Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem blir ny statsråd?

Anniken Huitfeldt er den heteste kandidaten til å overta som ny barne- og likestillingsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet får opplyst, vil statsminister Jens Stoltenberg i dag oppnevne en settestatsråd som får ansvaret for den daglige driften av det skadeskutte departementet fram til statsministeren har funnet en ny, velegnet kandidat etter at Manuela Ramin-Osmundsen fikk sparken i går.

Informerte kilder i Arbeiderpartiet sier at Stoltenberg denne gangen ikke akter å ta noen sjanser. Den nye ministeren som skal overta Barne- og likestillingsdepartementet skal være politisk erfaren, det skal primært være en kvinne og hun skal nyte tillit i partiet, sier flere.

Flere kandidater

En håndfull kjente og erfarne Ap-kvinner nevnes i spekulasjonene. Først og fremst trekkes stortingsrepresentant og leder av Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt fra Akershus Ap fram som en soleklar kandidat. Huitfeldt er medlem av Aps sentralstyre og er leder av partiets kvinnenettverk. Hun er velutdannet, tidligere AUF-leder og i dag første nestleder i stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomite.

En annen het kandidat er stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul fra Sør-Trøndelag, som også er partiets talsperson i familie- og kultursaker. Gjul er jurist og har sittet på Stortinget siden 1993.

Finanspolitikeren Marianne Aasen Agdestein, Akershus Ap, trekkes også fram som mulig ny statsråd. Hun har sittet på Stortinget siden 2005, men har tidligere erfaring som politisk rådgiver i Kommunal- og regionaldepartementet, i tillegg til jobben som rådgiver i Aps stortingsgruppe.

Justispolitikeren Anne Marit Bjørnflaten fra Troms nevnes som en mulig kandidat.

Som så mange ganger tidligere nevnes også Trondheims ordfører Rita Ottervik som statsrådkandidat, men det er neppe aktuelt for henne å forlate jobben i Trondheim nå.

Helga bytter?

Sentrale kilder peker imidlertid på at dette statsrådsskiftet kan bli en gyllen mulighet for Aps nestleder, Helga Pedersen, til å skifte fra det noe mer anonyme Fiskeri- og kystdepartementet til et mer PR-vennlig liv i Barne- og likestillingsdepartementet. Aps nestleder ble av flere spådd en lysende framtid, men har til manges overraskelse ikke greid å markere seg som en slagkraftig politiker. Noe av årsaken er at fiskeripolitikk ikke høster de store overskriftene i landets største medier, selv om hun har gode politiske resultater å vise til i blant annet kampen mot svart fiske.

Pedersen er same fra Finnmarks-kommunen Tana, og er engasjert i så vel likestillings- som minoritetsspørsmål.

Ikke bare kvinner

Alle Dagbladet snakket med i går, sier statsminister Stoltenberg neppe har til hensikt å foreta flere statsrådsskifter akkurat nå ettersom det er relativt kort tid siden de forrige statsråds-rokkeringene.

- Dette blir bare gjetninger, for akkurat nå er det bare noen ytterst få personer som kjenner til hvordan Jens tenker. Men jeg anser det som usannsynlig at statsministeren gjør mer enn to statsrådsskifter, og det skjer bare hvis Helga Pedersen ønsker å flytte til Barne og likestillingsdepartementet, sier en kilde. En outsider som nevnes av flere, er statssekretær Kjell Erik Øie i Barne- og familiedepartementet.

Det som taler mot hans kandidatur er at han ikke er kvinne, men han har gode kvalifikasjoner. Før Øie ble statssekretær i departementet i 2005, var han avdelingsdirektør i Kirkens Bymisjon. Øie var dessuten politisk rådgiver i samme departement under statsråd Kartia Bekkemellem i Stoltenbergs første statsministerperiode fra 2000 til 2001.

<B>AKTUELL:</B> Stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt.
<B>AKTUELL:</B> Stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul
<B>AKTUELL: Statssekretær Kjell Erik Øie.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media