Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem er egentlig Norsk Hyttelag?

Norsk Hyttelag hevder de er «en interesseorganisasjon for landets drøyt 600 000 hytteeiere». I realiteten er de et aksjeselskap.

HYTTEDEBATT: Corona-pandemien har satt sin stopper for hytteidyllen for de aller fleste.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
HYTTEDEBATT: Corona-pandemien har satt sin stopper for hytteidyllen for de aller fleste. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Hytteforbudet, en forskrift som forbyr hytteeiere å overnatte på hytta si hvis de ikke er bosatt i samme kommune, ble innført torsdag.

En av de sterkeste kritikerene av forbudet er Norsk Hyttelag.

«Vi vil på hytta»

Tidlig fredag morgen sendte de ut en pressemelding med overskriften «Vi vil på hytta til påske!».

Der presiserte Audun Bringsvor, som titulerer seg som generalsekretær, at det ikke var synd på hytteeierne i det store og hele, men at de likevel krevde forskriften endret fordi «tiltakene som innføres både er for strenge og for lite målrettede».

I pressemeldingen skrev de at de er «en interesseorganisasjon for landets drøyt 600 000 hytteeiere».

I realiteten er Norsk Hyttelag et aksjeselskap, som er eid av et annet selskap, Hytta AS.

NTB plukket opp pressemeldingen fredag morgen, og presenterte Norsk Hyttelag som en interesseorganisasjon. Meldingen ble publisert av blant annet Dagbladet, NRK og TV 2.

I et intervju med NRK Dagsrevyen fredag kveld ble Bringsvor kort og godt presentert som generalsekretær i Norsk Hyttelag.

- Uheldig

Jurist Eivind Helland Marienborg er blant de som har reagert på omtalen av selskapet.

- Dette er uheldig på mange plan. Først fordi et aksjeselskap prøver å fremstille seg som en medlemsorganisasjon. Så fordi mediene slipper det gjennom uten kontroll. På toppen av det hele er de fremstilt i mediene som om de representerer en halv million medlemmer. Det er vanvittig mange. Det er flere medlemmer enn OBOS, flere medlemmer enn Turistforeningen, sier Helland Marienborg til Dagbladet.

- Utifra offentlig tilgjengelig informasjon ser vi at Norsk Hyttelag er et aksjeselskap. De har ingen medlemmer. De kan ha abonnenter på hyttemagasinet sitt, men det er noe helt annet enn å ha medlemmer. I en forening har medlemmene stemmerett og kan påvirke både ledelse og synspunkter gjennom demokratiske kanaler. Det kan man ikke som abonnent. Når representanter for Norsk Hyttelag står frem i mediene, representerer de ingen andre enn selskapet og dets eiere, sier juristen.

UIMPONERT: Visepresident i Røde Kors Kina, Sun Shuopeng, er ikke imponert med hvordan Milano har håndtert virusspredningen. Video: AP. Vis mer

- 10 000 medlemmer

Overfor Dagbladet står Audun Bringsvor på at de er en interesseorganisasjon for Norges hytteeiere.

- Men vi påstår ikke at vi har snakket med alle dem, sier han.

Men hvor mange representerer selskapet egentlig?

Aksjeselskap har, naturlig nok, ikke åpne medlemsregistre, men Bringsvor sier til Dagbladet at de har cirka 10 000 medlemmer.

Selskapet hadde i 2018 og 2017 ca 3,6 millioner kroner i inntekter. Medlemsavgiften er på 498 kroner, noe flere kritikere av omtalen av selskapet fredag ikke fikk til å stemme med at de skulle ha 10 000 medlemmer.

- Jeg kan få sjekket opp det eksakte medlemstallet. Vi hadde i alle fall et opplag på medlemsbladet på 10 000, sier Bringsvor.

Han påpeker at når medlemstallene øker så vil tallene som er offentlig tilgjengelig henge litt etter, og sånn sett ikke reflektere medlemstallet fullt ut.

- Det er også sånn at de 498 kronene (medlemsavgiften) inkluderer moms, noe som ikke er inkludert i regnskapet, så der er det noe differanse, sier Bringsvor.

- Men dere er et AS. Hvorfor kaller dere dere en interesseorganisasjon?

- Vi er jo en interesseorganisasjon, men rent praktisk så er det organisert som et AS, fordi de folka som sto bak og initierte det har erfaring med det. Det er fortsatt en nonprofit, men vi har ikke masse lokallag og den typen drift, som for eksempel Huseiernes landsforbund.

- Slett arbeid

Eivind Helland Marienborg mener det er uredelig av Norsk Hyttelag å fremstille seg som en interesseorganisasjon.

