Hvem er den beste lofotfiskeren av partilederne?

Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF) og Audun Lysbakken (SV) tok utfordringen i Nusfjordhavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går var er de fem norske partilederne som er imot oljeboring i Lofoten på tur i nettopp Lofoten.

Målet for turen er å få inspirasjon og ytterligere kunnskap for å forhindre oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, men også for å sanke ytterligere stemmer i valgkampen.

- Nå er vi ett lag på en måte, i samlet drakt, sier SV-lederen Audun Lysbakken, idet partilederne og deres mange flere støttespillere kom til Nusfjord for å bli med på Lofot-fiske.

Voldsomt uvær Det var ikke mange av de garvede fiskerne på det lille fiskeværet Nusfjord som trodde at en fisketur var mulig i morgentimene i dag, da stormen raste som verst.

Men siden flyet med Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide og hans makker for dagen, Audun Lysbakken (SV), var forsinket, fant matros Svein Kristiansen og de andre på fiskebåten ut at en tur ut på Nusfjordhavet likevel lot seg gjøre.

Men alle ble advart: Det ville bli store bølger, og nesten ingen fiskere var ute og fisket denne dagen, på grunn av uværet.

- Det er greit å ta bilder av meg nå, men kanskje ikke etterpå, sier KrF-leder Knut Arild Hareide (40), idet gjengen ble ført opp i etasjen over for å ta på seg forede flytedrakter.

- Flertall mot boring Skei Grande, Lysbakken og Hareide vil alle ha varig vern av Lofoten. Sammen med partilederne Bjørnar Moxnes (Rødt) og Hanna Marcussen (Miljøpartiet De Grønne) håper de å mobilisere folk til et varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Men om nettopp oljeboring blir den store saken i valgkampen, tror ingen av partilederne. Men de håper selvsagt, siden de alle kjemper for å komme seg over sperregrensa ved høstens stortingsvalg.

<strong>NY PÅ VINTERFISKE:</strong> KrF-leder Knut Arild Hareide (42) er fra Bømlo og dermed vant til å fiske. Det hjalp ikke i dagens Lofot-fiskekonkurranse. Det ble null fisk. Men betjeningen på Nusfjord-restauranten hentet opp skrei før stormen kom, sånn at det ble fiskelunsj på alle deltakerne. Foto Hans A Vedlog / Dagbladet
NY PÅ VINTERFISKE: KrF-leder Knut Arild Hareide (42) er fra Bømlo og dermed vant til å fiske. Det hjalp ikke i dagens Lofot-fiskekonkurranse. Det ble null fisk. Men betjeningen på Nusfjord-restauranten hentet opp skrei før stormen kom, sånn at det ble fiskelunsj på alle deltakerne. Foto Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er et paradoks at et flertall av befolkningen er mot oljeboring i Lofoten, mens et mindretall på Stortinget — de største partiene — er for. Men vi har klart å stoppe dette før, og skal klare det igjen. Dette er en veldig viktig sak for venstrefolk over hele landet, sier Grande.

1-0 til Lysbakken Som erfaren og ihuga laksefisker i Nord-Trøndelag, var Grande meget klar for å fange opp Lofot-torsk — og å knuse sine to oljemotstander-partileder-feller. Mannskapet på båten hjelper med å få juksa-snørene ut, så er kampen i gang.

Grande føler hun får napp med en gang, og drar opp. Det kommer ikke noe. Igjen og igjen. Knut Arild Hareide følger ivrig med, men innrømmer at fisking ikke er hans store hobby.

- Jeg har vokst opp på Bømlo, helt ytterst i havgavet, og fisket en del. Vi fikk mest småsei. Men når jeg er hjemme, så er det i hvert fall én fisketur om sommeren. Men jeg er ikke så vant med å fiske i februar, som nå, sier Hareide.

Han fisker litt, men lar ivrige Grande få overta snøret, mens Audun Lysbakken napper energisk noen meter lenger framme i båten.

- Nå må dere ta opp snørene, vi må inn, er så beskjeden.

Trine Skei Grande prøver videre, men uten resultat. Audun Lysbakken kommer bort til sine to partileder-feller for en prat. En av mannskapene på båten trekker opp Lysbakken snøre. To småsei kommer opp, og viser dem fram.

- Ja, jubler Audun Lysbakken, og fortsette:

<strong>LAKSE-DRONNING:</strong>: Venstre-leder Trine Skei Grande (43) er en erfaren og ihuga laksefisker og var den som var mest klar for å fiske sine motparti-ledere i senk i Nusfjordhavet i dag. Det ble med et par napp og en mistet småsei. Alle foto: Hans Arne Vedlog 
Foto Hans A Vedlog / Dagbladet
LAKSE-DRONNING:: Venstre-leder Trine Skei Grande (43) er en erfaren og ihuga laksefisker og var den som var mest klar for å fiske sine motparti-ledere i senk i Nusfjordhavet i dag. Det ble med et par napp og en mistet småsei. Alle foto: Hans Arne Vedlog Foto Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer

- De kom opp nå. De er ganske små, nei, de er jo kjempefine, ler Audun Lysbakken.

- Så du mener altså at du vant? Lurer Dagbladet.

- Ja, det må en vel si, ler Lysbakken.

- Men det viktigste er at vi finner Lofoten-Vesterålen, sier Knut Arild Hareide.

<strong>DAGENS VINNER:</strong> Audun Lysbakken (35) kåret seg sjøl til dagens vinner. Det ble to småsei, dog hentet opp av en av mannskapet på båten. .
Foto Hans A Vedlog / Dagbladet
DAGENS VINNER: Audun Lysbakken (35) kåret seg sjøl til dagens vinner. Det ble to småsei, dog hentet opp av en av mannskapet på båten. . Foto Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer