Hvem er den mystiske mannen med skjegget?

Bildene som ikke beviser at «grønne menn» er russiske elitesoldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den mystiske mannen med skjegg dukker opp på flere av bildene fra Øst-Ukraina den siste tiden. Det samme gjør lagkameratene.

Tungt utrustet, velorganisert og i front der det skjer - gjengen angriper politistasjonen i Kramatorsk, okkuperer bystyrehallen i Slavjansk, overtar politistasjonen i Slavjansk, og organiserer selvforsvar langs veiene i utkanten av byen.

Beviser ingenting Ukrainske myndigheter mener å ha fotobevis for at gruppen egentlig tilhører de russiske spesialstyrkene. New York Times gjengir det de hevder å være bildebevisene, og skriver at amerikanske myndigheter oppfatter disse som troverdige bevis.

Dagbladet kan imidlertid gjennom enkle bildesøk fastslå at «bevisene» gjengitt i New York Times slett ikke er troverdige. Mens bildene gjengitt i New York Times er av dårlig oppløsning, har vi funnet de samme i god oppløsning. Da forteller de en helt annen historie enn den ukrainske myndigheter angivelig har servert.

Ikke samme mann Et bilde av svært dårlig kvalitet viser angivelig en skjeggete russisk spesialsoldat i Georgia i 2008, som skal være den samme skjeggete mannen som dukker opp på bilder fra Slavjansk og Kramatorsk i 2014. Det samme bildet fra Georgia i høyoppløslig versjon, viser imidlertid at mannen umulig kan være den samme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.