Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hvem er det som vil kjøpe den dritten av en kriminell utlending som deg?»

Etter tre dager i sommerjobben sluttet 16-åringen fordi han var lei rasistiske kommentarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sommerjobben bestod i å selge sammenleggbare parkstoler i Oslos mange parker. Den 16 år gamle Oslo-gutten med indisk bakgrunn ble glad da han og en kompis fikk sommerjobben.

Den tredje dagen på jobb, bestemte guttene seg for å se om folk i Frognerparken ville kjøpe parkstoler. Dagen begynte bra, solen skinte og etter rundt en time på jobb hadde de solgt hele tre sammenleggbare pappstoler til parkbruk.

I det hele tatt var det lite som vitnet om dette skulle bli guttenes siste dag i jobben.

- Jeg gikk bort til en dame og sa høflig «unnskyld, jeg kommer fra Greenseat og lurer på om du vil kjøpe en sammenleggbar parkstol?» Damen svarte at hun ikke ønsket det, jeg sa at det var greit, takket for meg og gikk.

Før jeg får gått videre, reiser en mann som sitter ved siden av henne seg og sier «jeg skal gi deg et tips, gutt.» Litt spent snur jeg meg og forventer å få noen gode salgstriks.


Tipset han gir meg er: «For det første, hvem vil kjøpe den dritten av en utlending som deg. Og for det andre: alle vet at dere utlendinger bare er en gjeng med kriminelle,» forteller gutten til Dagbladet.no.

Såret og sjokkert

16-åringen, som er født og oppvokst i Oslo, ble sjokkert.

- Jeg trodde ikke mine egne ører og gikk bare vekk. Jeg var veldig lei meg og kunne ikke tenke helt klart, sier han. Han prøvde å glemme det og arbeide videre, men greide det ikke.

På sommerjobb-jakt: Den 16 år gamle Oslo-gutten er på jakt etter ny sommerjobb. Foto: Zakia Ahmed Akkouh
På sommerjobb-jakt: Den 16 år gamle Oslo-gutten er på jakt etter ny sommerjobb. Foto: Zakia Ahmed Akkouh Vis mer

-Dagen før hadde en annen mann i Sofienbergparken bannet til meg og kalte meg diverse ting, da svarte jeg bare at: «jeg synes ikke du bør banne foran barna dine» og gikk.

Men etter det som skjedde i Frognerparken, orket jeg ikke mer. Jeg fortalte kameraten min, som er etnisk norsk, at det kanskje var best om jeg ikke jobbet sammen med han fordi jeg bare ødela for salget og dermed provisjonslønnen hans. Kameraten min svarte at han ikke ønsket å fortsette i jobben uten meg, sier 16-åringen.

Samme dag fortalte han sjefen om situasjonen og sa at han ikke kunne fortsette i jobben lenger. Hun forstod han godt.

- Jeg begynte nesten å gråte da denne unge gutten forklarte meg hva han hadde opplevd. Jeg trodde ikke at dette kunne skje i Oslo i dag, sier Elisabeth Saxvik Hatlem i Greenseat til Dagbladet.no.

- Noen få ødelegger for alle

Den unge gutten er elev ved Lambertseter videregående skole og skal begynne i andre klasse til høsten. Han satser på skolen og ønsker å utdanne seg til tannlege.

- Det er synd at noen få skal få ødelegge for alle med minoritetsbakgrunn. Folk må lære at den lille minoriteten som er kriminelle ikke kan representere alle, sier han og fortsetter: - Selv om jeg har møtt denne rasistiske oppførselen, tror jeg ikke at alle nordmenn er rasister.

Selv kjenner ikke 16-åringen så mange andre med minoritetsbakgrunn og har flest etnisk norske venner.

På sommerjobb-jakt

Til tross for det som har skjedd mener han at rasisme ikke er så utbredt i Oslo.

- De fleste er tolerante og har forstått at vi lever i et flerkulturelt samfunn, sier han.

16-åringen har satt av sommeren til å jobbe og har derfor ikke lagt noen andre ferieplaner. Nå er både han og kameraten på leting etter ny sommerjobb.

- Jeg skal ikke søke på flere salgsjobber i alle fall, avslutter han.