Hvem blir neste offer?

For første gang er det gått mer enn to ukedager siden snikskytteren slo til sist. Amerikanerne frykter det er få timer før neste skudd faller, og neste liv går tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du nordmann i snikskytterens område? Send oss dine inntrykk! 2. oktober klokka 17.20 suste snikskytterens første kule over en parkeringsplass ved et kjøpesenter i Aspen Hill, Maryland. Den lagde et hull på størrelse med et kronestykke i vinduet til jernvarebutikken «Michaels», før den slo gjennom silkebukettene som sto i vindusutstillingen. Kula fortsatte bak hodet på en kvinnelig ansatt, og boret seg gjennom lampa som hang over kassaapparatet ved kasse nummer fem.

Ferden gikk deretter over noen juledekorasjoner, før den traff en hylle fylt med bønnebøker med tittelen «Inspirasjon for hjertet».

Ingen forsto hva slags mareritt kula som lå stille på butikkgolvet var opptakten til. De neste elleve kulene kom til å ramme mennesker.

Lang pause

Ni er så langt drept, siste offer er 47 år gamle Linda Franklin. Hun ble skutt og drept på en parkeringsplass foran øynene til ektemannen sin, etter at hun hadde vært på kjøpesenteret Seven Corners i Falls Church, Virginia.

Da disse ordene ble skrevet, var klokka 10.19 norsk tid. Det er nøyaktig 55 timer og fire minutter etter at snikskytteren slo til sist. Han er kjent for å ta helgefri, men så mange timer har han aldri holdt seg i ro i løpet av ukedagene.

Det betyr en av to ting: Enten tror han at politiet er i ferd med å sirkle ham inn, og har derfor trukket seg tilbake. Eller så er det bare et tidsspørsmål før han igjen løfter rifla til skulderen, sikter inn sitt neste offer og fyrer av ett nytt dødbringende skudd.

Helt uvirkelig

Innbyggerne i Washington og områdene rundt tør ikke håpe på at de har hørt det siste fra ham. Det gjør heller ikke politiet, som ber folk gå i sikksakk på gata.

- De fikk ham nesten? Nesten? Nesten er ikke bra nok, sier Linda Hunter mens hun tenner en sigarett. Hun står foran Home Depot der FBI-analytikeren Linda Franklin ble drept.

- Han kommer seg alltid unna, sier Tom Woomer, som eier en møbelbutikk i området.

- Men politiet har ikke mye å jobbe med. Jeg tror de gjør alt de kan.

Foreldre kjører barna sine til skolene, som er strengt bevoktet av politifolk. Hvis barna må på do, må de vente til etter at timen er over. De får ikke gå ut i friminuttene.

Snikskytteren har skapt panikk. Det var sikkert målet.

- Presset på politiet er enormt, sier Edward Zigo.

Han er pensjonert politimann, og var med på pågripelsen av David Berkowitz, eller «Son of Sam», i 1977.

- Vi jaktet på Berkowitz i rundt ett år og fire måneder. Politiet her har akkurat begynt jakten. Det må være helt uvirkelig, sier han.

Ikke signalement

Optimismen spredde seg blant amerikanerne da det ble klart at det fantes øyenvitner til det siste drapet. Men mørket, avstanden og adrenalinpumpa som går amok når du står og ser på et menneske som dreper et annet, førte til at vitnene ikke klarte å gi noen god beskrivelse av gjerningsmannen.

I tillegg har vitner til skyteepisoder en tendens til å se på våpenet, og ikke på personen som holder det.

Jakten på de to varebilene, en Ford Econoline og en Chevrolet Astro, har heller ikke ført fram. Politiet har fått deler av registreringsnumre fra vitner, men problemet er at numrene er forskjellige.

Stopper filmer

De ni drapene har gjort stort inntrykk på amerikanerne. George Bush fordømte angrepene raskt da det ble klart at en seriemorder herjet på østkysten. Drapene har allerede fått konsekvenser for filmindustrien i Hollywood.

Actionfilmen «Phone Booth», med Kiefer Sutherland i hovedrollen, handler om en snikskytter som terroriserer innbyggerne i Washington D.C. Den skulle egentlig ha kinopremiere 15. november, men blir utsatt på ubestemt tid.

Det kommer selvfølgelig ikke til å stoppe Hollywood-regissørene fra å lage filmer om snikskytterdrapene seinere.

Linda Hunter, som tente opp røyken sin utenfor Home Depot der det foreløpig siste drapet skjedde, slipper sigaretten på bakken før hun har fått i seg halvparten.

- Jeg går inn igjen. Finner en bok og slapper av med den.

Ett minutt seinere sitter hun i et hjørne inne i butikken sin. Langt unna vinduene.

Er du nordmann i snikskytterens område? Send oss dine inntrykk! Kilder: AP, Time, New York Times, Washington Post, Washington Times, CNN, Reuters.

LETER:Etterforskningsleder Charles Moose viser fram bilder basert på øyenvitneskildringer. Så langt har ikke etterforskningen ført politiet til drapsmannen.
SORG: Mange la ned blomster og lys på steder der Linda Franklin (47) ble skutt og drept.
STOPPER FILM: Skuespiller Colin Farrell spiller i 20th Century Fox sin nye thriller «Phone Booth». Filmen, som handler om en snikskytter, er utsatt på ubestemt tid.