Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem er hvem i valget

111 ulike partier stiller til valg, men det er trolig sjiamuslimer som vinner valget. Det ryster sunniledere i hele Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Midtøsten-eksperten Robert Fisk i avisa The Independent slår fast at valget i Irak i dag vil endre verden, men ikke slik president George W. Bush hadde tenkt seg. Han skriver at valget skaper dyp frykt hos arabiske konger og diktatorer ellers i Midtøsten. De fleste av dem er USAs allierte.

UNITED IRAQI ALLIANCE: Det forente irakiske valgforbund, spås av alle som valgets vinner, med den største gruppen i den grunnlovgivende forsamling. Grupperingen består av ulike sjiafraksjoner og støttes av Iraks mest innflytelsesrike, religiøse leder, ayatolla Ali Sistani. Partiet går ikke inn for en religiøs statsdannelse som i Iran, men vil lede det første arabiske land med et sjiadominert styre.

INDEPENDENT NATIONALIST ELITES AND CADRES: De uavhengige nasjonalistiske kadrer og eliter, har støtte i Sadr City som er den fattige forstaden til Bagdad som domineres av tilhengerne til opprørsmullaen Moqtada al-Sadr.

IRAQI LIST: Irak-lista, ledes av Iraks midlertidige statsminister Iyad Allawi. Både han og den amerikanske okkupanten håper at CIA-agenten som bodde i eksil i Saudi-Arabia, skal gjøre det så bra at hans liste blir nummer to i valget. Allawi er sjia, men sekulær. Han var medlem av Baath-partiet på syttitallet. USA håper han kan inngå avtale med det største partiet og fortsette som statsminister fram til neste valg på et parlament i desember. Allawi har hatt mest penger av alle til rådighet i valgkampen.

IRAQIS PARTY: Irakernes parti, ledes av den midlertidige presidenten Ghazi-al-Yawar som er sunni og utdannet i USA. Partiets program ligger nær opp til Allawis. Mange tror disse slår seg sammen etter valget.

KURDISTAN ALLIANCE: Dominerer i nord. Den er et valgsamarbeid mellom Det demokratiske partiet i Kurdistan ledet av Massoud Barzani, og Den patriotiske union i Kurdistan som ledes av Jalal Talabani. Deres mål er autonomi i nord innenfor et føderalt Irak.

ALLIANCE OF INDEPENDENT DEMOCRATS: Den uavhengige demokratiske allianse, ledes av Adnan Pachachi som var utenriksminister før Saddam tok makta. Han er en moderat sunnipolitiker.

THE CHRISTIAN LISTS: De kristne listene, er splittet i to. The National Rafidayn list og The Two Rivers Coalition. Men programmene er nesten identiske og konsentrert om et forsvar for minoritetsrettigheter.

IRAQ ISLAMIC PARTY: Iraks islamske parti, ledes av Mohsen Abdel Hameed, er det største sunnipartiet og dominert av medlemmer av det muslimske brorskap. Partiet trakk seg fra valget, men står fortsatt på stemmesedlene.

CONSTITUTIONAL MONARCHY: Grunnlovsfestet kongedømme, bærer sitt program i partinavnet. Partiets leder heter Sharif Ali bin Hussein. Sharif Ali bin Hussein er fetter av Iraks siste konge som ble avsatt i 1958.

UNION OF THE PEOPLE: Folkeunionen, ledes av Hamid Moussa. Partiet har støtte blant liberale intellektuelle. Folkeunionens tilhengere er få, men aktive. Iraks kommunister er blant de som er med i unionen.