Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem blir Russlands neste president?

Ja, det står mellom de som allerede har makta.

MACHO MED MAKT: Russlands statsminister Vladimir Putin (t.v) og president Dimitri Medvedev vil ikke si hvem av dem som skal stille til valg som president til neste valg. Foto: Ria Novosti/Scanpix
MACHO MED MAKT: Russlands statsminister Vladimir Putin (t.v) og president Dimitri Medvedev vil ikke si hvem av dem som skal stille til valg som president til neste valg. Foto: Ria Novosti/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Verken jeg eller Dimitri Medvedev utelukker at en av oss vil stille til valg. Vi vil ta hensyn til realitetene i situasjonen når valget skjer, sa Russlands statsminister Vladimir Putin til russiske nyhetsbyrå i går, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han mener å annonsere om de stiller til valget neste mars allerede kan ødelegge for det daglige arbeidet som pågår nå.

- Folk vil slutte å jobbe - Hvis vi gir noen gale signaler i dag, vil halve administrasjonen og mer enn halve regjeringen slutte å jobbe i påvente av endring, mener han.

Putins uttalelser kommer en dag etter at president Medvedev i et TV-intervju med den kinesiske kanalen CCTV at en avgjørelse om hans kandidatur vil komme om kort tid.

- Ingen kan vite noe om framtiden, men jeg kan si at som statens nåværende overhodet, som presidenten, tenker jeg selvfølgelig på det. Jeg er nødt til å gjøre det. Avgjørelsen vil bli tatt ganske snart, sa Medvedev.

Da Putin nærmest satte Medvedev inn som president i 2008, og selv tok statsministerstillingen, innførte han en ny maktform, som balanserte presidentens konstitusjonelle makter med sin egen enorme politiske innflytelse.

Ingen reell konkurranse Men den dagen de to blir enige om Medvedev tar en ny periode som president, eller om Putin vil ha tilbake sin gamle jobb, er det lite som tyder på at de vil få mye konkurranse i et politisk system som nærmest er blottet for politiske utfordrere.

Hittil har de to spilt på lag, bortsett fra små hint om konflikter mellom dem. Et nylig eksempel var da Putin gikk knallhardt ut mot den internasjonale operasjonen i Libya. Han kalte det et korstog, mens Medvedev etterpå gikk ut og sa at uttalelsene hans ikke var akseptable.

Til tross for at Medvedev har den øverste stillingen i det russiske maktsystemet, er det fremdeles Putin som tjener mest penger.

Ifølge St. Petersburg Times er den offentlig kjente lønningsposen Putin på fem millioner rubler, nesten én million kroner, og Medvedev 3,3 millioner rubler, litt over 600 000 kroner.

Den reelle inntekten og formuen er ikke kjent, men både rykter og dokumenter fra amerikanske diplomater lekket av Wikileaks skal ha det til at ihvertfall Putin har enorme verdier skjult i utlandet fra Russlands lukerative oljeeksport.

INGEN REELL MOTSTAND: Dagen den russiske statsministeren Putin (t.v) eller presidenten Medvedev stiller til valg som president møter de neppe stor motstand. Foto: AP Photo/Natalia Kolesnikova/Scanpix
INGEN REELL MOTSTAND: Dagen den russiske statsministeren Putin (t.v) eller presidenten Medvedev stiller til valg som president møter de neppe stor motstand. Foto: AP Photo/Natalia Kolesnikova/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media