Hvem er sjef på Youngstorget?

Stolleken er i gang i Arbeiderpartiet. Partiet har tre sjefer, men bare to stoler. Jens Stoltenberg leder stortingsgruppa. I kretsen rundt Thorbjørn Jagland jubles det for «partisekretærens hjemkomst». Men sjefsstolen på Youngstorget er opptatt. Der sitter partisekretær Solveig Torsvik. Resultatet kan bli ny maktkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Thorbjørn Jagland torsdag trakk seg som parlamentarisk leder og statsministerkandidat i Ap på landsstyremøtet, er det mange kort i partikabalen som må legges på nytt. Og den største rolleforvirringen kan komme til å stå om den mektige partisekretærfunksjonen.

Jagland har selv sagt at han nå vil konsentrere seg om å fornye partiet, og flere av hans tilhengere understreker at Jagland nå skal «ruste opp» partiorganisasjonen. Dette blir av flere oppfattet som en trussel mot Solveig Torsvik.

Ny maktkamp?

Torsvik og Jagland var tidligere nære fortrolige, men nå synes idyllen å være brutt. Det er mange i kretsen rundt Jagland som i økende grad stiller seg svært kritiske til Solveig Torsvik i rollen som partisekretær. Dermed kan det ligge til rette for en ny maktkamp i de innerste Ap-sirklene. Hvis hun ikke underordner seg tidligere partisekretær Jagland, kan hun risikere å bli presset ut av det mektige vervet.

- Flere og flere snakker om at partisekretæren må bort, og jeg tror ikke Torsvik sitter som partisekretær etter landsmøtet i november. Det hele vil virke tilsynelatende udramatisk, men det vil det ikke være. Torsvik ønsker selvfølgelig ikke å miste denne maktposisjonen, sier en sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Kritikken mot Solveig Torsvik og partikontoret skjøt fart etter det katastrofale valgresultatet i fjor høst. Hun blir særlig kritisert for at hun ikke hevet røsten og forsvarte partilederen da det stormet som verst rundt ham.

Trenger hjelp

Blant Jaglands folk er det ingen tvil om at den tidligere partisekretæren Thorbjørn Jagland nå er tilbake i sitt «rette element».

- Jagland er noe mer enn partisekretær, han er partileder i tillegg. Han skal ruste opp partiet både organisatorisk og politisk. Her må man finne en balanse mellom Torsvik og Jagland, og den diskusjonen er vel allerede i gang, sier stortingsrepresentant Trond Giske til Dagbladet.

Formelt sett er Thorbjørn Jaglands plass på Stortinget, men ingen vet ennå hvor den tidligere sjefen for stortingsgruppa nå skal sitte. Det er sannsynlig at arvtakeren Jens tar over kontoret hans, men Jagland får neppe det gamle kontoret til Stoltenberg.

- Jagland har kontor på Stortinget, men nå er det veldig viktig at han pleier mer kontakt med Youngstorget. Det er en helt annen situasjon nå, han har mye mer tid til dette arbeidet etter at han gikk av som parlamentarisk leder, understreker stortingsrepresentant Ranveig Frøiland.

En del av kritikken mot partikontoret har også vært at man ikke reiser ut og støtter fylkeslagene i tilstrekkelig grad:

- Nå må Jagland bruke mer tid på partiorganisasjonen. Det hadde vært veldig kjekt om han kunne reise rundt, og Solveig og partikontoret kunne også bli med. Ute i fylkeslagene trenger vi nemlig mye hjelp, særlig til å lære oss hvordan vi skal håndtere media. Akkurat den biten må vi bli bedre på, sier Frøiland, som tror Jagland har noe å bidra med på det området.

Partisekretær Solveig Torsvik ser ikke på Jaglands «hjemkomst» til partikontoret som en indirekte kritikk av den jobben hun selv har gjort.

- Krevende prosess

- Nei, på ingen måte. Vi har en krevende programprosess foran oss, og det at vi nå får økte ressurser til disposisjon, er bare positivt. Hvis Thorbjørn med sin kapasitet kan bidra, er det flott, sier Torsvik.

- Får Ap i realiteten to partisekretærer nå?

- Nei. Jeg er fremdeles partisekretæren.

- Har du selv merket kritikken mot partikontoret?

- Anonyme kilder vil jeg ikke kommentere. Dessuten reiser jeg rundt hele tida. Det kan godt hende man mener vi kunne vært mer ute, men jeg har den beste samvittighet på det området. Vi håndterer alle henvendelser fra partilagene, og det fins ikke ett eksempel på at vi ikke har stilt opp og bidratt på forespørsel, sier partisekretær Torsvik.

Stortrives

Hun vil heller ikke være med på at hun ikke lojalt støttet partilederen i kampens hete:

- På et møte i Fredrikstad Ap sa jeg at lederdebatten var ekstremt skadelig for partiet, men Demokraten (lokalavisa, red. anm.) stilte ikke opp. Da er det ingen som får vite at jeg har sagt dette, påpeker Torsvik.

På spørsmål om hun stiller til gjenvalg på landsmøtet i november, har hun følgende kommentar:

- Jeg stortrives med det jeg gjør, men det spørsmålet skal jeg svare valgkomiteen på.

Selv om lederproblemet i Ap sies å være løst, kan det likevel stå nye slag fram mot landsmøtet i november.

En sentral partikilde sier det slik:

- Thorbjørn-sympatisørene ser på seg selv som de moralske vinnerne i kampen som nå har vært. De ga fra seg to kjøttbein (vervet som parlamentarisk leder og statsministerkandidaturet, red. anm.) uten sverdslag. De gjorde «the right thing». Det gjorde ikke terrierne (Jaglands motstandere, red. anm.). Her ligger det betydelig latent moralsk indignasjon.

NYE STOLER: Forholdet mellom Thorbjørn Jagland og partisekretær Solveig Thorsvik skal ha blitt langt kjøligere de siste månedene. Etter at Jens Stoltenberg fikk statsministerkandidat-rollen, er Jaglands nye rolle er en klar trussel mot Thorsvik.