- Hvem eier nazitønnene?

Leserne og Dagbladet.no gikk fem på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er ikke hver dag turgåere i Norge kommer over noe som  likner nazieffekter. En mann fra Kjelsås trodde ikke sine egne øyne da han oppdaget tønnene på bildet, innenfor portene på gamle Skar militærleir.

Området er avsperret, men mange legger turen innom når de begir seg ut i Oslomarka.

- Jøss, at de setter sånne inn der. De kan jo være fra krigen. Hvem eier de nazitønnene nå, lurer jeg på, sier den historieinteresserte turgåeren som gjorde Dagbladet.no oppmerksom på tønnene.

Han reagerte også på en kraftig lukt fra tønnene, som ikke står langt fra en av Oslo viktigste drikkevannskilder, Maridalsvannet.

Svaret på gåten finnes i videoen øverst i saken.

Verksted for nazistene 

Den industrielle virksomheten på området, som ligger innerst i Maridalen nord for Oslo, startet allerede på midten av 1800-tallet. Den gang etablerte private interesser et kruttverk, drevet med kraft fra Skar-elva som senere renner ut i Maridalsvannet.

Området har vært pleiehjem for epileptikere og øvelsesområde for Forsvaret. Under andre verdenskrig ble leiren tatt i bruk av den nazistiske okkupasjonsmakten, som blant annet reparerte kanoner i nye verkstedhaller bygd for formålet.

- Hvem eier nazitønnene?

På kino i desember

Dagbladet.no tok turen opp for å sjekke ut tipset. Etter litt rekognosering oppdager vi etterhvert at noe er galt. Tønnene som står stablet langs husveggene framstår som virkelige, men nymalte.

Og det er kanskje ikke rart. Det viste seg raskt at tønnene er blitt brukt i filmatiseringen av storproduksjonen Max Manus, om den norske krigshelten som gjennomførte flere sabotasjeaksjoner mot den tyske okkupasjonsmakten.

At de står utplassert i en leir som tidligere var i bruk under den samme krigen, er tilfeldig, skal vi tro rekvisitør Christine Bozenski, som disponerer tønnene.

Blir barnehager

Oslo kommune kjøpte den avsidesliggende leiren ved årsskiftet. Og i stedet for at stabler med filmrekvisita tar opp plassen, kan det snart krype smårollinger rundt blant de gamle bygningene.

- Det er nylig igangsatt et prosjekt for å utrede muligheter for bruk av eiendommen. Det er etablert et samarbeid mellom kommunen, bydeler og interesseorganisasjoner. En eventuell barnehage vil være klar for drift om et par år, sier direktør Gunnar Leganger i eiendomsetaten i Oslo kommune.

Dagbladet.no har ikke kommet i kontakt med produsenten av tønnene, men flere inneholdt kraftige løsemidler. Vi anbefaler forbipasserende å la dem stå i fred.

Har du bilder eller informasjon du vil dele med Dagbladet.no? Send oss en e-post på 2400@dagbladet.no, send SMS/MMS til 2400 eller ring oss på 2400 00 00.

NEDLAGT: Tidligere Skar militærleir skal bli barnehager.