Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem er tøffest?

Striden om barnehagepolitikken og revidert nasjonalbudsjett er nå i ferd med å bli en ren nervekrig mellom statsminister Kjell Magne Bondevik, Carl I. Hagen og Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I øyeblikket er Jens Stoltenberg under sterkt press: Frp-formann Carl I. Hagen sier rett ut at Bondevik må søke budsjetthjelp hos Arbeiderpartiet. Ved å true med regjeringskrise på budsjettansvarlighet skyver Bondevik også ansvaret over på Stoltenberg.

Stoltenberg må trolig velge mellom å bryte barnehageavtalen eller å være forberedt på regjeringsansvar - og i går sendte Stoltenberg ut en pressemelding som på nytt forsikret at han ikke bryter avtalen.

Kompromiss eller krise

Men også i Ap erkjenner man at makspris og full barnehagedekning må gjennomføres enten i et kompromiss med regjeringen, eller ved å overta regjeringsmakten.

Uansett blir det ingen dans på roser å overta. I revidert nasjonalbudsjett vil regjeringen legge fram en kuttliste verd milliarder. Regjeringspartiene holder kortene tett til brystet, men det antydes at totale budsjettkutt kan nærme seg fem milliarder kroner.

Fortsatt forpliktet

Lavere skatteinntekter enn forutsatt, tiltak mot økende arbeidsledighet og kostbare påplussinger fra Stortingets opposisjon må dekkes inn. Og på toppen av dette kommer barnehagekrangelen.

Om Stoltenberg skulle overta nå, er han fortsatt forpliktet av barnehageavtalen med Frp som begrenser handlefriheten på en rekke områder, ikke minst kommuneøkonomi.

Hagen gjør det klart at han ikke bøyer av for kabinettsspørsmål som innbefatter barnehageavtalen Frp har inngått med Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet.

- Hvis Bondevik har tenkt å gå av på barnehagesaken, kan han like godt gå rett til Kongen. I en sak der vi har en skriftlig avtale med andre partier, bøyer vi ikke av for et kabinettsspørsmål, sier Hagen.

Han gjør det samtidig klart at Fremskrittspartiet ikke føler noe spesielt ansvar for å hjelpe regjeringen gjennom budsjettet i vår. Dermed sender han ballen til Jens Stoltenberg.

De siste dagene har Bondevik på sin side gjort det klart at han ikke stiller kabinettsspørsmål på barnehagepriser, men på uansvarlig overbudspolitikk.

Omkamp om skattefritak

Men en av sakene Bondevik har varslet omkamp på i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, er skattefritak til arbeidsgiverbetalte barnehager. Dette er en del av barnehageavtalen og beregnet til å koste fra noen hundre millioner kroner til et par milliarder.

Dersom Bondevik stiller kabinettsspørsmål på økonomisk ansvarlighet, er det Stoltenberg som må redde regjeringen eller ta over.

VÅRKAMP: - Hvis Bondevik har tenkt å gå av på barnehagesaken, kan han like godt gå rett til Kongen, sier Carl I. Hagen (Frp). Her sammen med Kjell Magne Bondevik (KrF) og Jens Stoltenberg (Ap) ved en tidligere anledning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media