Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem blir ringernes herre?

Tom Vidar Rygh, Jo Lunder, Stig Herbern, Jan Reinås, Lars-Johan Jarnheimer, Tom Ruud og Jon Fredrik Baksaas regnes alle som kandidater til den ledige toppsjefjobben i Telenor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men de kan få konkurranse av den svensken suksesslederen Lars-Johan Jarnheimer.

Styreleder i Telenor, Tom Vidar Rygh, mener Tormod Hermansens etterkommer fortrinnsvis bør være norsk, men en skandinav kan passere. Det er viktig at etterfølgeren kjenner norsk kultur og det norske samfunnet, mener han.

Visjoner om hvordan Telenor kan bli en større aktør på det internasjonale telekommarkedet, bør også den nye sjefen ha. Tanken om en fusjon mellom norske Telenor og svenske Telia er ikke skrinlagt.

Tormod Hermansen

  • Tormod Hermansen slutter i stillingen som Telenors konsernsjef innen utgangen av juni i år. Han får etterlønn på 3,1 millioner kroner i ett år. Årlig pensjon blir på 2/3 av lønna, rundt to millioner.
  • Hermansen (61) ble ansatt som konsernsjef i daværende Televerket høsten 1990 og tiltrådte stillingen i januar 1991. Hermansen er utdannet sosialøkonom.
  • Fra 1973 til 1991 var han knyttet til statsforvaltningen, først som underdirektør og ekspedisjonssjef i Sosialdepartementet og fra 1980 som departementsråd i Kommunal- og arbeidsdepartementet. Finansråd i Finansdepartementet fra 1986 til 1991, inntil han ble ansatt som administrerende direktør i Televerket, nå Telenor.
  • Statssekretær i regjeringen Nordli i 1979. Styremedlem i Statoil (92/99). Styreleder i Postbanken (94/99). Styreleder i Statens Banksikringsfond, og medlem av styret i Statens Bankinvesterings-fond tidlig på 1990-tallet.

Hermansen er i dag styreleder for Statens investeringsselskap, og er styremedlem i DnB og Bravida. Han frasier seg alle verv i Telenor når han nå slutter.

  • Til høsten planlegger Hermansen et studieopphold på New Zealand, for å lære mer om reformer i offentlig sektor. Dette er et felt han vil jobbe videre med når han nå blir pensjonist.

Svensk sjef?

- Det blir ikke lett å finne norske kandidater til toppsjefjobben i Telenor. Vedkommende bør nok ha innflytelse i norsk politikk, siden bedriften tross alt er overveiende statseid. Han eller hun bør dessuten kunne ferdes med velvære i internasjonale finansmiljøer som London, sier telekomeksperten Arne Joramo, ansvarlig redaktør i den nye Teleavisen.

Han mener det godt kan bli en svensk sjef for norske Telenor, og framhever Tele2-sjefen Lars-Johan Jarnheimer som en opplagt kandidat. - Han kjenner Norge godt i kraft av at han har vært styreformann i Tele2 i Norge, og kan vise til svært gode resultater for selskapet i Sverige.

Tormod Hermansen karakteriserte i fjor Jarnheimer som Nordens dyktigste telekomleder.

Egne folk

En norsk toppleder av internasjonalt format som det er nærliggende å tenke på, er Jan Reinås, mener Joramo. Reinås takket i fjor nei til styrelederjobben i Telenor.

Blant mulige kandidater med Telenor-bakgrunn trekker flere fram Tom Vidar Rygh, Jo Lunder, Jon Fredrik Baksaas og Stig Herbern. Også Nordea-sjef Tom Ruud er nevnt som en mulig kandidat.

Ifølge ledere høyt oppe i Telenor-systemet er det Jo Lunder, i dag sjef for Telenors russiske mobilsatsing Vimpelkom, som skal ha mye av æren for Telenor Mobil-suksessen. Han er i dag frittstående konsulent og bl.a. styreleder i det Telenor-eide Zalto.

Kronprins

Jon Fredrik Baksaas (47), visekonsernsjef i Telenor, har lenge blitt ansett som kronprinsen i selskapet.

- Absolutt en kvalifisert kandidat, ifølge styreformann Tom Vidar Rygh. Han har vært Hermansens interne favoritt til å overta. I jakten på ny konsernsjef kan Tom Vidar Rygh (43) finne seg selv. Han ble i fjor sommer styreformann i Telenor, men hevder at han ikke er kandidat til konsernsjefjobben. Når han presses, vil han likevel ikke utelukke seg selv helt.

- Dette er en av de fineste jobbene i Norge, sa han i går, etter å ha bedyret at Telenors styre først starter letingen etter Hermansens etterfølger.

SLUTTER: Tormod Hermansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!