Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem er disse mennene?

I dag falt dommen i Munch-saken, men den sier ikke hvem som gjennomførte selve ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den eneste politiet har navngitt i jakten på de to maskerte mennene som løp inn i Much-museet med våpen og stakk av med de to bildene, er Stian Skjold (30).

Han ble frikjent for ranet i Oslo tingrett i ettermiddag. Den andre maskerte personen har gjennom hele den lange rettssaken og etterforskningen vært ukjent.

Dermed foreligger nå en dom i tidenes norske kunsttyveri uten at noen kan stadfeste hvem som faktisk stjal «Skrik» og «Madonna» fra veggen i Munch-museet i 2004.

- Ingen sikre beviser

Selv om tingrettsdommer Arne Lyng og hans meddommere konstaterer at det er sannsynlig at Skjold deltok i selve ranet, er de nok i tvil til å frikjenne ham.

Skjold har ikke noe alibi for ranstidspunktet, og blant annet flere telefonsamtaler som ble avlyttet av politiet knytter ham til maleriene. Men retten mener det sistnevnte kan forklares ved at han deltok i flyttingen av maleriene på et senere tidspunkt, et forhold politiet ikke har straffeforfulgt ham for.

«Disse samtalene har således liten bevisverdi i forhold til om Skjold deltok i ranet», heter det i dommen.

Retten viser også til at ingen vitner eller medtiltalte har utpekt ham som deltaker under ranet, og det finnes heller ingen fingeravtrykk eller DNA-spor som peker mot Skjold. Et mer perifert moment er også at 30-åringen stammer, noe som etter dommernes mening gjør ham lite populær når proffe ranslag skal stables på beina.

HAR ENNÅ IKKE KASTET MASKEN: Én er helt ukjent, den andre er politiet og Oslo tingrett uenige om. Foto: SCANPIX
HAR ENNÅ IKKE KASTET MASKEN: Én er helt ukjent, den andre er politiet og Oslo tingrett uenige om. Foto: SCANPIX Vis mer

Fikk pistol i ansiktet

Munch-ranet var svært skremmende for folk som befant seg på museet i 11-tida 22. august 2004. De to maskerte ranerne var bevæpnet med en Smith & Wesson 357 magnum revolver, og truet vakter og besøkende til å legge seg ned på gulvet.

En vakt fikk skytevåpenet rettet mot tinningen, mens flere utenlandske turister var lamslåtte vitner til ransdramaet.

Den ene mannen klarte etter flere hektiske forsøk å klippe over festene til «Skrik» og «Madonna» og få dem ned fra veggen. Maleriene er i etterkant verdsatt til henholdsvis 500 og 250 millioner kroner, summer som den antatte fluktbil-sjåføren Petter Tharaldsen (var ikke inne i bygget) og medvirker Bjørn Hoen nå er dømt til å betale til Oslo kommune.

- Redd for bakmennene

Når ankesaken kommer opp for lagmannsretten, vil flere av forsvarerne trolig gjøre sitt beste for å spre mer forvirring rundt deltagerne i ranet.

- Min klient er bare dømt for medvirkning. Generelt vet vi fortsatt veldig lite om hvem som faktisk sto bak og er involvert i hele denne saken, sa advokat John Arild Aasen til Dagbladet.no like etter at dommen falt i dag.

Hans klient, Petter Tharaldsen, anket dommen på åtte års fengsel og erstatningskravet på trekvart milliard på stedet. Det gjorde også de to andre som ble dømt for medvirkning til grovt ran av de to kunstskattene.

Hvem er disse mennene?

Thomas Nataas uttalte på sin side at han frykter personer som ikke satt på tiltalebenken i dag. Nataas ble frikjent for heleri av Munch-maleriene.

- Jeg er ikke redd for de som sitter der borte, men de som er bakmenn. Jeg håper jeg ikke har tråkket dem på tærne, sier han.

<B>INTERNASJONAL INTERESSE:</B> Flere titalls journalister fra Norge og utenlandske medier og nyhetsbyråer var tilstede da dommen ble avsagt.
<B>- FORFERDET:</B> John Arild Aasen, forsvarer for Petter Tharaldsen fortalte at de to dømte som nå, ifølge dommen, skal betale 750 millioner kroner i erstatning innen to uker, var rystet over dommen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling