Hvem eier denne smaragden til 2,2 milliarder kroner?

Seks personer kriger om eierskapet til gigantedelstenen på 380 kilo.

GIGANTSMARAGD: Den såkalte Bahia-smaragden skal være den største som noensinne er gravet opp. Foto: AP/Los Angeles County Sheriff's Department/Scanpix
GIGANTSMARAGD: Den såkalte Bahia-smaragden skal være den største som noensinne er gravet opp. Foto: AP/Los Angeles County Sheriff's Department/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): En dommer i California skal nå avgjøre hvem som eier den såkalte Bahia-smaragden, trolig den største smaragden som noensinne er funnet, melder BBC.

380 kilo Den gigantiske edelstenen, som veier hele 380 kilo, har fått sitt navn etter regionen i Brasil hvor den ble funnet i 2001. Bahia-smaragden skal ha en verdi på svimlende 370 millioner dollar, eller rundt 2,2 milliarder kroner.

Minst seks personer mener nå at de er edelstenens rettmessige eier. Dommeren i California vil vurdere historiene til alle som hevder eierskapet. Avgjørelse i saken er ventet i oktober.

Byggherre Anthony Thomas i California er en av personene som kriger om det verdifulle eierskapet. Han sier han betalte to brasilianske edelstenforhandlere 60 000 dollar, eller drøyt 350 000 kroner, for Bahia-smaragden kort tid etter at den ble gravd opp for ni år siden. Altså bare en brøkdel av smaragdens virkelige verdi.

Kvittering opp i flammer Thomas sier at edelstenen etter planen skulle fraktes med båt til hans hjem i San Jose, men at leveransen aldri kom. Han hevder han ble lurt til å tro at smaragden ble stjålet, slik at den kunne selges på nytt for mer penger.

Men Anthony Thomas har bevismessige utfordringer. Mens han ventet på den angivelige smaragdleveransen, brøt det ut brann i hjemmet hans. Kvitteringen på edelstenkjøpet skal ha gått opp i flammer.

Smaragden havnet likevel i USA til slutt. I en tid lå den i et bankhvelv i New Orleans. Hvelvet ble oversvømt under orkanen Katrina, slik at Bahia-smaragden ble liggende under vann i flere måneder.

Med tida ble den verdifulle steinen fraktet til Las Vegas og lagt fram for en potensiell kjøper. Men solgt ble den ikke. Los Angeles-politiet tok beslag i edelstenen, og nå skal altså rettsapparatet avgjøre hvem som eier steinen til 2,2 milliarder kroner.