Hvem dreper han neste gang?

På tolv år er fire av familiemedlemmene på dette bildet drept av Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette bildet av Saddam Hussein og hans familie ble tatt 1. januar 1991. Siden den gangen er det blitt langt færre som stiller opp på familiebilder. Båndene mellom Saddam Hussein og hans slektninger er blitt sammenliknet med Corleone-familien i «Gudfaren». Ubetinget lojalitet er et ufravikelig krav, og «Gudfaren fra Tikrit» skal ha delt ut makt og rikdom til sine nærmeste. Som gjenytelse skal de ha løyet, stjålet og drept for ham. Hans første hustru Saijda snakker ikke lenger med Saddam. Det samme gjelder angivelig hans to døtre etter at deres ektemenn ble drept. Intriger, drap og vold har i mange år preget familien som Saddam sier at han elsker.

Fra øverst til venstre:

Hussein Kamal al-Majid (svigersønn) DØD

Saddams svigersønn, general, og gift med Saddams datter Raghad. Hoppet av til Jordan 8. august 1995, sammen med sin kone og sin bror Saddam Kamal og hans kone, Saddams datter Rana.

Avhørt av amerikansk etterretning i Jordan. Etter Iraks lover ble avhoppingen ansett som høyforræderi. Saddam Hussein benådet imidlertid Hussein Kamal, og lovet at ingenting ville skje hvis han kom tilbake til Bagdad sammen med sin kone. I februar 1996 vendte han tilbake. Tre dager seinere ble han skutt.

Saddam Kamal al-Majid(svigersønn) DØD

Bror til Hussein Kamal. Gift med Saddams datter Rana. Hoppet også av til Jordan 8. august 1995. Ble rekruttert til militærakademiet av Saddam etter at han hadde hatt hovedrollen i en film som het «De lange dagene», hvor han spilte en heroisk ung Saddam Hussein. Også han dro tilbake til Bagdad sammen med sin kone i 1996. Noen dager seinere ble han drept.

Rana (datter)

Hun skal hate sin far fordi han tok livet av hennes mann Saddam Kamal. En irakisk TV-stasjon meldte like før Hussein Kamal ble drept at hun hadde tatt ut skilsmisse fordi hun ikke kunne fortsette å leve med en forræder.

Uday (sønn)

Uday er Saddams eldste sønn. Er kjent for sitt ustyrlige sinne og en lang rekke voldsepisoder. Den mest kjente er kanskje drapet på Saddam Husseins betrodde livvakt Kamil Hanna Juju. Kamil Hanna arrangerte i 1988 et selskap til ære for Suzanna Mubarak, kona til Egypts president Hosni Mubarak. Uday ble ikke invitert. Han ble rasende og sendte en av sine menn for å klage over bråket fra selskapet. Kamil Hanna skal ha svart at han ikke tok imot ordrer fra småbarn. Dermed troppet en sterkt beruset Uday opp med en stilett og pistol og skjøt Kamil Hanna. Saddam skal ha sagt til sin sønn at hvis Hanna dør, så dør du også. Kamil Hanna døde, men Saddam ombestemte seg.

Uday er i dag lenket til rullestol etter et attentat.

Raghad (datter)

Saddams datter skal hate sin far fordi hennes ektemann ble drept. Etter at hun sammen med Hussein Kamal kom tilbake til Irak i 1996, meldte den statlige TV-stasjonen at hun var blitt lurt med til Jordan på noe som angivelig skulle være en ferietur. Også hun skulle ta ut skilsmisse. Bare noen timer etter denne TV-sendingen ble Hussein Kamal drept.

DØD Hennes sønn, som hun holder i armene, skal også være død.

Qusay (sønn)

Det har vært langt stillere rundt Quasay enn broren Uday. Født i 1967 og leder av Saddams spesielle sikkerhetsstyrke som har som oppgave å beskytte presidenten og ansette livvakter til toppene i Baath-partiet. Ansett for å være Saddams etterfølger.

Nederst til venstre:

Ali (barnebarn) DØD

Hussein Kamal og Ranas sønn. Hadde ikke kontakt med sin morfar etter drapet på faren. Skal ifølge vestlige medier være død av ukjent årsak.

Saijda Hussein

(ekskone)

Giftet seg med Saddam Hussein i 1963, men er nå bortvist og nekter å ha kontakt med ham. Bruddet kom etter at hennes bror ble drept. Han omkom i en helikopterulykke, men Saijda mener Saddam er ansvarlig. På pappas fang:

Hala (datter)

Den yngste av Saddams barn. Var nær ved å dø under den forrige Golf-krigen da presidentpalasset i Bagdad ble bombet.