«ÅRETS NAVN»: De ti kandidatene til «Årets navn» er klare. Vær med å stemme på din favoritt.
«ÅRETS NAVN»: De ti kandidatene til «Årets navn» er klare. Vær med å stemme på din favoritt.Vis mer

Hvem er «Årets navn»?

Kandidatene er klare. Stem på din favoritt!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det stunder mot jul og 2012 er i ferd med å ebbe ut. Tradisjonen tro vil Dagbladet også i år kåre årets navn i samarbeid med våre lesere.

Hva har gledet deg, skuffet deg og ikke minst: Hva har engasjert deg?

Dagbladets kandidater til årets navn har alle preget nyhetsbildet i året som er gått - på ulikt vis. De speiler på mange måter året som ligger bak oss.

Vi har valgt ut ti kandidater som alle fortjener å bli vurdert av leserne våre - som kandidater til hedersbenevnelsen «årets navn». Utvalget er gjort av oss iDagbladet, og det er Dagbladets rdaktører som tar det endelige valget.

Kandidatene Årets kandidater er:

Cecilia Brækkhus, Jo Nesbø, Ole Gunnar Solskjær, Magnus Carlsen, Hadja Tajik, Alexandra Bech Gjørv, Jakob Oftebro, Lars Monsen, Geir Lippestad og Wenche Elizabeth Arntzen.

MANNFOLKET: Lars Monsen har det siste året stått frem som en glimrende motivator og leder. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
MANNFOLKET: Lars Monsen har det siste året stått frem som en glimrende motivator og leder. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Vær med å avgi stemme i avstemningsboksen til høyre i denne saken. Disse stemmene er viktige for den endelige avgjørelsen.

Mannfolket Lars Monsen har blitt godt kjent for det norske folk gjennom en rekke TV-serier fra hans eventyrlige villmarksopplevelser. Sist ut var «Ingen Grenser» der han ledet 11 deltakere med funksjonshemninger i ekspedisjonen mot Snøhetta på Dovre.

Monsen har stått fram som en glimrende motivator og leder, og ga også flåtten «et ansikt» i året som snart har gått.

I sterke og rørende tv-sekvenser har han sammen med deltakerne vist hvordan vilje kan sprenge grenser. Bak et barskt og værbitt utseende banker hjertet hans for natur og medmennesker.

Forsvareren Geir Lippestad (48) Ble oppnevnt som forsvareren til Anders Behring Breivik 23. juli i fjor. 24. august i år ble Breivik i Oslo tingrett dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene 22. juli.

FORSVAREREN: Geir Lippestad tok på seg oppdraget som forsvarer da terroren rammet Norge. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FORSVAREREN: Geir Lippestad tok på seg oppdraget som forsvarer da terroren rammet Norge. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Lippestad understreket hele tida rollen sin som forsvarer, og at han ikke var talerør for Breiviks meninger. Da det ble klart at dommen ikke ville bli anket, ble forsvareroppdraget avsluttet.

- Det er en god og riktig dom. Det er veldig godt å vite at det ikke blir noen ankesak, sa Lippestad.

Forfatteren Jo Nesbø (52) er ikke bare Norges mestselgende forfatter, men har også klatret seg opp på amerikanske bestselgerlister. Filmen «Hodejegerne», basert på hans kriminalroman, har gjort det skarpt på norske kinoer.

Og amerikanerne får ikke nok. Nå vil de også ha filmen i Hollywood-versjon. Samtidig har regissørlegenden Martin Scorsese takket ja til å regissere «Snømannen», også den i USA.

FORFATTEREN: Jo Nesbø gjør stor suksess både i Norge og i USA. 
Foto: Lars EIvind Bones /Dagbladet
FORFATTEREN: Jo Nesbø gjør stor suksess både i Norge og i USA. Foto: Lars EIvind Bones /Dagbladet Vis mer

Jo Nesbø tjener millioner av kroner, og velger å dele noe av dette med folk som trenger hjelp på en eller annen måte.
For fire år siden opprettet han et fond som premierer «en ålreit fyr» eller «ei ålreit dame», og i tillegg gir penger til et prosjekt som kan hjelpe til med å bedre barns skrive- og leseferdigheter, fortrinnsvis i u-land.

Skuespilleren Jakob Oftebro Skuespilleren, som bare er 26 år, har hatt roller i de to største norske filmsuksessene gjennom tidene: «Max Manus» og «Kon-Tiki».

Til våren blir han å se i filmatiseringen av Knut Hamsuns «Victoria». I høst ble det også kjent at han får en rolle i den kritikerroste danske-svenske dramaserien «Broen».

Han kom inn på Statens Teaterhøgskole allerede som 18-åring, som tidenes yngste. I tillegg til  å stå på scenen og foran kameraet, engasjerer skuespilleren seg i kampen mot mobbing. Han har både vært debattleder for et ungdomsprosjekt mot mobbing og snakket åpent i pressen om at han opplevde mobbing på nært hold i ungdomstida.

Politikeren Som tidenes yngste statsråd og Norges første muslimske var Hadja Tajik historisk allerede da hun entret Slottsplassen som kulturminister første gang 21. september.

