Hvem er de fem i den mystiske graven?

En ble drept med sverd. Gravmysteriet i Amfipolis vokser seg bare større.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Arkeologene har funnet restene etter fem mennesker i det storslåtte og stadig mer mystiske gravkammeret i Amfipolis i Hellas.

Gravkomplekset - det største som er funnet fra antikken - er nå tidfestet til å ha blitt bygget mellom år 325 f.Kr og 300 f.Kr. Altså innenfor tidsrammen til Aleksander den Stores død (323 f.kr.).

Mysteriet rundt hvem graven er bygget for - og hvem de fem som er funnet der er - blir ikke mindre av at det er funnet kuttmerker på det ene skjelettet som trolig er påført av et sverd eller en dolk.

Familie? I går kom det greske kulturdepartementet med de nye og oppsiktsvekkende nyhetene fra arkeologene i Amfipolis. Da de hadde støtt på selve graven før jul i fjor, bekreftet de at de hadde funnet skjelettrester etter en mann.

I går kunne de fortelle at det er funnet rester etter fem mennesker. To menn på mellom 35 og 45 år, en kvinne på over 60 år, et spedbarn og en femte person som de ikke kan fastslå kjønn eller alder på fordi vedkommende må ha blitt kremert.

Det vil neppe dempe spekulasjonene som til nå har versert rundt graven. Aleksander den Stores mor, dronning Olympias, var om lag 60 år da hun døde i år 316 f.Kr. Verken hennes, eller Aleksander den Stores gravsted, er funnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.