Hvem blir ved sin post?

I sommer var samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll hovedpersonen i Norges mest kjente postkassesak. Nå truer styret i Posten med å trekke seg hvis Fjærvoll insisterer på sterkere detaljstyring av Posten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan ikke være ansvarlige for driften når utenforstående skal ha vetorett om saker som gjelder den indre forretningsdriften. Fjærvoll tråkker opp i den styringsmodellen Stortinget har vedtatt, sier Eivind Reiten, styreleder i Posten.

Han mener Fjærvolls tabbekvote snart er oppbrukt. Det mener også samferdselspolitisk talsmann for Høyre på Stortinget, Oddvar Nilsen:

- Nærmere mistillit til en statsråd fra et statsselskap har jeg aldri opplevd. Men konflikten er et klassisk eksempel på hvor rotete det blir når en statsråd må skifte hatter i lynende fart, sier Nilsen.

- Fjærvoll burde konsentrere seg om å sikre kvaliteten på Postens tjenester, og ikke blande seg opp i detaljene for driften, mener han.

Styrer

I den nye konsesjonen til Posten går samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll inn for at Posten skal pålegges å ha minst ett postkontor i hver kommune, og at den enkelte kommune skal ha vetorett mot nedleggelse av postkontorer, samt at hvert postkontor skal ha sitt eget postnummer, slik NRKs «Her og Nå» meldte i går.

Anstrengt

Etter hva Dagbladet får opplyst i departementet står Fjærvoll for en langt større detaljstyring av Posten enn sine forgjengere.

I 1996 ble Postverket omorganisert, og Posten Norge BA etablert som et selvstendig statlig selskap, etter vedtak i Stortinget. Ansvaret for forretningsdriften ble lagt til Postens styre. Siden har Posten nedlagt et stort antall postkontorer landet over, og i fem kommuner er postkontoret erstattet av såkalte filialer, det vil si at posttjenestene er overtatt av en lokal butikk.

Ved blant annet å gå inn for at Posten ha et postkontor (ikke filial) i hver kommune, strammer altså Fjærvoll inn på dagens instruks til Posten.

Etter et møte tirsdag skal Fjærvoll nå vurdere de kraftige innsigelsene fra Posten, og i løpet av tre uker ta et endelig standpunkt.