SKUESPILLEREN: Jakob Oftebro er bare 26 år, men har hatt roller i de to største norske filmsuksessene gjennom tidene. Foto: Lars Myhren Holand
SKUESPILLEREN: Jakob Oftebro er bare 26 år, men har hatt roller i de to største norske filmsuksessene gjennom tidene. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

29-åringen har allerede erfaring som journalist, politisk rådgiver og stortingsrepresentant. Hun ga ut sin første bok som 18-åring og fullførte sin andre mastergrad i år.

Tajik har fått den attraktive andreplassen på Oslo Arbeiderpartis liste foran stortingsvalget og ledet en av de tre store gruppene i partiets programarbeid. Etter halvannen måned i regjering har hun allerede håndtert vanskelige saker som offentliggjøringen av 22. juli-kommisjonens intervjuer, lagt fram forslag til ny pressestøtte og ny boklov, kastet styret i OCA og ansatt ny kringkastingssjef.

Kommisjonslederen Regjeringen var overrasket og Norge rystet over den skarpe kritikken i rapporten som 22. juli-kommisjonen la fram 13. august. Advokaten og den tidligere Hydro-direktøren, Alexandra Bech Gjørv, har skaffet landet en felles virkelighetsforståelse å diskutere terroren på grunnlag av.

Kommisjonen har, under hennes ledelse, skrevet en av tidenes mest velskrevne og konkrete NOU-er, og slik oppnådd en bredere leserkrets enn slike rapporter ellers har.

POLITIKEREN: Hadja Tajik, tidenes yngste statsråd, har etter halvannen måned i regjering måttet takle flere vanskelige saker. 
Foto:Nina Hansen / Dagbladet
POLITIKEREN: Hadja Tajik, tidenes yngste statsråd, har etter halvannen måned i regjering måttet takle flere vanskelige saker. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Den har endret måten vi ser på oss selv, og kritikken både på konkret beredskap, på kultur og mentalitet vil prege viktig endringsarbeid i lang tid framover.

Dommeren Etter en mangfoldig juridisk karriere, ble Wenche Elizabeth Arntzen (53) tingrettsdommer i Oslo tingrett i 2007. I desember i fjor ble det klart at hun, sammen med tingrettsdommer Arne Lyng, skulle felle dom over Anders Behring Breivik.

Etter å ha styrt 22-juli-rettssaken som administrator med stø hånd igjennom ti følelsesmessig og faglig krevende uker, var spørsmålet om Anders Behring Breiviks tilregnelighet fortsatt et svært åpent spørsmål ved dommens dag 24 august.

Dommen satte ved sin klarhet et punktum for mange av de medisinske og juridiske spørsmålene som dominerte rettssaken.

Treneren Ole Gunnar Solskjær (39) kom hjem til Molde FK foran fjorårets sesong og skulle frelse fotballfylket. Det klarte han. Det ble to seriemesterskap på rad.

KOMMISJONSLEDEREN: Alexandra Bech Gjørv var lederen for 22.juli-kommisjonen.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
KOMMISJONSLEDEREN: Alexandra Bech Gjørv var lederen for 22.juli-kommisjonen. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Legenden med 11 års fartstid under Sir Alex sine vinger i Manchester United sørget for at Molde løftet pokalen i første forsøk.

 På kort tid har han bygd opp og formet sitt Molde - godt nok til at de forsvarte seriegullet i Tippeligaen.

Stormesteren Magnus Carlsen (22) spilte seg til Stormester i sjakk allerede som 13-åring, og har siden klatret på rankinglistene.

Forrige uke klarte han det mange har ventet på: Han banket verdensrekorden til sjakklegenden Garry Kasparov.

DOMMEREN: Wenche Elisabeth Arntzen styrte 22-juli-rettssaken med stø hånd.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DOMMEREN: Wenche Elisabeth Arntzen styrte 22-juli-rettssaken med stø hånd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Selv er sindige Magnus, som i 2013 kan få muligheten til å spille om verdensmestertittelen, fortsatt mest opptatt av å ha det gøy. Så langt har det vært en vellykket oppskrift.

Bokseren Cecilia Brækhus (29) har bokstavelig talt slått seg inn i det norske folks hjerter.

Bergensjenta med fire tittelbelter som verdensmester,  møtte i september sin argeste konkurrent i Europa, Anne-Sophie Mathis. Cecilia var rå og vant sin 21. seier siden 2007.

Nå har bokseyndlingen med det store hjertet startet forberedelsene mot sin livs kamp i ringen — mot storkjeftede og hardtslående Holly Holm.

TRENEREN: Ole Gunnar Solskjær ledet Molde til sitt andre seriegull på rad denne sesongen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRENEREN: Ole Gunnar Solskjær ledet Molde til sitt andre seriegull på rad denne sesongen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
STORMESTEREN: Magnus Carlsen banket i forrige uke verdensrekorden til Garry Kasparov.
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
STORMESTEREN: Magnus Carlsen banket i forrige uke verdensrekorden til Garry Kasparov. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
BOKSEREN: Cecilia Brækhus har fire tittelbelter som verdensmester. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BOKSEREN: Cecilia Brækhus har fire tittelbelter som verdensmester. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer