Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvem er det som godkjenner dette?

Fly fra Nord-Italia landet i helga i Norge uten ekstra beredskap. Ingvild Kjerkol etterlyser svar fra regjeringen.

INGEN BEREDSKAP: Et Ryanair-fly på vei til Stansted flyplass, London, tar av fra Torp lufthavn, onsdag ettermiddag.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
INGEN BEREDSKAP: Et Ryanair-fly på vei til Stansted flyplass, London, tar av fra Torp lufthavn, onsdag ettermiddag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Når Erna Solberg og Bent Høie oppfordrer oss til å leve som før, er det beroligende, men WHO anbefaler sterkt å ta viruset på høyeste alvor. Budskapet fra regjeringen er for ukoordinert, utydelig og tilfeldig, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet.

Hun viser blant annet til statsminister Erna Solbergs uttalelser forrige helg i forbindelse med Høyres sentralstyremøte.

KRITISK: Ingvild Kjerkol (Ap) etterlyser tydeligere tale fra regjeringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
KRITISK: Ingvild Kjerkol (Ap) etterlyser tydeligere tale fra regjeringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

– Vi må opptre så vanlig som mulig, også i en situasjon hvor smittsom sykdom brer seg. Det er for å vise solidaritet med samfunn som er mer sårbare enn vårt eget. Verden må ikke stoppe opp, sa Solberg til NTB med henvisning til fallende økonomiske kurver.

Kjerkol mener regjeringen avslørte sin manglende beredskap da Høie i forrige uke ba industrien om å trå til å produsere smittevernutstyr.

- I fjor ba vi regjeringen om å skaffe en oversikt over produksjonskapasitet i Norge på smittevernutstyr og legemidler. Da fikk vi beskjed om at de hadde full kontroll. Nå ser vi at det er tomt og Høie utfordrer norsk industri på å levere ting de ikke har i produksjon. Tydelige planer er viktig i en slik situasjon, det ser ikke det ikke ut til at regjeringen har, sier Kjerkol.

Fly fra Nord-Italia

I helga landet det fly fra Nord-Italia både på Gardermoen og Torp. Mens det var satt i verk smitteverntiltak rundt flyet som landet på Gardermoen, var det ingen tiltak knyttet til passasjerene på Ryanair-flyet som landet på Torp, skrev VG.

Kommuneoverlegen i Ullensaker, som har ansvar for Gardermoen, mener han ikke hadde noe annet valg enn å gjennomføre ekstraordinære smitteverntiltak.

- Smittesporingen i Norge viser at mer enn femti prosent av dem som er smittet kan spores tilbake til nordmenn som har vært i Italia. Når vi vet at det kommer et fly med mange fra denne regionen er det mitt ansvar å ta forholdsregler for å beskytte personellet, sier Myklestad til VG.

Ryanair-flyet landet imidlertid på Torp uten noen form for beredskap, siden det ikke skal ha vært mistanke om at det var smittede om bord.

- Vi følger nasjonale myndigheters anbefalinger og har tett dialog med kommuneoverlegen og følger rådene fra FHI, uttalte Tine Kleive-Mathisen, markedssjef på Sandefjord lufthavn Torp, til VG.

Til Dagbladet sier fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet at situasjonen på Torp ikke gikk som planlagt.

- Vi distribuerte info til kommuner med flyplasser og havner med mulighet for at det kan komme personer fra utlandet for tre-fire uker siden. Vi ba dem ta opp dette og forberede seg på tiltak. Jeg kjenner ikke detaljene i det som skjedde i går, men her så vi straks at her må vi forsikre oss om at også de har oppdatert kunnskap, og det ble sendt omgående. Dette var ikke slik vi hadde planlagt det, og det korrigeres, sier han.

OPPFORDRER: Helsedirektoratet oppfordrer til å ikke håndhilse for å hindre smitte av coronaviruset. Vis mer

Kjerkol krever svar

Kjerkol reagerer sterkt på at det virker tilfeldig hvilke smitteverntiltak som faktisk gjelder.

- Jeg reagerer på at det kommer fly fra Italia og lander i Norge uten at det er beredskap på plass. Det må regjeringen svare for. Hvem er det som godkjenner det? spør Kjerkol.

Helseminister Bent Høie redegjør tirsdag for Stortinget om regjeringens arbeid i kampen mot coronaviruset.

- Jeg forventer at Høie redegjør for helsetjenesten og de smittevernplanene man har - som jeg tror er gode og faglige. Men jeg håper også han har et budskap fra regjeringen om de økonomiske og samfunnsmessige konsekvensene. Min bekymring er at når helsetjenesten gjør jobben sin, så tror vi at vi har god kontroll på smittevernarbeidet. Hele sivilsamfunnet i Norge er en del av en åpen økonomi, som reiser og kan være utsatt, sier Kjerkol.

Så langt er det registrert 169 coronasmittede i Norge. 22 har fått påvist smitte det siste døgnet.

Hele Norges coronakart