Hvem drepte Tom?

STAVANGER (Dagbladet): I dag starter kampen om hvem som skal få ansvaret for likvideringen av blårussen Tom Halvorsen. På tiltalebenken sitter tre tidligere kamerater og skylder på hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Natt til 1. mai i fjor ble Halvorsen lokket til et diskotek på Bryne. Der ble han dopet, lenket fast og skutt to ganger i hodet før liket ble dumpet i sjøen. I dag starter rettsoppgjøret etter den brutale likvideringen, og et sentralt punkt vil være hvilket av de to skuddene som drepte ham.

Alt tyder på at det vil bli beinhard kamp mellom de tre tidligere vennene, som er hovedtiltalte i Jæren herredsrett på Bryne. Alle kommer i dag til å erklære seg uskyldige etter tiltalen om overlagt drap.

Statsadvokaten i Rogaland mener at drapet ble iscenesatt av hovedtiltalte, vietnameseren Minh Quang Pham (26), og at de to andre sto for utførelsen. Påtalemyndigheten mener at alle tre må straffes for overlagt drap.

«Ble presset»

Pham vil bare erkjenne seg skyldig på noen mindre viktige punkter i tiltalen. Hans forsvarer, Arvid Sjødin, kommer til å si at de som fyrte av pistolen må ta ansvar for drapet.

Sandnes-mannen Ole Håkon Geliassen (25) har innrømmet at han fyrte av et skudd mot Halvorsens hode. Men i et intervju med Rogalands Avis har Geliassen sagt at han gjorde dette etter å ha blitt manipulert og presset av hovedtiltalte. Quoc Hung Ngo (17), som skjøt det andre skuddet, har gitt en liknende forklaring.

Geliassen og Ngo vil stå sammen mot Pham, men de er også innbyrdes uenige. For hvilket av de to skuddene var det som drepte Tom Halvorsen?

Geliassen, som skjøt det første, vil i retten hevde at Tom var i live etterpå. Men Quoc Hung Ngo, som bare var 16 år da Tom ble drept, vil ikke ta skylden for overlagt drap. Rettsmedisinere har ikke klart å fastslå om det ene eller andre skuddet var avgjørende.

Brukte båten

To andre menn er tiltalt i drapssaken. En 24 år gammel mann fra Sandnes skal ha vært med på å dope Halvorsen. I tillegg ble hans båt brukt da liket skulle dumpes i sjøen. 24-åringen, som også er tiltalt for ran, hevder seg uskyldig på flere tiltalepunkt.
Femtemann er tiltalt for å ha deltatt i drapsplaner mot en mann på Bryne. Han skal også ha vært med på et stygt ran mot en vietnamesisk familie i Kristiansand. Den 33 år gamle vietnameseren sier han er uskyldig i alt.

Det er satt av 13 dager til behandlingen av saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer