Hvem er Hamas?

Både Israel og USA har sagt at de ikke vil samarbeide med en palestinsk regjering ledet av Hamas, en organisasjon som har et langsiktig mål å etablere en islamistisk stat i hele det historiske Palestina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Israel og USA har sagt at de ikke vil samarbeide med en palestinsk regjering ledet av Hamas, en organisasjon som har et langsiktig mål å etablere en islamistisk stat i hele det historiske Palestina.

FØDSELSHJELP: Men i den blodige kampen Israel og Hamas har ført mot hverandre siden slutten av 1980- tallet, ser det ut til at israelerne har glemt at det var de som var fødselshjelpere for organisasjonen og dens forløpere. I 1970-åra og 1980-åra ga den israelske regjeringen grønt lys for både direkte og indirekte økonomisk støtte til palestinske islamister.

Motivet var å skape en motvekt til PLO i et forsøk på å splitte og svekke det sekulære PLO ved å etablere konkurranse fra et religiøst alternativ.

IMPONERENDE NØDSARBEID: Hamas ble etablert av medlemmer av Det muslimske brorskap, en organisasjon som ble grunnlagt i Egypt i 1928.

Fram til seksdagerskrigen i 1967 var det knapt noen islamistiske bevegelser av betydning i Israel og Palestina.

Dette endret seg betydelig etter denne krigen da Det muslimske brorskap satte i gang et imponerende arbeid blant nødstilte flyktninger på Gaza-stripen med utdanning, sosiale, religiøse og kulturelle hjelpetiltak.

Etter at PLO flyttet sin base til Beirut i 1970-åra, vokste islamistenes styrke i de okkuperte områdene med sitt omfattende hjelpeprogram, skoler og sykehus.

LOVLIG REGISTRERT: Ifølge det Israel-baserte Institute for Counter Terrorism ble forløperen til Hamas, al-Mujamma al-Islami lovlig registrert i Israel i 1978 av sjeik Ahmed Yassin. Sjeik Yassin var Hamas\' åndelige leder helt fram til han ble drept av israelske raketter i mars 2004.

VÆPNET KAMP: Hamas ble formelt dannet i 1987, i begynnelsen av den første intifadaen. Væpnet kamp var en del av doktrinen, og etter hvert som volden økte, søkte stadig flere til den islamistiske organisasjonen.

Hamas var også en kompromissløs motstander av Oslo-avtalen, og selvmordsbombere og andre terroroperasjoner var Hamas «veto» mot fredsprosessen.

LINJESKIFTE: Beslutningen om å delta i onsdagens valg blir sett på som et linjeskifte i Hamas. Før valget offentliggjorde Hamas sitt manifest for sin liste, «Endring og reform». Manifestet tok åpenbart sikte på å nå også velgere som ikke delte alle Hamas\' tidligere standpunkter.

Manifestet nevner ikke kravet om utslettelse av staten Israel, men refererer til «motstand» som en legitim rett for palestinerne for å oppnå uavhengighet.

De heter også at de skal nedkjempe okkupasjonen og opprette «en uavhengig palestinsk stat med Jerusalem som sin hovedstad, og samtidig forsvare det palestinske folk med alle mulige midler».