Hvem er «Årets navn»?

Her er kandidatene. Stem i vei!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 2014 går mot slutten, og tradisjonen tro vil vi i Dagbladet kåre «Årets navn» i samarbeid med dere, leserne våre.

Hvem har inspirert og engasjert deg mest i 2014? Hvem synes du fortjener oppmerksomhet og utmerkelse?

Magnus Carlsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Magnus Carlsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Alle de ti kandidatene har vært en stor del av nyhetsbildet i året vi snart skal legge bak oss.

- Det har vært et heftig nyhetsår der veldig mange norske navn har hevdet seg - ikke minst i internasjonale sammenhenger. Det er helt klart en tøff konkurranse, sier Dagbladets sjefredaktør, John Arne Markussen.

Her er årets kandidater:    
Magnus Carlsen: Etter å ha sikret seg VM-tittelen to år på rad, er han den ubestridte verdenskongen av sjakk. 24-åringen er også den første i verden som har vært mester både i klassisk sjakk og hurtigsjakk samtidig. Carlsen er et godt forbilde for unge, og prestasjonene hans har fått sjakkfeberen til å spre seg landet rundt.

  Mats Zuccarello Aasen: 27-åringen er den første norske ishockeyspilleren som har nådd finalen i National Hockey League (NHL). «Zucca» gjør stor suksess i storklubben New York Rangers, og er kåret til årets nordmann i USA av Norwegian-American Chamber of Commerce. Han er også tildelt Steven McDonald Extra Effort Award, som går til den Rangers-spilleren fansen mener har gjort ekstra innsats for laget.

Lene Marlin: Popartisten som fikk sitt gjennombrudd allerede som 18-åring, skrev i høst en kronikk hvor hun var åpen om at hun hadde forsøkt å ta sitt eget liv. 34-åringen ble hedret med blant annet Åpenhetsprisen av Mental Helse, for å ha bidratt til å løfte og bygge ned fordommer knyttet til psykisk helse.

  May-Britt og Edvard Moser: Hjerneforsker-ekteparet Moser ved NTNU i Trondheim er de første nordmennene som har vunnet nobelprisen i medisin. De fikk prisen for å ha oppdaget et slags indre GPS i hjernen. Forskningen blir betegnet som banebrytende og kan få betydning i framtidig alzheimerforskning.

  Silje Lehne Michalsen: Den norske legen Silje Lehne Michaelsen (30) reiste til Sierra Leone for å kjempe mot ebolaepidemien. Det endte med at hun selv ble smittet av det dødelige viruset. Hun ble brakt til Norge for behandling, ble frisk og er nå klar for å reise tilbake til Afrika for å kjempe videre mot ebola.

  Stig Nilsen: Advokat Stig Nilsen jobbet gratis for å komme til bunns i den såkalte Monika-saken. Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i moras hjem for tre år siden. Politiet i Hordaland henla saken som et selvdrap, men nå er etterforskningen gjenopptatt og en mann er siktet for drap på 8-åringen.

  Faten Mahdi Al-Hussaini: Den muslimske jenta Faten samlet hele det politiske og religiøse Norge til en felles front mot ekstremisme. Med stort mot konfronterte 19-åringen de muslimske ekstremistene fra talerstolen utenfor Stortinget, og understreket at de ikke er talsmenn for henne og andre norske muslimer.

Susanne Kaluza: Bloggeren og redaktøren Susanne Kaluza viste hvor mye engasjement det er mulig å mobilisere via sosiale medier, da hun startet en aksjon mot regjeringens forslag om å la fastleger reservere seg mot å henvise kvinner til selvbestemt abort. Aksjonen var sterkt medvirkende til den største oppslutningen om kvinnedagen på mange år, og i april la regjeringen vekk forslaget.

  Jens Stoltenberg: For første gang er en nordmann utnevnt til generalsekretær i NATO. Stoltenberg får det øverste ansvaret med å koordinere freds- og forsvarsarbeidet i Europa, og står med en brummende Putin-bjørn i øst overfor en av verdens viktigste oppgaver. Han er kjent for sine evner som diplomat og statsleder, evner som han utvilsomt vil få bruk for i kampen for å løse konflikten mellom Russland og Vesten om Ukraina.

  Villemo Hatland: 14-åringen fikk mye oppmerksomhet da hun i et facebookinnlegg fortalte hvordan hun ble mobbet på skolen. Villemo byttet skole og mobbingen tok slutt. Da hun hørte historien om Odin (13), som tok sitt eget liv etter mobbing, tok Villemo og moren initiativ til et fakkeltog mot mobbing i Oslo. Engasjementet spredte seg, og det ble arrangert fakkeltog i flere byer som Kristiansand, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Kirkenes.

Mats Zuccarello Aasen. Foto:  Erik Berglund/Dagbladet
Mats Zuccarello Aasen. Foto: Erik Berglund/Dagbladet Vis mer

Alle kandidatene er valgt ut av Dagbladet, og det er Dagbladets redaktører som - basert på lesernes avstemning - avgjør hvem som stikker av med tittelen «Årets navn».

Lene Marlin. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Lene Marlin. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Edvard og May-Britt Moser. FOto: APF / Geir Mogen / NTNU / NTB Scanpix
Edvard og May-Britt Moser. FOto: APF / Geir Mogen / NTNU / NTB Scanpix Vis mer
Silje Lehne Michalsen. Foto: AP / Torstein Bøe / NTB Scanpix
Silje Lehne Michalsen. Foto: AP / Torstein Bøe / NTB Scanpix Vis mer
Stig Nilsen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
Stig Nilsen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Jens Stoltenberg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Jens Stoltenberg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Faten Mahdi Al-Hussaini.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Faten Mahdi Al-Hussaini. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Susanne Kaluza. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
Susanne Kaluza. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer
Villemo Hatland. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Villemo Hatland. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer