Hvem er svakest i landet her?

«Bondevik-regjeringen er enestående svak,» har Jens Stoltenberg hamret inn den siste uka. Her kan du se sakene Arbeiderpartiet tapte i forrige stortingsperiode. Hvem er egentlig svakest?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Stoltenberg slår seg selv på munnen og gir oss muligheten til å avdekke alle sakene Ap ble overkjørt på. Når du ser lista, er det ikke tvil om at både Gro og Jagland måtte tåle større nederlag enn vi, sier KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs til Dagbladet.

- Dessuten burde Stoltenberg vite bedre, han som satt i begge regjeringene og som finansminister tapte en rekke viktige skattesaker. Han forsøker seg dermed på en frekkhet med å stemple oss som enestående svake.

Kamelsluking

Under stortingsdebatten om rikets tilstand på onsdag gjentok Jens Stoltenberg det som Ap og Høyre i lang tid har hevdet:

Kjell Magne Bondevik svelger det ene nederlaget etter det andre, og tilbake står en regjering som nærmest ikke fortjener å styre landet. Statsministeren svarte at den sto seg godt sammenliknet med Ap's regjeringstid.

Nå legger sentrumspartiene fram lista som skal bevise at Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland var større kamelslukere enn Kjell Magne Bondevik.

EU-saken viktigst

Dagbladet ba Senterpartiets parlamentariske leder Johan J. Jakobsen om å velge ut de ti sakene som etter hans mening var vanskeligst å fordøye for Ap.

- Når Gro valgte å sitte på tross av at hun fikk et helt folk mot seg i EU-saken, er det selvfølgelig det viktigste nederlaget, sier Jakobsen.

Dagbladet ba anklagerne i Arbeiderpartiet om å komme opp med en tilsvarende liste over Bondeviks nederlag. Etter tre timer ga sekretariatet i Ap's stortingsgruppe beskjed om at tida ikke strakk til. I stedet kunne parlamentarisk nestleder Tom Thoresen svare på hvorfor Bondevik-regjeringen er enestående svak.

Schengen og Otta

- Det er en rekke saker på ulike områder, men først og fremst ser vi svakheten i Europa-politikken der Bondevik-regjeringen har tilpasset seg flertallet, blant annet ved Schengen-avtalen. Andre saker har vært Øvre Otta og skytefelt Østlandet.

- Hva er det som gjør at Bondevik-regjeringen er svakere enn Ap's forrige?

- Jeg kan ikke sette opp en fullstendig liste. Man må se på viktigheten og tyngden av de sakene som regjeringen lider nederlag på.

- Da vi hadde makten, hadde vi fullstendig herredømme og backing i utenrikspolitikken. Også i budsjettarbeidet ble det relativt moderate endringer, sier Thoresen.

tore.gjerstad@dagbladet.no