. Men Frankrikes politiske spill kan undergrave markedets tro på ESBs selvstendighet.

Uventet motkandidat

Lenge syntes det soleklart at Duisenberg skulle overta som ESB-president. Nederlenderen er i dag leder av Det europeiske monetære institutt (EMI) som er forløperen til sentralbanken. Det var lagt opp til at han skulle gli fra jobben i EMI til ESB.

Det ble først dramatikk i saken da Frankrike i november i fjor uventet kastet sin egen sentralbanksjef, Jean-Claude Trichet, inn i kampen om toppjobben.

At Frankrike plutselig lanserte en motkandidat, ble svært kjølig mottatt av de fleste andre EU-landene. Det hele blir tolket som et forsøk fra Frankrikes side på å styrke sin posisjon ved forhandlingsbordet.

Tøffe ledere

Både Duisenberg og Trichet blir regnet som kvalifiserte til jobben.

Ironisk nok har Trichet tidligere gitt uttrykk for at nederlenderen er hans personlige favorittvalg.

Begge har opparbeidet seg et ry som tøffe ledere med sans for stram økonomisk politikk. Begge har erfaring som sentralbanksjef i sine hjemland. Men mens Duisenberg liker golf, tennis og countrymusikk, ligger Trichets interesser på det høylitterære plan, med Proust, Saint-Jean Perse og Mallarmé.