Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem er Norges største kvinnelige forbilde?

Hvilken kvinne er det størst grunn til å feire på kvinnedagen? Kom med dine forslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den internasjonale kvinnedagen feires hvert år den 8. mars. Om du verken har noen BH\'er å brenne eller kampsaker å gå i tog for, kan du likevel være med å hylle kvinnen i dag.

Vi inviterer våre lesere til å kåre Norges største kvinnelige, nålevende forbilde. Kom med dine forslag i kommentarfeltet nederst i denne saken (navn + kort begrunnelse) innen klokka 14, og vær med på avstemningen mellom klokka 14 og 18 i dag.

Du står helt fritt til å foreslå hvem du vil ha med i den endelige kåringen, men her presenterer vi noen verdige kandidater:

Wenche Foss: Er etterkrigstidens store diva i norsk teater og film. Hun er kjent for sitt store samfunnsegasjement og har blant annet kjempet for de utviklimgshemmedes kår.

Gro Harlem Brundtland: Tidligere Ap-leder og Norges første kvinnelige statsminister (1981). Ledet Verdens Helseorganisasjon (WHO) fra 1998 til 2003.

Rose Marie Køhn: Norges første kvinnelige biskop.

Kim Friele: Har vært en av Norges fremst homoforkjempere og har bidratt til blant annet opphevelsen av straffeforbudet mot homofile handlinger mellom menn og rett til partnerskap for homofile og lesbiske.

Anette Sagen: Har frontet kampen for at kvinner skal få delta i hopprenn.

Shabana Rehmnan: En av landets fremste bidragsytere i den debatten om innvandring og integrering. Er blant annet kjent for å ha løftet mulla Krekar og kysset Valgerd Svarstad Haugland.

Ingelin Killengren: Tidligere ekspedisjonssjef og departementsråd i Justisdepartementet, samt politimester i Oslo (1994-2000). De siste seks årene har hun vært direktør i Politidirektoratet.

Liv Ullmann: Er Norges mest kjente skuespiller internasjonalt. Har regissert flere filmer, blant annet Kristin Lavransdatter (1996).

Celina Midelfart: Er administrerende direktør i Midelfart AS, som importerer og forhandler skjønnhet-, helse- og velværeprodukter, og er en av Norges rikeste kvinner.

Inger Ellen Nicolaisen: Sjef for frisørkjeden Nikita. Hadde rollen til Donald Trump i den norske tv-serien «Kandidaten» og har gitt ut bok om seg selv med råd til folk som vil opp og fram.

Mona Grudt: Norges første «Miss Universe» og redaktør av bladet «Ditt bryllup».

Anne-Cath. Vestly: Prisbelønt forfatter som blant annet har skrevet de populære bøkene om «Mormor og de åtte ungene». På 1960-tallet fikk hun massiv kritikk, særlig av kvinner, fordi  faren til «Aurora» ble hjemmeværende far. Mange syntes synd på den stakkars mannen som trillet barnevogn.

Eva Joly: Korrupsjonsjeger som blant annet sto i spissen for avsløringen i oljeselskapet Elf. Fra 2002 til 2005 var hun spesialråd i Justisdepartementet med ansvar for Norges arbeid internasjonalt mot korrupsjon og hvitvasking.

Dronning Sonja: Det vakte oppsikt at en «kvinne av folket» giftet med en kronprins i 1968, men Sonja har gjort fordommene til skamme. I 1991 ble hun Norges første dronning på 53 år.

Kronprinsesse Mette Marit:
Alenemoren fra Kristiansand som trosset kritikk fra monarkiets fremste forkjempere og som nå blir landets neste dronning.

Karen Espelund: Generalsekretær i Norges Fotballforbund.

Liv Arnesen: Første kvinne som har gått alene til Sydpolen. Sammen med Ann Bancroft ble hun også første kvinne som krysset Antarktis på ski.

Eva Sannum: Fordi hun valgte et eget liv framfor en dronningtilværelse i Spania. Har jobbet som modell, er utdannet tekstforfatter og jobber nå innen reklamebransjen.

Gro Nylander: Overlege, ammeekspert og forfatter av flere bøker om barn. Har bidratt sterkt til å plassere Norge på ammetoppen.

Gro Brækken: Tidligere NHO-topp som valgte å lede Redd Barna i stedet. Gjennom organisasjonens fokus på asylsøkerbarn i norske mottak, har hun gitt myndighetene klar beskjed om at landets humanitære forpliktelser også gjelder innenlands.

Grete Waitz: Har blant annet vunnet VM-gull i maraton (1983) og fem VM-gull i terrengløp. Vant «New York Marathon» ni ganger. Stiftet Grete Waitz-løpet, som var åpent bare for kvinner, og som hadde vel 40 000 deltakere på det meste.

Kristin Halvorsen: Norges første kvinnelige finansminister og partileder for SV.

Siv Jensen: Parlamentarisk leder for Frp, og tar trolig over som partileder når Carl I. Hagen trer av senere i år. Ledet den mannsdominerte finanskomiteen på Stortinget i fjor.

Marit Breivik: Har trent Norges kvinnelandslag i håndball siden 1994 og var den første kvinnelige landslagstreneren i internasjonal topphåndball. Førte laget blant annet til VM-gull i 1999 og EM-gull i 2004.

Gerd Liv Valla: Er den første kvinnelige lederen av Norges største og mektigste fagforening, LO. Var justisminister en kort periode i 1997.

Grace Reksten: Regnes som en av Norges ledende forretningskvinner. Har styreverv i blant annet Statoil, Storebrand og svenske Atlas Copco.

Elisabeth Grieg: Medeier og direktør i rederiet Grieg International. Er en av få kvinner i toppen av norsk næringsliv. Tøff debattant med et bredt engasjement og en rekke styreverv. Gir klar støtte til 40 prosent-kvoteringen av kvinner i bedriftsstyrene.

Kronprinsesse Mette Marit:</B> Alenemoren fra Kristiansand blir Norges neste dronning.
<B>Eva Joly:</B> Tøff korrupsjonsjeger.
<B>Liv Ullmann:</B> Norges mest kjente skuespiller internasjonalt.
Gro Harlem Brundtland:</B> Hele Norges landsmoder og landets første kvinnelige statsminister.
Shabana Rehman:</B> Provoserer og utfordrer i innvandringsdebatten.
<B>Anne Cath. Vestly:</B> Barnebokforfatter som er elsket av en hel nasjon.
<B>Grete Waitz:</B> Har vunnet «New York Marathon» ni ganger.
<B>Anette Sagen:</B> Kjemper for kvinnenes plass i hoppbakken.
KANDIDATER: Hvilken kvinne hyller du i dag?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!