Hvem dreper han i dag?

Snikskytteren som har drept åtte mennesker i USA, tok helgefri. Men det er stor fare for at han slår til igjen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha skutt åtte personer fra onsdag 2. oktober til fredag 4. oktober, tok snikskytteren pause forrige helg. Mandag skjøt han en 13 år gammel gutt ved en skole i Bowie, Maryland. Gutten overlevde angrepet. Onsdag skjøt og drepte gjerningsmannen Dean Harold Meyers (53) på en bensinstasjon i Manassas, Virginia og fredag ble Kenneth H. Bridges (53) drept mens han fylte bensin ved en stasjon i Fredericksburg, Virginia.

Deretter ble det igjen stille gjennom helga. Selv om politiet ikke vil si det offentlig, er det ingen tvil om at de frykter at snikskytteren finner sitt neste offer i dag.

Ukedagskriger

Etterforskningsleder Charles Moose vil ikke kommentere mønsteret.

- Jeg vil ikke komme med noen antakelser. Men jeg er aldri redd på jobb en mandag morgen, var hans svar da en journalist spurte om han fryktet starten på uka.

James Alan Fox ved Northeastern University i Boston, USA fremste kriminolog, har studert mønsteret til drapsmannen.

- Han er en ukedagskriger. Selv snikskyttere har arbeidstid. De må ha tid til å drepe, og han har tydeligvis ikke tid i helgene.

Politiet sliter med å skaffe seg et oversiktlig bilde av gjerningsmannen. De vet at han foretrekker å skyte ofrene sine ved bensinstasjoner, at han er svært treffsikker og bare avfyrer ett skudd og at han ikke har latt det gå to ukedager uten at han har plukket ut et nytt offer.

Han bryr seg verken om kjønn, alder eller hudfarge.

«Jeg er gud»

Klokkeslettene han har slått til på, kan tyde på at han har vanlig arbeid. Han har bare slått til én gang mellom klokka 10 på formiddagen og 17 på ettermiddagen. I tillegg har de koblet en hvit varebil til skyte-episodene, og de har funnet et tarot-kort der det sto «Kjære politimann. Jeg er gud».

Da snikskytteren drepte seksbarnsfaren Kenneth H. Bridges (53) på fredag, sto en politimann 45 meter unna. Men gjerningsmannen forsvant i løse lufta.

Det er alt politiet har å gå etter så langt. Ryktene om at FBI skal ha video-opptak av drapsmannen, har ikke fått ny næring. Det er selvfølgelig informasjon politiet ville gått ut med så raskt som mulig, for å få tips om hvem snikskytteren er før han slår til igjen.

- Jeg skulle gjerne gitt dere et navn eller vist dere et bilde av gjerningsmannen. Men vi har det ikke ennå, sier etterforskningsleder Charles Moose.

Psyko-snikskytter

Et av politiets største problemer er at snikskytteren ikke passer inn i noen av de vanlige serie-morderkategoriene. Han er ikke en spesialisert seriemorder som Ted Bundy, som tok pauser mellom drapene og foretrakk unge brunetter. Han er ikke en massemorder, som James Huberty, som drepte 21 mennesker på en McDonalds-restaurant i California i 1984. Han er heller ikke en omreisende lystmorder, som Andrew Cunanan, som drepte fem mennesker på fem måneder (blant dem Gianni Versace) i fire forskjellige storbyer i USA.

Derfor har han havnet i en helt egen kategori seriemordere: Psyko-snikskytter.

- Han stopper opp, skyter og hører ikke skrikene. Andre drapsmenn liker å trykke den siste lufta ut av ofrene sine. Mange av dem fyrer løs til de ikke har flere kuler igjen. Denne mannen bruker ett skudd, sier kriminolog James Alan Fox.

Frykt

Selv tarot-kortet som ble funnet rett ved skolen der snikskytteren slo til for en uke siden, volder politiet bry. For det første vet de ikke om det virkelig er gjerningsmannen som har lagt det igjen. I tillegg er det vanskelig å vite hva han mener. For tarot-kortet, som hadde symbolet «død», betyr egentlig ikke død, men forandring.

Mest sannsynlig har snikskytteren misforstått kortets betydning, men det er en liten mulighet for at han faktisk ville si til politiet at det er forandring på gang.

Og det er det helt klart i Maryland, Virginia og Washington D.C. Folk tør knapt fylle bensin, fotballtreninger blir avlyst, foreldre er redde for å sende barna til skolen og folk er faktisk oppfordret av avisene til å gå sidelengs, gjøre brå bevegelser, holde seg i mørke områder og ikke stå stille utendørs.

Kontrollert

Politiets etterlysning av en hvit varebil, har så langt bare ført til at alle som kjører hvite varebiler blir uglesett.

Bygningsarbeiderne Ron Colvin og Mark Perry har en hvit Chevrolet Astro - samme merke som politiet etterlyser etter fredagens drap. Første gang politiet stoppet dem, var fredag kveld.

- Jeg har full forståelse for at politiet må gjøre jobben sin, sier Perry.

Lørdag morgen ble de først kontrollert av politifolk fra Montgomery, litt seinere kom to politifolk fra Rockville, og klokka var ikke passert 09.30 om formiddagen.

- Folk ser rart på oss når vi kjører, sier Perry.

De to kollegene har vurdert å gi tegn til andre bilister om at de ikke er snikskyttere, men slo det raskt fra seg. For hvordan signaliserer du at du ikke skyter folk med rifle?

- Uansett hadde de vel ikke trodd oss. Men vi fikser dette, så lenge det ikke blir et langvarig problem, sier Colvin.

Sjekker soldater

Politiet jobber med mange forskjellige teorier om hva slags bakgrunn snikskytteren kan ha. Etterforskerne ba om en oversikt over militære snikskyttere fra Washington-distriktet som har mistet jobben. Forespørselen gikk både til Army's Criminal Investigative Division og Naval Criminal Investigative Service. Politiet ba også om opplysninger om soldater som ikke hadde møtt på jobb i det siste, eller som hadde oppført seg rart.

Men undersøkelsene førte ikke til at politiet sto igjen med noen navn.

Nå har FBI bedt Pentagon om en oversikt over folk som ikke kom inn på snikskytterskolen ved Fort Bragg i Nord-Carolina, og også informasjon om noen av skolens studenter har hatt psykiske problemer.

Så langt har de ikke fått noen svar. Det eneste man vet om snikskytteren er at ingenting tyder på at han har drept sitt siste offer.

Sjekk også:

Montgomery County Police Departement

FBI

Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms

Kilder: Associated Press, Reuters, CNN, The New York Times, TIME, Observer.

SJEKKER BILER: Politiet har stoppet svært mange hvite varebiler, men så langt har de ikke kommet nærmere en løsning.
ÅSTED: Folk har strømmet til åstedene for å legge ned blomster. På denne benken sank Sarah Ramos sammen, da hun ble skutt utenfor et postkontor 3. oktober klokka 08.37.
SISTE OFFER: Kenneth H. Bridges (53) ble snikskytterens foreløpig siste offer, da han ble skutt og drept på en bensinstasjon fredag klokka 09.30.
JAKTER PÅ MORDEREN: Etterforskningsleder Charles Moose driver klappjakt på drapsmannen. Time har laget et <a href=http://www.time.com/time/pow/article/0,8599,363860,00.html>miniportrett av ham</a>.
HVIT VAREBIL: Politiet leter etter en slik varebil, og en Chevrolet Astro, som er observert ved to av åstedene.