VÆR VARSOM: Helmat Sarzali henger opp skilt for Sagene Samfunnshus. - Det er risiko å berøre kontaktflater, sier han. Helle Levang Moum sier det er lett å glemme seg, og er glad for påminnelsen. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er også slett arbeid av mediene å slippe dem til på falske premisser. Dette er spesielt farlig i den situasjonen vi er inne i nå. Hytteforbudet er omdiskutert, og vekker sterke følelser både blant tilhengere og motstandere. Ingen er tjent med at den debatten blåses opp og gjøres større enn den egentlig er, sier Marienborg, som selv ofte er på konas hytte på Sjusjøen.

- Jeg er med i Facebook-grupper for hytteområder på Sjusjøen, og nær sagt alle ser ut til å følge myndighetenes henstilling om å reise hjem, mens en veldig liten gruppe mennesker protesterer. At Norsk Hyttelag påstår å representere en halv million hytteeiere i en debatt som dette er villedende og farlig i den situasjonen vi er i nå.

Når Bringsvor blir spurt om han ønsker å kommentere Marienborgs uttalelse, svarer han at det er ganske åpenbart at Norsk Hyttelag ikke har 500 000 medlemmer.

- Så det ser jeg ikke noe behov for å kommentere, sier Bringsvor.

- Delte meninger

Han sier at de umulig kan representere meningen til alle hytteeiere, og peker på at det også finnes mange arbeidere som ikke er enige med Arbeiderpartiet i ett og alt.

- Hvis folk tenker at vi er en interesseorganisasjon som representerer meningen til alle hytteeiere, så vil jeg si det er en litt for streng tolkning. Det er nok delte meninger, men vi har ikke tid til å høre hva alle mener når vi snakker om en sak som har eksplodert i løpet av 24 timer, sier generalsekretæren i Norsk Hyttelag.

Oppdaterte

Omtalen av Norsk Hyttelag ble blant enkelte medier nyansert i løpet av fredagen.

NTB presiserte at det var snakk om «et aksjeselskap og en interesseorganisasjon for blant annet hytteeiere og hyttevel», mens NRK.no presiserte at det var snakk om «en interesseorganisasjon basert i Oslo som selv hevder å ivareta interessene til alle landets godt over 400 000 hytteeiere». TV 2 oppdaterte sin NTB-melding med at selskapet har «rundt 10 000 medlemmer».

Hilde C. Kristiansen, nyhetssjef i NTB, sier at de oppdaterte sin omtale etter at de ble gjort oppmerksom på at Hyttelaget er et aksjeselskap og ikke en ordinær medlemsorganisasjon.

- I Brønnøysundregistrene står det blant annet at selskapet har som vedtektsfestet formål å være: «Landsomfattende interesseorganisasjon for hytteeier, hyttevel/foreninger og andre hytteinteresserte». Vi endret derfor vår sak til å omtale Hyttelaget som et aksjeselskap og en interesseorganisasjon for blant annet hytteeiere og hyttevel. I samme sak tok vi også med Norges Hytteforbund som kilde. De skrev fredag brev til myndighetene med flere konkrete forslag til å lempe på hytteforbudet, skriver Kristiansen i en e-post til Dagbladet.

- Denne saken minner oss på at vi alltid skal sjekke nøye hvem som er avsender og hvilke motiver de har. Det å ha flere kilder i en sak bidrar også til å gjøre den bedre. Så må Norsk Hyttelag - uavhengig av organisasjonsform - også få lov til å ytre seg, så lenge vi forteller hvem avsenderen er, skriver Kristiansen.

Knut Magnus Berge, redaktør for nyhetsdivisjonen i NRK og leder for Dagsrevyen, ønsker ikke å kommentere saken.

- Ekstrem debatt

Når det gjelder selve debatten som ga hyttelaget masse spalteplass fredag opplever Norsk Hyttelag-Bringsvor den som ekstrem.

- Jeg har fått mange veldig positive, og mange veldig negative tilbakemeldinger. Det er veldig få nyanser. Jeg føler litt at jeg står på en fotballkamp og folk heier på det ene laget eller det andre, sier Bringsvor.

Han peker på at mye av debatten pågår på Facebook, og han mener den domineres av ytterpunktene.

For, sier Bringsvor, de fleste hytteeierne har gjort som myndighetene har bedt om, og blitt hjemme.

- 590 000 har gjort som de har blitt bedt om, og det føles litt som kollektiv avstraffelse og så blir de som driver sivil ulydighet, og fremdeles sitter i fjellet, premiert.

Hele Norges coronakart