Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem er grønnest?

Tony Blair skal betale CO{-2}-avlat etter lange flyturer. David Cameron har fått vindmølle på taket, og skal til Norge for å se at isbreen trekker seg tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Miljøsaken seiler opp som den store kampsaken foran vårens lokalvalg i Storbritannia. Mens vi ble fortalt at miljøpolitikk ikke sanker stemmer i Norge, går britiske politikere over hverandre for å framstå grønnest mulig. Liberaldemokratene har i flere år scoret stort på å bruke miljøkortet i valgkampen. Nå gjør De Konservative det samme, og partiets unge leder David Cameron har installert vindmølle på taket hjemme.

ETTER PÅSKE skal Cameron på tur til Nord-Norge for å se klimaendring i praksis. Reiseplanene er fortsatt hemmelige, men ifølge partikontoret skal han besøke en isbré. Ved iskanten vil han trolig advare mot klimatisk dommedag, med et fulltallig britisk pressekorps på slep. Samtidig er Tory-veteran John Gummer ute i mediene og kaller klimaendring én av våre tids store utfordringer. Det har gått noen år siden tidligere miljøvernminister Torbjørn Berntsen kalte Gummer «drittsekk» da han ikke ville snakke om sur nedbør.

REGJERINGSPARTIET LABOUR har også skjønt potensialet i grønn politikk. Statsminister Tony Blair drar fram Kyoto-avtalen omtrent hver gang han blir bedt om å nevne et område der han er uenig med president George W. Bush. Liberaldemokratene beskylder ministrene for å fly verden rundt, uten å tenke på hvor mye CO{-2} som da spys ut fra flymotorene. Miljøvernminister Margaret Beckett topper fy-lista med sine 26 flyturer til utlandet det siste året. Nå må hun gå inn i valgkampen med kallenavnet «air miles-Margaret».

MILJØBEVEGELSEN i Storbritannia advarer mot at prisfallet på flybilletter er den store klimasynderen i vest-Europa. «Friends of the Earth» vil at finansminister Gordon Brown øker skatten på flyreiser for å nå målsetningene i Kyoto-avtalen. Men skatteøkning er ikke veien å gå, mener regjeringen. I stedet lanserer regjeringen CO{-2}-avlat på egne flyreiser. For hver flytur ministrene tar, skal en sum penger settes inn i et fond som støtter miljøprosjekter i fattige land. Konseptet er utviklet av nettsida www.climatecare.org. Her kan du gå inn og sjekke hvor mye utslipp din flyreise eller biltur forårsaker. Nettsida regner så ut en sum penger som må til for å veie opp for utslippet.

I NORGE RIVER miljøvernere seg i håret over at de rød-grønne prater høyt om Kyoto-avtalen, mens de ikke kan gå inn for vern av ett verdens mest sårbare havområder. I Storbritannia spør miljøbevegelsen seg om politikerne klimafokus virkelig vil føre til konkrete endringer. David Camerons Norges-tur vil medføre utslipp av 0,5 tonn CO{-2}, og det vil koste ham 45 norske kroner å vaske sin klimasamvittighet rein etter besøket. Alt i følge www.climatecare.com. Blair-regjeringens CO{-2}-avlat vil trolig bli litt mer kostbar. Så spørs det om polarisen smelter seinere av det. Politikerne har iallefall pyntet seg i grønt. Og velgerne slipper å tenke på flyskatt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media