Hvem er din favoritt?

Vær med på å kåre Norges beste politiske kommentator. Stem på den personen du stoler mest på og som kommenterer norsk politikk best. Vi presenterer ti av Norges mest profilerte kommentatorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Audun Lysbakken, nestleder i SV, og Torbjørn Røe Isaksen, Unge Høyre, har beskyldt politiske kommentatorer for å svekke politikkens kraft. De påstår i sin mediekritikk at kommentariatet påvirker utseendet av valgkampen ved å spille politikere opp mot hverandre og dermed usynnliggjøre sakene politikere er opptatt av.

Kommentatordebatten

Lysbakken og Isaksens kritikk i debattinnlegget Kommentariatets diktatur

Kristiansen slår tilbake på kritikken: -De er politikkens supernerder

Arne Strand påpeker at den norske politiske journalistikken alltid har ført med seg personifisering. Strand tror ikke at det norske folket skifter parti like hyppig som skandaler blir trykket i ukepressen. Han uttaler seg i forbindelse med nettdebatten i Hilde Staalesen Lilleørens artikkel Diktaturkommentatorene

Bli med og kår den beste kommentatoren. Hvem tror du på?Arne Strand, Dagsavisen

Har tidligere hatt framtredende verv i Arbeiderpartiet. Nå er han leder i Dagsavisen. Når han uttaler seg er det aldri med skjulte motiver eller som stedfortreder, og han kommer aldri i skade for å ta politiske sidehensyn.

Strand skriver i artikkelen En krevende manøver:

- SV legger dermed premissene og bestemmer retningen for debatten. SV-debatten vil ha smitteeffekt på de andre regjeringspartienes programprosesser. Krigen blir tema ved stortingsvalget. Den som er best forberedt, vinner det slaget. SV ligger så langt best an.  

Marie Simonsen, Dagbladet

KOMMENTATOR-DEBATTEN:Arne Strand (over)forsvarer Kyrre Nakkim i debatten om politisk journalistikk. Arne Ove Bergo/Dagsavisen
KOMMENTATOR-DEBATTEN:Arne Strand (over)forsvarer Kyrre Nakkim i debatten om politisk journalistikk. Arne Ove Bergo/Dagsavisen Vis mer

Marie Simonsen har vært politisk redaktør i Dagbladet siden 2003. Tidligere har hun jobbet i VGs debattavdeling. Hun har også jobbet 12 år i Dagens Næringsliv, bl. a. som finansreporter, leder av featureavdelingen og som Londonkorrespondent.

Simonsen kommenterer helsevesenet i artikkelen En syk framtid

- Til slutt vil vi ikke dø, ironiserer helsefilosofene som ser nordmenns forventninger til velferdsstaten som et sykdomstegn i seg selv. I et av verdens rikeste land skal ingen lide nød og alle lidelser leges, og det skal skje straks og uten opphold.


Kyrre Nakkim, NRK

Er politisk redaktør i NRK. Han har tidligere vært kommentator i Dagsavisen. Som politisk redaktør var han blant annet prosjektleder for NRKs valgdekning i 2005.

Nakkim forutser utviklingen i barneombudsaken i Eg kjem ikkje til å trekkje meg:

- Ramin-Osmundsen har skadd truverdet til barneombodet. Det kan ende med at Ida Hjort Kraby må kaste handkledet.

Stein Kåre Kristiansen, TV2

Politisk redaktør og kommentator i TV2

Kristiansen kommenterer Støres posisjon i Superministerens feilskjær:

- Det er ikke noe som tyder på at Støre er blitt noe dårlig kort i regjering. Jeg tror dessuten han virker som en sterk og kraftfull politiker på folk flest. Men jeg kan se tendens til at han blir en smule gretten i møte med negativ kritikk - og det kler ingen politiker.

Stein Aabø, Dagbladet  

Stein Aabø har jobbet som journalist og kommentator i Dagbladet siden 1994.

Aabø kritiserer legenes innflytelse i Sylvia mot legemakta:

- De må forhandle, demonstrere, true, streike og slåss for å få det som de vil, de som andre. Men ingen andre yrkesgrupper har så mye makt i kraft av sitt monopol og sin status.

Harald Stanghelle, Aftenposten

Kommentatoren Harald Stanghelle er norsk journalist og ble i 2007 politisk redaktør i Aftenposten. Han har tidligere vært ansvarlig redaktør i Dagbladet.

Stanghelle diskuterer kåringen av kronikkonkurransen Det gudløses triumf?:

- Kan det være fordi denne unge, aktivistiske, troende muslimske legestudenten rett og slett har truffet en ubeskyttet nerve i den norske samfunnsdebatten?


Olav Versto
, VG

Kommentatoren Olav Versto er politisk redaktør i VG.

Versto sier sin mening om statsministerens reaksjon i Jens er fly forbanna:

- Jeg tolker ham som at han er fly forbanna. Han har jo spurt henne om hun har lagt alle kortene på bordet, og hun svarte ja.

Elisabeth Skarsbø Moen,  VG

Elisabeth Skarsbø Moen er politisk kommentator i VG.

Hun svarer på leserenes spørsmål på VGnettmøte:

- Det som skjedde i dette tilfelle var at Ramin-Osmundsen holdt opplysninger skjult. Det er vanskelig for en statsminister å hjelpe noen som ikke vil hjelpes. Jeg mener Manuela Ramin-Osmundsen selv er ansvarlig for sin egen avgang.

Magnus Takvam, NRK Er politisk journalist og forfatter. Han er kommentator i politisk avdeling i NRK. Takvam har arbeidet i NRK siden 1983.

Takvam uttaler seg om miljøpolitikk i Klimakutt gir prissjokk:

- Nå har vi fått en grundig utredning, og et mer udiskutabelt faktagrunnlag. Det er åpenbart at det må få konsekvenser for klimadebatten, ingen partier kan overse den typen faktagrunnlag som vi har her.

Kjell Håvard Narum, Aftenposten

Journalist og forfatter. Han har jobbet som utenrikskorrespondent for NRK i Washington, D.C. (sommer 1987-høst 1991) og jobber nå som politisk kommentator i Aftenposten.

Narum  uttaler seg i  Nettmøte om Ramin Osmundsen-saken:

- Men hun er utdannet i en noe elitepreget fransk juridisk samfunnskultur som ikke alltid samsvarer helt med norske politiske verdier. Kanskje sitter det igjen litt av dette i hennes ryggmargsreflekser. I politikken kan reflekser bli farlige hvis man ikke korrigerer dem i tide. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer