Hvem er den mystiske mannen med skjegget?

Bildene som ikke beviser at «grønne menn» er russiske elitesoldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den mystiske mannen med skjegg dukker opp på flere av bildene fra Øst-Ukraina den siste tiden. Det samme gjør lagkameratene.

Tungt utrustet, velorganisert og i front der det skjer - gjengen angriper politistasjonen i Kramatorsk, okkuperer bystyrehallen i Slavjansk, overtar politistasjonen i Slavjansk, og organiserer selvforsvar langs veiene i utkanten av byen.

Beviser ingenting Ukrainske myndigheter mener å ha fotobevis for at gruppen egentlig tilhører de russiske spesialstyrkene. New York Times gjengir det de hevder å være bildebevisene, og skriver at amerikanske myndigheter oppfatter disse som troverdige bevis.

Dagbladet kan imidlertid gjennom enkle bildesøk fastslå at «bevisene» gjengitt i New York Times slett ikke er troverdige. Mens bildene gjengitt i New York Times er av dårlig oppløsning, har vi funnet de samme i god oppløsning. Da forteller de en helt annen historie enn den ukrainske myndigheter angivelig har servert.

Ikke samme mann Et bilde av svært dårlig kvalitet viser angivelig en skjeggete russisk spesialsoldat i Georgia i 2008, som skal være den samme skjeggete mannen som dukker opp på bilder fra Slavjansk og Kramatorsk i 2014. Det samme bildet fra Georgia i høyoppløslig versjon, viser imidlertid at mannen umulig kan være den samme.

Et annet bilde viser den mystiske gjengen posere til et lagbilde - angivelig av et russisk rekognoseringslag tatt i Russland før de dukker opp i Ukraina. Men i virkeligheten er bildet tatt utenfor den okkuperte politistasjonen i Slavjansk 12. april. Det ser man på brosteinen og trærne i bakgrunnen, som er helt lik tilsvarende bilder av gjengen tatt av fotografer fra nyhetsbyrået AP.

Svært aktive Likevel er den tungt bevæpnede gruppen gjenstand for velfunderte spekulasjoner. En gjennomgang av bilder fra de store og uavhengige bildebyråene viser at den samme lille gruppen på 16-20 soldater er innvolvert i det meste som skjer i Donetsk-området den siste tiden.

12. april aksjonerte de mot politistasjonen i Kramatorsk, og okkuperte denne. Samme dag slår de til mot politistasjonen i Slavjansk, og tar denne også. 13. April gjør de seg klare til kamp mot ukrainske sikkerhetsstyrker utenfor Slavjansk, og 14. april okkuperer de rådhuset i Slavjansk.

Har russiske våpen Mennene er utstyrt med russiske automatrifler av typen AK101 - et moderne gevær som ikke finnes i det ukrainske arsenalet, og som foreløpig bare er tildelt utvalgte russiske militær- og sikkerhetsavdelinger.

De har helt like og moderne uniformer, og er velutstyrt med stridsvester, kne-, legg-, og albuebeskyttere, og fremstår som godt organiserte og samtrente.

Det gjør det vanskelig å tro at gruppen er en tilfeldig sammenrasket gjeng med lokale pro-russiske aktivister. Måten de har gått frem på vitner lite om et folkelig og spontant opprør organisert av sivile.
«Grønne menn» New York Times har døpt denne, og tilsvarende mystiske militslag, «Grønne menn». Mens Russlands president Vladimir Putin innrømmer at russiske styrker var involvert under opprøret på Krim, benekter han på det sterkeste at de på noen måte opererer i Øst-Ukraina nå.

Mennene selv skal imidlertid ha mer enn antydet at de er fra Russland, skriver den amerikanske avisa, og skildrer en situasjon der en lokal kvinne spurte en av de grønne mennene i Slavjansk hvor han kom fra:

- Fra Russland.

Da kvinnen ba ham utdype, skal han ha svart:

- Fra «Nye Russland».

Dette uttrykket, fra tsar-tida i Russland, ble også brukt av president Putin da han svarte på spørsmål fra folket på TV forleden.

Da kvinnen spurte den «grønne mannen» hva som ville skje om ukrainske styrker gikk til angrep, hadde han følgende svar, ifølge New York Times:

«BEVIS»: Det innfelte bildet er angivelig brukt som bevis på at gruppen er avbildet i russland før de kom til ukraina. Men det store bildet ble tatt utenfor politistasjonen i Slavjansk 12. april, og viser samme brostein, plate, trær og bakgrunn. Foto: AP/MaximDondyuk/NTB Scanpix
«BEVIS»: Det innfelte bildet er angivelig brukt som bevis på at gruppen er avbildet i russland før de kom til ukraina. Men det store bildet ble tatt utenfor politistasjonen i Slavjansk 12. april, og viser samme brostein, plate, trær og bakgrunn. Foto: AP/MaximDondyuk/NTB Scanpix Vis mer

- Da må vi drive brannslokking i bare 24 timer før en hær på en million mann er på plass.

«BILDEBEVIS»: The New York Times presenterer bildene ukrainske myndigheter mener beviser at de «grønne mennene» er russiske elitesoldater. Men originalbildene viser noe annet. Faksimile: Nytimes.com
«BILDEBEVIS»: The New York Times presenterer bildene ukrainske myndigheter mener beviser at de «grønne mennene» er russiske elitesoldater. Men originalbildene viser noe annet. Faksimile: Nytimes.com Vis mer
IKKE SAMME: Dagbladet har funnet originalbildet fra Georgia. Likheten mellom de to mennene med skjegg er ikke spesiell stor når bildene presenteres høyoppløselig.
IKKE SAMME: Dagbladet har funnet originalbildet fra Georgia. Likheten mellom de to mennene med skjegg er ikke spesiell stor når bildene presenteres høyoppløselig. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer