Hvem er de gale?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken mot den drapssiktede 40-åringen som gikk løs på trikkepassasjerer og drepte en mann i Oslo i forrige uke, har fått en utrolig utvikling. Etter at det ble kjent at mannen var utskrevet fra akuttpsykiatrisk avdeling ved Ullevål universitetssykehus bare noen dager før han gikk amok med kniv, viser det seg at personalet ved Ullevål ikke fulgte rutinene ved utskrivelse av mannen. Dokumentasjon og behandling av norsksomalieren var også mangelfull, går det fram av en statusrapport som Helsetilsynet har overlevert helseminister Ansgar Gabrielsen. Og enda verre: Nå vurderer mannens advokat å kreve erstatning fra Ullevål sykehus.

Siktede, som selv hadde oppsøkt Oslo legevakt, ble nemlig tvangsinnlagt på Ullevål sykehus medbringende papirer der innleggende lege vurderte mannen å være til stor fare for seg selv og andre. Tre dager seinere var mannen utskrevet og tilbake på gata uten bolig, uten oppfølging av noen art. Til tross for at mannen hørte stemmer, og medpasienter hadde meldt fra om at mannen oppførte seg truende. Nå etterforsker politiet mannens sykejournaler for å finne ut hva slags behandling han har fått av helsevesenet.

Vi har tidligere påpekt at de skyldige i denne saken er mange. Det er selvfølgelig vår politiske ledelse, som ikke har fulgt opp Stortingets opptrappingsplan for psykiatrien. Det er en helsereform som har svekket traumebehandlingen av innvandrere og asylsøkere. En reform som tillater helseforetakene å stjele penger fra psykiatrien til somatikken. Men det er også psykiatrien selv som verken tar seg eller sine pasienter alvorlig nok til å slå alarm hvis de må spare penger på å utskrive tvangsinnlagte pasienter med voldelig diagnose, lenge før tida.

Hvis psykiatrisk sakkyndige ikke er i stand til å vurdere hvor farlig en pasient faktisk er, stiller dette psykiatrien som vitenskap i et interessant lys. Det er psykiatriens fagfolk som i rettspleien vurderer siktedes tilregnelighet og eventuell fare for gjentakelse av straffbare handlinger. Hvis Ullevål mener de har vurdert mannen forsvarlig, svekker det tilliten til psykiatrien.