Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem er lurest?

Lille speil på veggen der - hvem er lurest i landet her?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«HVEM ER LUREST

i landet her?» spør statsminister Kjell Magne Bondevik. Han er kjent som en politisk taktiker av rang, men misliker betegnelser som «lur» og «rev». Han er mer bekvem med ord som «manøvreringsdyktig» og «strategisk». Men alene med seg selv, i sitt lønnkammer, hvor det henger et lite speil, på veggen der, kan det hende han spør: «Hvem er lurest i landet her?»

Speilet har alltid svart: «Du, Kjell Magne, er den lureste politikeren i landet her.»

Bondevik er ikke

et øyeblikk i tvil om at speilet vil si det samme nå, etter at han nok en gang har fått statsbudsjettet i havn. Han som beholder statsministertittelen og regjeringsmakta det ene året etter det andre, ved først å forlike seg med den ene og så med den andre. Nå har han altså klart det igjen. Og ikke nok med det, budsjettet er blitt bedre enn det var i utgangspunktet. Internt i regjeringen har han måttet gi etter for tunge og selvbevisste Høyre-statsråder.

I sitt stille sinn har han innrømmet at Per-Kristian Foss' forslag til statsbudsjett var i skjeveste laget. Det har han nå fått rettet opp, gjennom forliket med Frp. Nå er økningen i egenandelene borte, endringen i sykelønnsordningen utsatt, skattelettelsene litt større for vanlige folk og litt mindre for de rikeste. Dessuten er kommuneøkonomien betraktelig bedret. «Takka være min strategi,» sier Bondevik og smiler skjelmsk til speilet. «Det var 'i' som la inn lokkematen til Frp, og Frp beit på. Nå, speil? Kem e' lurest i landet her?»

MEN SOM I EVENTYRET

om Snøhvit, viser speilet et annet ansikt. Ikke stemoras, ikke Snøhvits, ikke Bondeviks, men Carl I. Hagens. Han smiler og kinnene glinser av fryd. Ansiktet fyller hele speilet, fra høyre til venstre. Og midt i speilbildet, i bildets sentrum, ser Bondevik Hagens velkjente politiske nese. Og speilet sier: «Carl I. Hagen er lurest i landet her.»

OG DER INNE

i sitt lønnkammer skjønner Kjell Magne Bondevik plutselig at han er lurt. At han har lurt seg selv. «No e' de'kje i som e' den barmhjertige samaritan.» «De' e'kje i som kan sole me' over å ha fått meir til sjuke og gamle.» «Det e' han Carl I. Hagen.»

Bondevik og alle kameratene i regjeringspartiene har glemt at bak Siv Jensens seriøse, pragmatiske og forhandlingsvillige ansikt sto den lure Carl I. Hagen.

Og slik gikk det til at den kristne, gode gutten, som ville gjøre alle til lags, lurte seg sjøl.

HVA KAN HAN

nå si til sine velgere? Han kan ikke godt si at det var han, Kjell Magne, som sørget for at de syke slipper å betale mer i egenandel, når han først hadde foreslått det motsatte. Han kan ikke si at det var han som ville sikre kommunene en skikkelig kompensasjon for manglende skatteinntekter i år, når han hadde overlatt til den strenge Erna å si nei til kommunene. Han kan ikke godt ta æren for at KrF-sympatisører med lav og middels inntekt får såpass skattelette som de får. Det var det jo Siv Jensen som sørget for. Og han kan heller ikke med stor troverdighet hevde at det var viktig å øke toppskatten for de rikeste, for å dele godene jevnere. Og hva med alle de gamle damene, som han alltid har hatt så godt lag med og som bruker så mye av minstepensjonen sin på matvarer? Det var jo ikke han , Kjell Magne, som fikk ned matmomsen med ett prosentpoeng. «Mon tro om alle 'velgeran' mine forstår hvorfor jeg gir bort profilen min til Hagen og Jensen som jeg ellers ikke vil kjennes ved når det gjelder regjeringssamarbeid. Jeg pleier jo å si at avstanden mellom Frp og KrF er for stor til at det kan bli aktuelt med noe regjeringssamarbeid. Men nå går jo avstanden feil vei. Jeg befinner meg til høyre og Hagen-Jensen til venstre. Det er ikke jeg som har manøvrert meg. Det er Hagen-Jensen som har manøvrert og erobret sentrumsfeltet mens jeg har vært på Fritzøehus og spist kirsebær med de store.»

ALT DETTE

tenker Kjell Magne Bondevik i sitt lønnkammer. Et plutselig raseri kommer over ham. Han er ikke lenger lurest i landet her. Også Valgerd er sur på ham. Han raser mot speilet og vil knuse det. Da ser han plutselig et fat fullt av fristende Frp-epler, som han kan forgifte og seinere forære Carl I. Hagen ...

OG LEVER DE ENNÅ

, så holder de på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media