Hvem er svinet her?

Det blødende voldsofferet Ali ble nektet hjelp. Saken er stygg, skriver Trude Ringheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sykehusledelsen ved Ullevål sykehus mener Ali fikk en tilfredsstillende medisinsk vurdering i Sofienbergparken. Ali kom først til legevakten da samboeren fikk stoppet en drosje. «Frifinnelsen» faller på sin egen urimelighet.

Ledelsen finner ingen tegn til rasisme. Derimot beklager de at ambulansepersonellet sa «toget er gått», «din tulling» og «ditt svin» til 37-åringen. Den tillitsvalgte ved ambulansetjenesten forsikrer at de to kritiserte ambulansesjåførene har kollegers fulle støtte. Hvorfor snakker han ikke heller om Ali?

Mandag ettermiddag var Ali i Sofienbergparken i Oslo, sammen med sin samboer og sju uker gamle baby. En fotball sneiet et barn. Familiefaren ba spillerne være forsiktig. Han blir slått brutalt ned, i asfalten. Ambulansepersonell nektet å ta med seg det blødende offeret. Ifølge vitner kalte de ham «et svin» fordi han tisset på seg. Nå opplyses det at han står i fare for å få varig hjerneskade.

SAKEN ER merkelig. Ambulansepersonells oppgave er å berge liv og gi nødhjelp. Ingen er så vant til kaotiske situasjoner, blod, oppkast, overdoser og tiss, som disse. Hvorfor skjelte de ut voldsofferet Ali i stedet for å hjelpe? Hvorfor ble ikke tilstanden hans vurdert som alvorlig? Mannen ligger på Ullevål universitetssykehus med hjerneblødning. Mms-bilder av en blodig, bevisstløs mann og hans fortvilte samboer, R&B-artisten Kohinoor Nordberg, sier sitt. Bilder og vitner gjør at saken er dokumentert. Heldigvis. Hadde hendelsen inntruffet for fem år siden, hadde den trolig blitt dysset ned til ingenting. Ord mot ord. Hvor mange slike tilfeller får ikke oppmerksomhet?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer