Hvem drepte «Tors Hammer»?

Den norskættede hedningen Peter Solheim (56) kalte seg selv «Tors Hammer». Han ble funnet flytende i sjøen: drept, halvnaken og med knuste kneskåler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

{$4027} FALMOUTH/CARNKIE/MYLOR HARBOUR (Dagbladet):

Om ettermiddagen 16. juni ble Peter Solheim kjørt til yachthavna i Mylor av kjæresten Margaret James. Han fortalte at han skulle ut i den lille motorbåten sin, «Izzwizz», for å møte en større båt. Men først skulle han møte «Charlie», en person ingen vet hvem er.

Den skilte trebarnsfaren ble sist sett i yachthavna sammen med en mann med grønn jakke og brunt hår.

KNUSTE KNESKÅLER:

To dager seinere blir Solheim funnet av fiskere. Han flyter da død i sjøen, åtte kilometer utenfor Black Head på halvøya som heter The Lizard. Han er naken, bortsett fra ei skjorte. Obduksjonen viser at Solheim døde av drukning, men også at han har ytre skader. Etter det Dagbladet erfarer, skal begge kneskålene til Solheim være knust eller fjernet.

Politiet gikk straks i gang med etterforskning, og er i dag sikre på at det dreier seg om et mord. 40 politifolk har jobbet med saken.

-  Dette er en mordsak. Vi gransker et dusin ulike teorier, men vet ikke hvem som har gjort dette, eller hvorfor. Vi vet heller ikke hvem som er «Charlie», altså mannen han sa han skulle møte, sier etterforskningsleder Neil Best ved politistasjonen i Falmouth.

En av grunnene til at politiet er så sikre på at Solheim er drept, er at båten hans, «Izzwizz», ble funnet drivende i havna i Mylor.

-  På bakgrunn av vind og strøm er det helt usannsynlig at båten kunne drive fra der Solheim ble funnet og tilbake til havna, sier Best.

Politiet tror drapsmannen tok seg tilbake til havna i båten, og forlot den der. Over 1500 mennesker er avhørt, og politiet har opprettet en egen post i yachthavna.

Om sommeren er det langt flere båtturister enn fastboende i Mylor. Da kommer byfolkene med yachtene sine.

NARKORYKTER:

Peter Solheims far kom til Falmouth med en norsk hvalbåt, og bosatte seg der sammen med Solheims mor. Sønnen arvet sin norske fars interesse for hav og fiske.

-  Han var den gutten som alltid hadde penger, og familien var den første i området som fikk bil. Faren tjente visst godt på hvalfangst, sier en person som regner seg selv som kjentmann i det lille lokalsamfunnet.

Solheim var kommunestyremedlem i Budock, stedet han vokste opp. Han jobbet som trykker, men pensjonerte seg etter en arbeidsulykke.

-  Dette har gjort folk i området urolige. Det går mange rykter, blant annet at Solheim kan ha blitt offer for det hardkokte smuglermiljøet. I dette området smugles det i land mye narkotika, og «Charlie» kan brukes som et klengenavn på kokain, sier kjentmannen til Dagbladet.

-  Vi etterforsker også denne teorien, men har ingen koblinger mellom Solheim og narkotika, sier etterforsker Best.

SATANISME:

Peter Solheim skal ha vært involvert i okkulte miljøer. Hedningtroen står sterkt i det sørvestlige England, og det er allment kjent at hedenske kulter opererer mer eller mindre skjult.

-  Alle kjenner noen som er med i en kult, men det er flere typer. Noen er ganske åpne, mens andre er dypt hemmelige. Peter Solheim hadde vært medlem i tre forskjellige sekter, i Padstow, St. Merryn og i St. Ives. I en kult ga han seg selv navnet «Tors Hammer». Men selv okkultistene syntes han var litt spesiell. Han kunne komme inn i en kult og forsøke å ta styringen, derfor ble han kastet ut alle tre gangene, sier en kilde til Dagbladet.

Hedningkultene ledes av druider, keltiske prester. Erkedruiden av Cornwall, Ed Prynn, bekrefter at Solheim var druide selv, og har et positivt inntrykk av ham.

-  Han var en hyggelig fyr. Vi snakket masse om båtliv og fiske. Han var en fantastisk historieforteller, og det har så vidt gått opp for meg hva som kan ha hendt, sier Prynn til BBC.

SVERD OG HJELM:

Ypperstepresten i hedningkulten i Falmouth, Peter Petrauske, forteller til lokalavisa Falmouth Packet at han måtte kaste Solheim ut av sin kult.

-  Han kom på kant med medlemmene av min gruppe. Han hadde alltid et enormt sverd og en hjelm.

Petrauske, også kjent som Lord Mukrah, sier at Solheim åpent fortalte at han kunne sverge forbannelser.

-  Jeg tror ikke på ryktene om at han ble ofret. Jeg har mine tvil om at Solheim var involvert i svart magi eller satandyrkelse. Han hadde for lite kunnskap om den slags, sier Petrauske.

«VALHALLA»:

Solheim bodde i Carnkie, et lite tettsted åtte kilometer fra kysten. Han ga huset sitt navnet Valhalla, etter de norrøne gudenes paradis.

Når Dagbladet kommer til stedet, ligger tåka tett helt ned til bakken.

I Solheims hage kan man se sporene etter hans okkulte legning. Fire små altere med stearinlys og steiner er plassert mot de fire himmelretningene. Flere steinblokker er plassert mellom de tettvokste buskene i hagen. Plastfigurer av ravner og ugler er festet til greiner.

Dagbladet snakker med flere naboer, men ingen kan si noe om Solheim.

-  Vi var bare på hils med ham. Han har bodd her i mange år, men vi kjente ham ikke noe særlig, sier en kvinne.

Like etter kommer politiet. Noen av naboene har ringt og gjort dem oppmerksomme på at Dagbladets journalister er i nabolaget.

-  Vi skjønner at pressen er interessert i denne saken. Men folk her er urolige etter det som har skjedd, sier en politimann.

Neil Best forteller at politiet går igjennom fortida til Solheim.

-  Vi tror ikke satanisme eller det okkulte er det viktigste i saken, men vi etterforsker også dette, sier Best.

TINNGRUVER:

Kan motivet ligge i Solheims økonomiske fortid? På 90-tallet var han involvert i en pyramideliknende organisasjon. Solheim var venn av Fred Trull, leder for Cornish Stannary Parliament, et slags selvstyreparlament for Cornwall. Trull overtalte investorer til å kjøpe aksjer i tinngruver for 20 kroner stykket. Han lokket med at eierandelene ville frita aksjeeierne for skatt, takket være en eldgammel lov. Høyesterett bestemte i 1994 at unntaket ikke gjaldt, og pengene måtte betales tilbake. Men av de 25 millionene som var samlet inn, var to millioner borte.

-  Han hadde ingen jobb, og ingen vet hva han tjente penger på, sier den lokale kilden til Dagbladet.

DREPT: Norskættede Peter Solheim (56) ble funnet halvnaken og med knuste kneskåler i sjøen utenfor Cornwall i Sørvest-England.
UNG: Solheim som 28-åring.
RITUAL: Peter Solheim, alias «Tors Hammer», hever sverdet under et druideritual i hedningkulten i St. Merryn. Han smidde sverd og ga dem i gave til andre kultmedlemmer.