Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem er dette?

EUs nye president.

SØKTE IKKE VERVET: — Jeg søkte ikke dette vervet. Men fra i kveld påtar jeg meg det med entusiasme, sa Herman Van Rompuy, mens han snakket nederlandsk, fransk og engelsk etter hverandre. Foto: SCANPIX
SØKTE IKKE VERVET: — Jeg søkte ikke dette vervet. Men fra i kveld påtar jeg meg det med entusiasme, sa Herman Van Rompuy, mens han snakket nederlandsk, fransk og engelsk etter hverandre. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BRUSSEL (Dagbladet): Herman Van Rompuy er Belgias statsminister og baronesse Catherine Ashton er handelskommissær i EU.

Ingen av dem har noen særlig erfaring fra verdenspolitikken, eller særlig kjent i utlandet, og straks etter valget i Brussel i går kveld kom kritiske spørsmål.

De to ble valgt enstemmig av de 27 stats- og regjeringssjefene under et toppmøte som hadde form av en arbeidsmiddag, hvor det til det siste svirret en masse navn i lufta. Men da den britiske statsministeren, Gordon Brown, ga opp å gjøre forgjengeren, Tony Blair, til president, løsnet flokene for den svenske statsministeren, Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt har, i Sveriges halvårlige presidentskap, forhandlet med de 26 andre medlemslandene for å skape enighet.

«Belgiske vaner»
Det har virket nesten håpløst, men i går kveld ble hans to navn vedtatt.

— Jeg søkte ikke dette vervet. Men fra i kveld påtar jeg meg det med entusiasme, sa Van Rompuy, mens han snakket nederlandsk, fransk og engelsk etter hverandre.

Van Rompuy har vakt oppsikt ved å nærmest redde Belgia fra å sprekke det knappe året han har vært statsminister, og han lovte å ta med «mine vaner fra belgiskpolitikk» til EU.

GRATULERER: Her gratulerer Herman Van Rompuy EUs nye utenriksminister Catherine Ashton. Foto: SCANPIX
GRATULERER: Her gratulerer Herman Van Rompuy EUs nye utenriksminister Catherine Ashton. Foto: SCANPIX Vis mer

Hvem skal man ringe til?
— Forhandlinger må ikke ende med noen tapere, var et visdomsord han trakk fram. USAs tidligere utenriksminister, Henry Kissinger, spurte angivelig engang hvem han skulle ringe når han ville snakke med Europa.

I går kom spørsmål et opp igjen. Og der satt Herman Van Rompuy, president i Det Europeiske Rådet, Fredrik Reinfeldt, fra EUs halvårlige presidentskap på omgang, Catherine Ashton, utenrikssjef, og José Manuel Barroso, president i EU-kommisjonen. Alle fire så på hverandre, til allmenn latter.

— Jeg venter spent på førsteoppringing, brøt Van Rompuy gjennom.

— Er det noen på Kissingers nivå, så er det nå klart «Cathie», overtok Barroso. Ashton har aldri vært folkevalgt og har knapt noen erfaring med utenrikspolitikk. Hun får nå ansvaret for et av verdens største diplomatier. Til dette svarte hun:

— Døm meg for det jeg gjør og jeg tror du vil bli stolt av meg.

Balanse

EU-lederne ville ha politisk balanse og har nå valgt en belgisk konservativ til president og en britisk sosialdemokrat til utenrikssjef.

Begge to er fra nord, mens portugiseren Barroso er fra sør. Presidenten i Europaparlamentet, Jerzy Buzek, er fra Polen og øst. Ashdon er eneste kvinne i disse toppvervene. Og Barroso antyder åtte eller ni kvinner blant de 27 i Kommisjonen, som han nå syr sammen.

VANER: Van Rompuy har vakt oppsikt ved å nærmest redde Belgia fra å sprekke det knappe året han har vært statsminister, og han lovte å ta med «mine vaner fra belgiskpolitikk» til EU. Foto: SCANPIX
VANER: Van Rompuy har vakt oppsikt ved å nærmest redde Belgia fra å sprekke det knappe året han har vært statsminister, og han lovte å ta med «mine vaner fra belgiskpolitikk» til EU. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media