VIL HA FAKTA: Audun Lysbakken (SV). Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
VIL HA FAKTA: Audun Lysbakken (SV). Foto: Lars Myhren Holand / DagbladetVis mer

Hvem er moralpolitiet?

Mange er utpekt som medlemmer av moralpolitiet. Nå vil inkluderingsministeren ha håndfaste fakta på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Professor i sosiologi, Grete Brochmann, mener det nå er vesentlig å få kunnskap om hvem vi faktisk snakker om.

- For å gripe dette an må vi vite mer enn hvem som blir pekt ut av folk på gata, sier Brochmann til Aftenposten.

Hun minner om at det er stor forskjell på et fenomen som vil dø ut av seg selv og et som får stadig påfyll gjennom asylsøkere og henteekteskap.

- Skal vi tenke politiske løsninger må vi vite, sier Brochmann, som utfordrer inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) til å bestille en grundig studie som favner bredere enn bare Grønland. I likhet med mange tror hun problemet strekker seg langt videre enn et begrenset område i Oslo.

Og professoren får umiddelbar respons.

Lysbakkens statssekretær, Henriette Westrin (SV), sier de er helt enige i at det trengs kunnskap. I første omgang vil de sjekke om studien kan skje innenfor eksisterende forskningsprogrammer.

Mohamed Sheik, som kjenner det somaliske miljøet godt, sier han er skremt over å observere stadig flere religiøse fanatikere. Han hevder følgende tre grupper utgjør kjernen av kontrollører: Unge skoletapere som søker til «kjellermoskeer», eldre som stritter imot utviklingen og vil beholde kontroll og noen høyt utdannede konservative ledere med stor makt.

- Mange ser ikke at det er disse ekstremistene som terroriserer andre, ikke storsamfunnet, som er vår største trussel, sier han.

(NTB)