Hvem er «hettemannen»?

Politiet har valgt å gå ut med overvåkingsbildene fra Esso-stasjonen i Førde, som ble tatt få timer før Anne Slåtten (23) ble funnet drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Førde bestemte i dag å offentliggjøre overvåkingsbilder av den såkalte «hettemannen».

- Han er kun etterlyst som vitne, men han kan sitte på verdifull informasjon, sier politiadvokat Sissel Kleiven ved Førde og Naustdal lensmannskontor til Dagbladet.no.

Vitner mener å ha sett en mann som passer beskrivelsen på tre ulike steder i Førde sentrum i tida rundt drapet på 23 år gamle Anne Slåtten den 6. juni i år.

Overvåkingsbilder

Bildene av mannen ble tatt av et overvåkingskamera på en Esso-stasjon i Førde sentrum få timer før den drepte 23-åringen ble funnet.

Politiets vurdering var først at videobildene var av for dårlig kvalitet til å vises fram. De fikk derfor laget en fantomtegning av bildene, men har nå bestemt seg for å gå ut med det opprinnelige bildematerialet.

- Vi trodde ikke bildene var av god nok kvalitet til å kunne offentliggjøres. Nå har vi fått tilbakemeldinger om det motsatte, og velger derfor å gjøre dette, sier Kleiven.

Førde-politiet understreker at den etterlyste mannen ikke er mistenkt i saken, og at flere andre personer også er etterlyst som vitner.

- Vi håper at denne mannen, og andre vitner, kan ha viktig informasjon. Vi vil derfor svært gjerne snakke med dem, sier Kleven.

Sett tre steder

Klokka 08.35 mandag 7. juni så et vitne en mann i mørk hettegenser komme ut fra buskaset ved åstedet i Angedalsveien. Et døgn tidligere ble Anne Slåtten kvalt og drept her, men på dette tidspunktet er det ennå tre timer til hun blir funnet.

En drøy halvtime seinere ble en mørkkledd hettemann fanget opp av overvåkingskameraet på Esso-stasjonen ved elva Jølstra i Førde. Det er disse uskarpe videobildene som politiet nå går ut med.

En mørkkledd mann med hettegenser er også sett syklende i stor fart bort fra åstedet omtrent samtidig som sykepleierstudenten ble funnet drept. Vitnet tror syklisten er en mann i tjueåra, som er rundt 180 centimeter høy. Han skal ha hatt på seg svart munkejakke med hetta snørt tett igjen, beige vest, og utvasket dongeribukse.

Samme mann?

Alle observasjonene er gjort i Førde sentrum samme morgen og formiddag, og alle gjelder en mørkkledd mann med hette. Politiet vet likevel ikke om det dreier seg om samme mann.

- Vi er ikke nærmere en avklaring på dette, sier Kleven.

På tirsdag gikk politiet ut med et fantombilde av den hettekledde mannen. Dagen etter hadde de mottatt sju tips om navngitte menn.

- Nå har vi fått inn til sammen 30 tips. Det gjelder både den konkrete genseren, og navngitte menn som bruker slike gensere. Men vi er ikke nærmere identifisering, sier Sissel Kleven til Dagbladet.no.

I øyeblikket jobber 19 politifolk med drapssaken, deriblant 3-5 Kripos-betjenter. Nærmere 1300 vitner er avhørt, og 590 tips er registrert. I tillegg kartlegges alle bankuttak, overvåkingsbilder og mobilsamtaler i Førde på drapsnatta.

- Vi har ingen mistenkte i saken, men vi har godt håp om å finne gjerningsmannen. Vi tror og håper han finnes i etterforskningsmaterialet, sa politiinspektør Ronny Iden til Dagbladet.no i forrige uke.

Kvalt og drept

Sykepleierstudenten Anne Slåtten (22) ble funnet kvalt og drept mandag 7. juni klokka 12.20. Hun lå død i et buskas nær Førde sentrum. Da hun ble funnet hadde hun vært savnet i over et døgn, etter at hun ikke møtte til jobb på Førde sykehjem. 22-åringen ble drept på vei til jobb tidlig søndag morgen.

«HETTEMANNEN»: Dette bildet ble tatt på en Esso-stasjon i Førde tidlig mandag morgen 7. juni, få timer før Anne Slåtten ble funnet drept.
ETTERLYST SOM VITNE: Politiet i Førde vet ikke hvem denne mannen er, men er svært interessert i å få kontakt med ham.
«HAIKEREN»: Flere ukjente personer som oppholdt seg i Førde er etterlyst som vitner. Denne fantomtegningen viser en mann som skal ha bedt om skyss i Førde sentrum drapsnatta.
FANTOMTEGNINGEN: På tirsdag gikk politiet ut med denne tegningen av «hettemannen». Tegningen er laget på grunnlag av overvåkingsbildet.
DREPT: Anne Slåtten (23).