Hvem blir Pakistans neste statsminister?

Realityshow vil finne passende kadidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En storscene, ellevilt publikum og tre karismatiske og strenge tv-verter, er rammen rundt Pakistans nyeste realityshow.

Men istedenfor å jakte på landets nye syngende idol eller dansestjerne, skal dette tv-programmet finne fram til egnede statsministerkandidater til valget 8. januar neste år, ifølge The Christian Science Monitor.

Vil skape debatt

Realityshowet begynner i desember på DAWN, landets eneste engelsktalende kanal som sender døgnet rundt.

Tanken er å skape en arena for politisk diskusjon, der landets voksende og stadig mer politisk engasjert middelklasse kan få tilnærmet fritt spillerom.

Flere hundre har allerede meldt seg på. Det er eksentriske forretningsmenn, aktivister, advokater og bankfunksjonærer.

Foran en jury på tre dommere skal hver og en av disse gjøre det klart hvordan de ville ha styrt landet, hvis de bare hadde fått lov til å være statsministere.

- Dette blir en blanding av reality- og spørreshow, sier DAWNs nyhetsansvarlig Azhar Abbas, til The Christian Science Monitor.

VIL SKAPE EN ARENA FOR DEBATT: Det nye tv-programmet satser på å involvere både profilerte politikere og vanlige folk i en diskusjon om landets framtidige ledelse. Bildet viser Benazir Bhuttos tilhengere under dagens folkemøte i Mardan. Illustrasjonsfoto: AFP/SCANPIX
VIL SKAPE EN ARENA FOR DEBATT: Det nye tv-programmet satser på å involvere både profilerte politikere og vanlige folk i en diskusjon om landets framtidige ledelse. Bildet viser Benazir Bhuttos tilhengere under dagens folkemøte i Mardan. Illustrasjonsfoto: AFP/SCANPIX Vis mer

- Poenget er å ha et dyptpløyende debatt blant toppolitikere, med innslag fra både vanlige mennesker og dem som representerer landets forretningsverden, om hva slags ledelse vi forventer og trenger nå.

Mektig gruppe

Abbas selv betegner programmet som «avansert underholdning for de skolerte».

Tv-kanalen retter seg mot Pakistans mer urbane områder.

Mot middelklassen som har det siste året latt seg provosere av det politiske spillet til president Pervez Musharraf.

Mens landets politiske elite er på mange måter kneblet av Musharrafs egenrådighet, er det denne gruppen som kan føre til de største forandringene, tror Abbas.

Hever standarden

Vi er den tenkende minoriteten, mener Arshad Bhatti, kaféeier og en av deltakerne i realityprogrammet.

Han ønsker å gi stemme til sin generasjon - vellykket middelklasse med gode kunnskaper i engelsk og politikk.

Den 26-år gamle bankfunksjonæren Shahzeb Khan Qasim skal også delta i kampen om å bli Pakistans favorittstatsministerkandidat.

Han benytter seg av markedsøkonomiteorien for å forklare hvorfor realityprogrammet kan vise seg å være svært nyttig for landets framtidige styresett.

- Dette tv-showet viser virkelig at tilbudssiden av kandidater for denne posisjonen er veldig stor. Men det etterspørres bare en person. Pakistanere kan dermed virkelig heve standarden for hvem som blir valgt inn, sier han The Christian Science Monitor.

Folkets favoritt skal velges i god tid før valget. Premien, for det er selvsagt en premie involvert, er to billetter til USAs maktsenter, Washington D.C.

- Etter å ha overbevisst sine landsmenn om at de er riktig for jobben, tror vi at dette er det neste logiske steget, spøker produsenten Azhar Abbas.