Hvem blir Stoltenbergs ministre?

Jens Stoltenberg har ganske sikkert begynt å tenke på hvem han vil ha med seg i sin nye Ap-regjering. Det virker klart at Torbjørn Jagland blir utenriksminister hvis han selv vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spekulasjonene om hvem som skal sitte i Jens Stoltenbergs regjering spriker i alle retninger, bortsett fra ett navn og en jobb. Partileder Thorbjørn Jagland blir utenriksminister, hvis han vil. Det virker like klart som at Stoltenberg blir landets nye statsminister.

Umiddelbart etter at Stoltenberg ble utnevnt til Aps statsministerkandidat for fire uker siden, gjorde Jagland beslag på stillingen som leder av utenrikskomiteen, et klart signal om hva han ønsket seg. Allerede da var forventningene store om at regjeringsskiftet kunne komme snart.

Mange hensyn å ta

Jagland er genuint interessert i utenrikspolitikk. Han har reist mye og har mange kontakter både i Europa og ellers i verden gjennom arbeidet i Sosialistinternasjonalen.

At de ansatte i UD helst vil ha Haakon Blankenborg, teller neppe hvis Jagland mener han kan kombinere jobbene som partileder og utenriksminister. Det er også mulig at Stoltenberg overtar som partileder til høsten.

Landets nye statsminister må ta en rekke hensyn når han legger sin kabal. Både alder, kjønn og geografisk tilhørighet teller tungt. Ap står med en 40 år gammel kommende statsminister overfor et generasjonsskifte, men noen av veteranene vil nok komme med. Dessuten er det en tradisjon å tilgodese både LO og AUF, selv om dette ikke er et absolutt krav.

Solberg finansminister

Et annet navn som de fleste kommentatorer har funnet det forholdsvis lett å plassere, er Hill-Marta Solberg, Aps finanspolitiske talskvinne. Hun tippes da også som finansminister, vel å merke hvis ikke Stoltenberg finner ut at han må ha henne i Stortinget som parlamentarisk leder. Det er avgjørende for en mindretallsregjering å ha en myndig og erfaren person i denne jobben.

Hvem bør bli Stoltenbergs nye ministre?
Hvem bør bli Stoltenbergs nye ministre? Vis mer

Stoltenberg selv sier at personkabalen først vil bli lagt når, og hvis, det er fastslått at det er et grunnlag for en Arbeiderparti-regjering. Men det virker usannsynlig at ikke partiledelsen for lengst har foretatt en siling av potensielle kandidater, og at Stoltenberg i helgen vil ta de første telefonene.

Godal til forsvar?

En annen tungvekter er Bjørn Tore Godal, en mann med lang erfaring fra forsvars- og utenrikspolitikken. Han vil neppe kunne vippe vekk Jagland fra UD, men nevnes som forsvarsminister. Men han har også autoritet nok til å bli satt på jobben som parlamentarisk leder.

Det er ikke gitt at Stoltenberg beholder nøyaktig den samme departementsoppdelingen som Kjell Magne Bondevik har hatt. Porteføljer kan slås sammen, og nye kan komme til. I UD er det ofte mye fram og tilbake, og stillingen som menneskerettighetsminister kan bli fjernet.

Det er også rykter om et IT-departement, men neppe noen dristige konstruksjoner av typen planleggingsminister og «norske hus». Telia-Telenor-slugger Karl Eirik Schjøtt-Pedersen kan få IT-biten, eventuelt samferdselsporteføljen.

Grete og Grethe

Grete Knudsen og Grethe Fossum kan brukes på helsesektoren, med også bekle departementene kultur, familie, kommunal, og næring. De er begge erfarne og anvendelige medlemmer av stortingsgruppen.

Yngre kvinner som Karita Bekkemellem Orheim og Sylvia Brustad er også aktuelle kandidater, men Stoltenberg vil trolig unngå å fylle hele regjeringen med stortingsrepresentanter.

De mest usikre spekulasjonene gjelder personer som i dag sitter i en ytre krets, utenfor den politiske kjernen på Stortinget.

Fra LO er både informasjonssjef Ellen Stensrud og sjeføkonom Stein Reegård nevnt.

(NTB)