Hvem drepte «Guds banksjef»?

En av Europas største mordgåter kan gå mot en løsning. For 21 år siden ble den italienske banksjefen Roberto Calvi funnet drept. I dag ble en kvinne arrestert i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19. juni 1982 ble et lik funnet hengt under Blackfriarsbroen i London. Den døde ble identifisert som Roberto Calvi, sjef for en av Italias største banker, Banco Ambrosiano. Calvi var nylig dømt til fire års fengsel for svindel, men hadde sluppet ut mot kausjon i påvente av ankesaken. 11. juni kom Calvi seg ut av Italia med en koffert full av dokumenter. Han dro trolig fra Venezia til England i et privatfly.

Åtte dager seinere ble han funnet hengt, med fire murstein og rundt 92 000 kroner i tre forskjellige valutaer i lommene.

Politiet har lenge ment at mafiaen på Sicilia sto bak drapet. Et tidligere mafiamedlem, Tommaso Buscetta, innrømmet i 1992 at ordren om å henrette Calvi kom fra Pippo Carlo, som var kasserer for mafiaen.

Arrestert i dag

I dag ble en 42 år gammel kvinne fra Vest-London arrestert, mistenkt for å ha gitt feilaktige opplysninger til politiet i forbindelse med etterforskningen.

Så langt er det ikke kommet noen detaljer om hva slags tilknytning kvinnen har til saken. Hun ble løslatt mot kausjon fram til februar 2004.

Den første obduksjonsrapporten slo fast at dødsfallet var et selvmord. Men politiet hadde liten tro på teorien, og i juli 1983 ble det gjennomført en ny obduksjon. Da var ekspertene høyst usikre på om Calvi virkelig hadde tatt sitt eget liv.

Men det var først et tiår seinere at rettsmedisinere konkluderte med at det dreide seg om drap. Nye undersøkelser i 2002 og 2003 kom fram til samme resultat:

Han hadde ingen nakkeskader etter hengingen. Det ville oppstått hvis han hadde hengt seg.

Vatikanet innblandet

Calvi, som ble omtalt som «Guds banksjef», hadde nære bånd til Vatikanet, gjennom erkebiskop Paul Marcinkus, pavens livvakt, en guvernør i Vatikanet og sjefen for Vatikanets bank. Banco Ambrosiano hadde en gjeld på 8,4 milliarder kroner, og gikk konkurs etter skandalen.

Etter Calvis død viste det seg at banken hadde lånt ut store deler av pengene til selskaper i Panama, som ble knyttet til Vatikanets institutt for religiøst arbeid.

Vatikanet benektet at de hadde noe juridisk ansvar for at Banco Ambrosiano gikk konkurs, men de innrømmet et moralsk ansvar og betalte til slutt rundt 1,6 milliarder kroner til kreditorene.

Calvi ble også knyttet til den beryktede P2-losjen, en frimurerlosje som sto i ledetog med høyreekstremister.

Dagen før Calvi ble funnet drept, begikk sekretæren hans selvmord. Den 55 år gamle kvinnen skrev et avskjedsbrev der hun skjelte ut sin tidligere sjef, før hun hoppet ut vinduet fra fjerde etasje i Banco Ambrosiano.

GRAVD OPP: Kisten med Roberto Calvi ble gravd opp flere ganger. Nå kan saken gå mot en oppklaring.