Hvem er det som er grønn, selvlysende og skyldig?

SVAR: Tyven Yafaet Askale som ble sprayet med usynlig væske da han gjorde innbrudd i en bil ...

GRØNNSKOLLING: Yafet Askale gikk rett i fella til politiet da han gjennomførte et bilinnbrudd i London. Uten å vite det ble han sprayet med en usynlig væske, som blir svært synlig under ultrafiolett lys. Han klarte ikke å overbevise retten om sin uskyld. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
GRØNNSKOLLING: Yafet Askale gikk rett i fella til politiet da han gjennomførte et bilinnbrudd i London. Uten å vite det ble han sprayet med en usynlig væske, som blir svært synlig under ultrafiolett lys. Han klarte ikke å overbevise retten om sin uskyld. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om han var grønn av misunnelse på eieren av den fine bilen, skal være usagt. Men at han ble grønn etter å ha brutt seg inn for å stjele bilen er det svært liten tvil om.

Gikk i fella SmartWater er det nye forsvarsvåpenet til politiet i Harlesden i den nordvestlige London. Uten å vite det, nærmest som en grønnskolling, gikk den 28-årige Yafet Askale rett i fella som politiet hadde arrangert, skriver The Telegraph.

Umulig å vaske bort Politiet hadde satt en bil lagelig til for innbruddstyver, og sørget for at den som brøt seg inn ble merket med den usynlige sprayen SmartWater. Den er alt annet enn usynlig hvis man blir eksponert for ultrafiolett lys. Da får den en ekstrem skarp og grell grønnfarge akkurat slik som politiet fant på klærne og i ansiktet til Askale. Sprayen er luktfri og nesten umulig å vaske bort fra klærne. Hvis du får det på huden vil det ta flere uker før det forsvinner.

Politiet i Brent i London har nå spredd bildene til media for å sende ut et signal til alle tyvene i området.

- Vi ønsker med dette å si til alle potensielle tyver - ikke kom til Brent - vi har mange feller som venter på dere både i biler og i hus, sier kriminalinspektør Madeline Ryder i Brent politiet.

- Dette er et glimrende eksempel på det grundige politiarbeidet som blir gjort i Brent. Ved å sette opp en politifelle var vi stand til å pågripe Askale og fremstille han for rettssystemet. Dette er en del av vår strategi for å få ned kriminaliteten i området, og sprayen SmartWater er noe vi vil bruke hyppig i Brent. Vi vil fortsette å spraye de som utfører denne typen lovbrudd, sier Madeline Ryder.

Blånektet Yafet Askale ble dømt til 49 timer samfunnstjeneste, og fikk rundt 4000 kroner i bot. Han ble tatt av politiet med flere gjenstander som han hadde stjålet fra bilen, blant annet en bærbar pc. Da han brøt seg inn i bilen ble han sprayet med SmartWater, og selv om han blånektet for tyveriet ble han dømt.

Selskapet som har utviklet sprayen har samarbeidet med politiet for å utstyre biler og verdifulle boliger med den usynlige sprayen.

Innbyggerne har fått utdelt gratis spray, og det har hatt en betydelig effekt. Antallet innbrudd i hus har gått ned med hele 80 prosent, og bilinnbrudd har blitt redusert med 40 prosent.

Tre forskjellige sporbare væsker blir nå prøvd ut i forskjellige politidistrikt i London. Målet er å forhindre innbrudd, tyverier og bilrelatert kriminalitet.

BLÅNEKTET: Yafet Askale blånektet for at han hadde brutt seg inn i bilen. Han ble ikke trodd av dommeren. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
BLÅNEKTET: Yafet Askale blånektet for at han hadde brutt seg inn i bilen. Han ble ikke trodd av dommeren. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer