Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem er de fem i den mystiske graven?

En ble drept med sverd. Gravmysteriet i Amfipolis vokser seg bare større.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arkeologene har funnet restene etter fem mennesker i det storslåtte og stadig mer mystiske gravkammeret i Amfipolis i Hellas.

Gravkomplekset - det største som er funnet fra antikken - er nå tidfestet til å ha blitt bygget mellom år 325 f.Kr og 300 f.Kr. Altså innenfor tidsrammen til Aleksander den Stores død (323 f.kr.).

Mysteriet rundt hvem graven er bygget for - og hvem de fem som er funnet der er - blir ikke mindre av at det er funnet kuttmerker på det ene skjelettet som trolig er påført av et sverd eller en dolk.

Familie? I går kom det greske kulturdepartementet med de nye og oppsiktsvekkende nyhetene fra arkeologene i Amfipolis. Da de hadde støtt på selve graven før jul i fjor, bekreftet de at de hadde funnet skjelettrester etter en mann.

KVINNEN: Bildet viser benrestene etter kvinnen som var om lag 60 år da hun døde. Alexander den Stores mor, dronning Olympias, skal ha vært på om lag samme alder. Men verken arkeologene eller greske myndigheter vil si noe om disse spekulasjonene. Ennå. REUTERS/Hellenic Culture Ministry/NTB Scanpix
KVINNEN: Bildet viser benrestene etter kvinnen som var om lag 60 år da hun døde. Alexander den Stores mor, dronning Olympias, skal ha vært på om lag samme alder. Men verken arkeologene eller greske myndigheter vil si noe om disse spekulasjonene. Ennå. REUTERS/Hellenic Culture Ministry/NTB Scanpix Vis mer

I går kunne de fortelle at det er funnet rester etter fem mennesker. To menn på mellom 35 og 45 år, en kvinne på over 60 år, et spedbarn og en femte person som de ikke kan fastslå kjønn eller alder på fordi vedkommende må ha blitt kremert.

Det vil neppe dempe spekulasjonene som til nå har versert rundt graven. Aleksander den Stores mor, dronning Olympias, var om lag 60 år da hun døde i år 316 f.Kr. Verken hennes, eller Aleksander den Stores gravsted, er funnet.

Spekulasjonene Greske myndigheter har for lengst gjort det klart at gravkammeret bærer preg av at personen som er gravlagt der nærmest må ha blitt tilbedt i sin samtid. Det at krypten er fra Aleksander den stores tid, og ble bygd for om lag 2300 år siden, gjør at enkelte nevner selveste Aleksander den store.

Men det er en spekulasjon som mangler holdepunkter.

VET IKKE HVEM: Dette er restene etter en av de to mennene som er funnet i graven. Foto: REUTERS/Hellenic Culture Ministry/NTB Scanpix
VET IKKE HVEM: Dette er restene etter en av de to mennene som er funnet i graven. Foto: REUTERS/Hellenic Culture Ministry/NTB Scanpix Vis mer

En hovedteori har vært at gravkammeret tilhører Filip IIs fjerde hustru Olympias, altså Aleksander den stores mor, eller Aleksanders hustru Roxane - eller begge.

Det kan også være bygget for en av hans generaler eller admiraler.

Lagt i honning Årsaken til at man så langt ikke mener Aleksander selv er gravlagt i kammeret, er at han 10. juni 323 før Kristus døde av en mystisk sykdom i palasset til Nebukadnesar II av Babylonia. Han ble bare 32 år gammel.

Legenden sier at kroppen ble tatt vare på i en leirkiste full av honning, men at begravelsesfølget ble kapret på veien til Makedonia. Ifølge Aelian stjal Ptolemaios liket og brakte det til Alexandria, hvor det var utstilt i en glasskiste fram til senantikken. Hvor det til slutt ble av, er ukjent.

Men dette utelukker ikke at gravkammeret kan ha blitt bygget for den legendariske kongen. At det var et begravelsesfølge på vei til Makedonia kan styrke en slik teori. Og Amfipolis, der gravkammeret ligger, hadde stor betydning for Aleksander den store.

En general? Selve graven er bygget i kalkstein, og ble funnet 1,6 meter under gulvet i det tredje kammeret i det store komplekset. Graven er 3,23 meter lang og 1,56 meter bred og 1,8 meter dyp.

Det har vært en trekiste i graven, og arkeologene har funnet bronse- og jernspikre og bein- og glassbiter som trolig har vært dekorasjoner på kista. Skjelettrestene blir nå analysert av eksperter.

Da de første beinrestene ble avdekket før jul, kom utgravingsleder Katerina Peristeri med en sjelden uttalelse.

DREPT MED SVERD: Benrestene etter den ene mannen viser tydelige spor etter kamp. Merkene viser at han trolig ble drept med sverd eller et dolkestøt. Foto: REUTERS/Hellenic Culture Ministry/NTB SCANPIX
DREPT MED SVERD: Benrestene etter den ene mannen viser tydelige spor etter kamp. Merkene viser at han trolig ble drept med sverd eller et dolkestøt. Foto: REUTERS/Hellenic Culture Ministry/NTB SCANPIX Vis mer

- Etter all sannsynlighet har vi funnet en mann og en general.

Marineby Områdene rundt Amfipolis var rike på gull, sølv og tømmer, noe som gjorde byen strategisk viktig - og mektig - under datidas maktkamp og erobringer.

Byen ble erobret av Filip II, far til Aleksander den store, og fostret tre av Aleksander den stores største admiraler, Nearkhos, Androsthenes, og Laomedon. Graven kan også tilhøre en av disse. Men spørsmålet er om de var store nok. Alle er enige om at personen i graven må ha vært en av de mektigste i sin samtid.

Bygget for en kongelig Dagbladet har tidligere skrevet om de to karyatidene som vokter det andre kammeret, og bærer bud om at det er en svært viktig person som har sin siste hvile her. Selve hovedinngangen voktes av to hodeløse og vingeløse sfinkser, mens karyatidene, som viser seg å være 2,27 meter høye, vokter det andre kammeret.

En fantastisk mosaikk i et av kryptens kamre avbilder Persefone, som bortføres av Hades og Hermes.

FANTASTISK: Gravkammeret i Amfipolis er det største og mest storslåtte gravfunnet fra antikkens hellas noen sinne. Illustrasjon: AP Photo/Greek Culture Ministry/NTB Scanpix
FANTASTISK: Gravkammeret i Amfipolis er det største og mest storslåtte gravfunnet fra antikkens hellas noen sinne. Illustrasjon: AP Photo/Greek Culture Ministry/NTB Scanpix Vis mer

Ifølge mytologien var Persefone datter av Demeter og Zevs. Hun var svært vakker, og ble bortført til underverdenen av Hades en dag hun var ute og plukket blomster med noen nymfer på Ennasletten. Hun ble dermed dronning og gudinne av underverdenen.

Mosaikken som dekker hele gulvet i det andre kammeret og er på 4,5 X 3 meter. Flisene er hvite, svarte, grå, blå, røde og gule.

Utsmykkingen framstår som spektakulær, og godt bevart etter 2300 år i skjul under åskammen i Hellas.

Mer om gravkammeret i Amfipolis finner du også på denne bloggen, dedikert til prosjektet.