Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem får de fete Statoil-jobbene?

Den gamle Statoil-ledelsen avsluttet i dag arbeidet med tilleggsrapporten om Åsgard-overskridelsene slik Olje- og energidepartementet har bedt om. Spenningen er stor rundt hvem som skal overta de fete styrejobbene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig drøftet regjeringen i sitt faste mandagsmøte hvem som skal bli med i det nye styret i statsoljeselskapet.

I morgen ettermiddag blir generalforsamlingen i Statoil avviklet i departementets lokaler. Dirigent er bedriftsforsamlingens nestleder, Wenche Meldahl, fordi formannen, Terje Løddesøl, er på reise.

Verdikommisjonen

Meldahl er administrerende direktør i Øglænd Pioner. Hun ble landskjent tidligere i år da hun i protest gikk ut av Verdikommisjonen fordi hun var lei av synsingen til enkeltmedlemmer.

Nå skal hun lede utkastelsen av det mest kvalifiserte bedriftsstyret statsoljeselskapet har hatt på over 10 år. Trolig er Meldahl godt fornøyd med at hun i forkant har forlatt Verdikommisjonen.

Før styret formelt blir vraket, skal formannen, Kjell O. Kran, redegjøre for status i Åsgard-prosjektet. Det vil trolig skje ved at han formelt overleverer brevet og rapporten olje- og energiministeren har bedt om. Innholdet i brevet vil imidlertid statsråd Lahnstein ha gjort seg kjent med allerede tirsdag formiddag.

Eksklusiv forsamling

En generalforsamling i et heleiet statsselskap har bare navnet til felles med en generalforsamling i et ordinært aksjeselskap. Til stede er foruten eierens representant, styreformannen, Kjell O. Kran, selskapets administrerende direktør Harald Norvik, revisor og en representant for Riksrevisjonen. Under morgendagens generalforsamling er det dessuten ventet at statsråden har med seg nøkkelpersonell fra departementet.

Straks generalforsamlingen er avsluttet, vil olje og energiministeren presentere det nye styret. Den nye styreformannen vil trolig være til stede for å møte pressen sammen med Lahnstein.

Håpløs form

Det spesielle med generalforsamlingen i et statseiet selskap er at den hver gang demonstrerer hvor håpløs aksjeselskapsformen er for denne type selskaper.

For det første er det en tilfeldighet at Senterpartiet fremstår som eier. Denne gang er det dessuten en vikar fra Senterpartiet, fordi den egentlige olje og energiminister, Marit Arnstad, har barselspermisjon.

For det andre er idéen bak det begrensede ansvar i et aksjeselskap nærmest stilt på hodet fordi hundre prosent-eieren må svare for sin tilfeldige plassering både juridisk, politisk og moralsk.

Det eneste helt sikre med morgendagens generalforsamling i Statoil, er at den vil bety et langt skritt mot en ny eierform.

(NTB)