Hvem bryr seg?

Aldri før har Israel høstet så mye kritikk fra en samlet verden. Inkludert USA. Men det gir israelere flest totalt blanke i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV (Dagbladet): - Hvis vi slipper flere selvmordsaksjoner ved å gi alle palestinere portforbud i et halvt år, er det greit for meg, sier en israelsk venn.

Jeg setter kaffen i halsen. Så spør jeg om han virkelig mener at Israel kan sperre flere millio-ner uskyldige palestinere inne i hjemmene sine i måneder, kanskje år.

- Hvis det kan gi meg sikkerhet, er svaret ja, kommer det kontant.

Tredjemann rundt kafébordet, en advokatvenn i 30-åra, er enig:

- Hadde det vært opp til Israel, ville vi hatt fred her nå. Palestinerne og Arafat har skylda for elendigheten. De bør straffes. Ikke vi, sier advokaten.

LYDTEKNIKEREN

og advokaten er høyt utdannede og har gode jobber. De ser på seg sjøl som liberale og moderne mennesker. De stemmer til venstre og vil at Israel skal trekke seg ut av de okkuperte områdene i Gaza og på Vestbredden. Men:

- Vi stoler ikke på palestinerne. Så vi er nødt til å gjøre det vi mener er nødvendig for å stoppe terroren. Det kan for eksempel være å stenge dem innendørs for en periode, sier advokaten.

Dette er paradokset i dagens Israel: Et stort flertall av landets befolkning er villig til å oppgi land til palestinerne - mot fred. Flertallet mener også at det bare er Israels venstreside som kan forhandle dem ut av blodbadet. Men samtidig støtter over 70 prosent Sharon og hans høyreekstreme regjering - som hittil helst har stjålet land fra palestinerne.

«Fordi han gir oss sikkerhet og fordi vi ikke har noen partner å snakke med.»

KOMMENTATORER

i den liberale avisa Ha'aretz fortviler. I over tre år har de gått knallhardt ut mot Sharons politikk, som de mener kjører Israel på dørken: Det har ikke vært en eneste reell fredsforhandling mellom Israel og palestinerne siden Sharon kom til makta. Antall israelere som lever under fattigdomsgrensa skyter i været. Hele 40 prosent av Israels barn vokser opp i fattigdom, viser en fersk undersøkelse. I tillegg er arbeidsløsheten rekordhøy. Kriminaliteten og korrupsjonen likeså.

- Jeg skjønner ikke hvorfor israelere er totalt ignorante og apatiske til det som pågår. Vi har aldri hatt det verre, men ingen reagerer, sier Ha'aretz-kommentator Yoel Marcus.

Ukentlig ber Marcus sine lesere om å slutte å legge all skyld på Arafat og palestinerne. Han ber dem granske Sharon: Mannen som har ledet dem inn i dagens uføre.

«Landet er i et så stort uføre at vi må begynne på null igjen. Men Sharon er ikke mannen som skal hjelpe oss med det,» skriver han.

Igjen og igjen og igjen.

MEN HITTIL HELT

uten nytte. Med unntak av et par hundre engasjerte fredsaktivister, noen piloter og avgåtte etterretningssjefer, er den israelske venstresidas stemme svunnet hen i dagens Israel.

- Tre år med selvmordsaksjoner og terror har gjort oss apatiske. Vi orker ikke mer. Jeg vet at palestinerne lider mye mer enn oss, men jeg stenger det ute, forklarer en israeler.

Også han stemmer til venstre. Flere år har gått siden han har sett en palestiner i levende live. Det er han ikke alene om. Før intifadaen startet (for over 40 måneder siden) møttes naboene. I dag kunne de like gjerne bodd på ulike kloder. Ute av syne, ute av sinn.

I israelsk media presenteres palestinere stort sett som blodtørstige terrorister, hvis mål er å eliminere Israel. Det finnes få artikler og reportasjer om palestinere som lider på grunn av den israelske okkupasjonen. Om palestinere som ønsker fred.

«Dehumanisering av palestinerne har spredd seg til enhver sektor i det israelske samfunnet. Det er den eneste grunnen til at en stat kan fortsette å erobre og undertrykke uten å være bekymret for ofrene,» skriver Ha'aretz-journalisten Gideon Levy.

I FORRIGE UKE BLE

23 palestinere drept i den pågående konflikten. Dødsfallene var knapt et tema i israelsk media. Men de skaper et ekstremt hat og sinne på palestinsk side. Som nok vil føre til at en desperat ung palestiner uten livshåp fester dynamittbeltet rundt livet og sprenger seg og uskyldige israelere til døde. Som igjen medfører større hat og apati hos israelere. Som igjen...

- Jeg vet at vi skaper et eks-tremt sinne hos palestinerne. Det kan bli et problem i framtida. Men jeg har fått nok av selvmordsaksjoner, frykt og død. Jeg har sluttet å lese aviser. Jeg ser eller hører ikke nyheter på tv og radio. Jeg har nok med å leve livet mitt, sier advokaten.