- Hvem drepte min mann?

LARVIK (Dagbladet): - Vi føler at hovedvitnet i saken er livredd og ikke tør snakke. Nå har det kommet fram så mange opplysninger at det ikke kan herske tvil om at Magnar ble kastet på sjøen. Hvem drepte og dumpet mannen min en mørk natt på Atlanterhavet? spør Karin Solberg (62).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DREPT: - Jeg tror ikke det var noen ulykke. Alt tyder på at Magne ble kastet over bord, sier enken Karin Solberg.

Det har gått elleve år. Karin Solberg har aldri fått svar. Nå er privatetterforskerne Harald Olsen og Roar Solheim i Manila på Filippinene for å prøve å løse gåten. I Manila bor et av hovedvitnene, matrosen Severiano Perez som var på utkikkspost den natta kapteinen etter alt å dømme ble kastet på havet.

- Perez gir tvetydige svar. Men vi er optimister. Vi skal snakke med ham igjen, fortalte Harald Olsen på telefonen fra Manila til Karin Solberg i går formiddag.
Hun hadde hatt nok en natt uten søvn. Hun håper og hun håper. Livet har gått i bølger etter at Magnar ble borte.

- Perez har sagt at han vil lette sin samvittighet. Jeg håper han gjør det nå.

Nygifte

De hadde vært gift i to måneder og tre dager. Kaptein Magnar Solberg skulle egentlig vært hjemme hos kona i Larvik, men tok en ekstra tur for å avlaste en annen kaptein om bord på båten «Iver Sovereign».

- Han hadde ikke lyst. Men syntes han måtte stille opp for en kollega, forteller Karin Solberg til Dagbladet.
Turen ble skjebnesvanger. Om natta 12. oktober 1987 endte han sitt liv. Etter alt å dømme skjedde det klokka halv to. Da ble Solberg sett på offisersdekket. Havet var stille. Men det ble alt annet enn en normal overfart fra USA til Nederland.

Førstereisgutt og utkikker Severiano Perez brøt sammen etter forsvinningen, var livredd og måtte få ekstra forpleining. Mannskapet låste lugardørene.

En norsk offiser tok et jernrør med på lugaren for å forsvare seg. Han fryktet at det var en drapsmann om bord.

Perez og to andre filippinske sjøfolk ble sykemeldt og mønstret av etter turen.

Taust

- Det rare ved saken er at mange av opplysningene har kommet fram litt etter litt, år etter år. Jeg har aldri slått meg til ro med at Magnar var utsatt for en ulykke. Men under sjøforklaringen var alle tause. Ingen visste noe. Men spørsmålene som stilles der, er av en helt annen art enn dem politiet kan stille, sier Karin Solberg.

Plutselig en dag fikk hun brev fra øyenvitnet Perez. Han kalte seg selv «star witness». Han hadde tydelig mye på hjertet, men formulerte seg uklart.
For to år siden ville han møte henne hjemme i Manila. Han ville bli kvitt en bør etter mange år. Seksti år gamle Karin Solberg dro - med et inderlig håp om at hun ville få svar på hva som hadde skjedd.

Hun møtte Perez i hjemmet hans i slummen i Manila og på et advokatkontor i hovedstaden på Filippinene.

- Han snakket om samvittighet, Gud og endog om spøkelser. Det var forvirrende. Det var som om han ville fortelle, men ikke turde, sier Karin Solberg.

Under et møte sammen med en advokat ble hun spurt om det var vitnebeskyttelse i Norge. Hun kunne ikke svare ja. Perez forble taus og Karin Solberg måtte reise tilbake til Norge - med like mange spørsmål og like få svar.

Profesjonell hjelp

Nå gjør etterforsker Harald Olsen et nytt forsøk. Nye opplysninger i saken og hans taktiske vurderinger kan kanskje føre fram.

- I går var han fortsatt optimist, sier Karin Solberg stille.

Privatetterforskerne Harald Olsen og Roar Solheim har gjennomgått alt materialet i saken og tror heller ikke at den erfarne kapteinen forsvant på havet «av seg selv».

- Jeg gikk til politiet i Larvik og ba dem etterforske saken. Her støvet saken ned i ett år. I Kripos var de positive, men måtte bare henvise til at de måtte få en begjæring om assistanse fra politiet i Larvik, forteller Solberg.
Nå har hun satset sparepengene sine i et siste fortvilet forsøk på at de private etterforskerne kan løse saken - eller i det minste få flere brikker på plass slik at politiet griper fatt i det som etter alt å dømme var drap på en norsk kaptein.

Lykken ble sorg

Karin og Magnar var på bryllupsreise i Roma høsten 1987.

- Nøyaktig to måneder og tre dager før han forsvant, giftet vi oss. Lykken ble snudd til sorg og fortvilelse, forteller den nå 62 år gamle enken.

De hadde kjent hverandre en god stund og jobbet i det samme rederiet. Nå er det flere år siden rederiet Iver Bugge i Vestfold-byen gikk konkurs.

- Jeg var vant til at Magnar var lenge borte på sjøen. Da han ble borte for godt, forsto jeg det knapt. Noen ganger ventet jeg bare på at han skulle komme hjem.
Det er rart å tenke på. Magnar var alltid på plass på brua klokka seks om morgenen. Denne morgenen kom han ikke. Først klokka åtte ble det slått alarm. Da hadde han vært død i mange timer.

Karin Solberg ser på bildet.

- Det kan dere bruke. Men det må jeg ha tilbake, sier hun.