Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvem får Obamas penger?

Det Hvite Hus vil ikke si hvem som får Barack Obamas fredspris-penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I dag tidlig forlot USAs president Barack Obama Oslo Lufthavn Gardermoen i sitt Air-Force-One. Med seg i bagasjen hadde han ikke bare nobelmedalje og diplom. Fredsprisvinneren fikk også med seg 8 millioner norske kroner (som utgjør 10 millioner svenske kroner) av Nobel-komiteen.

Det store spørsmålet er hva Obama gjøre med pengene?

Ukjent formål På amerikanske satireblogger foreslås det at Obama skal kjøpe et fredsduesenter i Texas, eller investere pengene i økt deltagelse i Afghanistan.

Det hvite hus har gått ut og erklært at Obama vil donere pengene til et veldedig formål. 

— Han fortalte meg at pengene spesifikt skal gå til veldedighet. Det skal være en prosess for å evaluere dette ut fra hans ståsted, og jeg antar at det kan gå til flere formål, sa Obama-talsmann Robert Gibbs i oktober.

Onsdag sa talsmenn fra Det hvite hus at det ennå ikke har falt en avgjørelse for hvem som får donasjonen, melder CBSNews.com

Siden oktober har det vært svært stilt fra Det hvite hus. Flere ganger har de nektet å klargjøre hvilke veldige organisasjoner som skal få pengene.

Kinkig situasjon Det kan potensielt bli en spesiell situasjon at Obama gir penger til en organisasjon som jobber med fredsarbeid. En slik organisasjon vil sannsynligvis ikke være for glad for presidentens avgjørelse om å sende flere soldater til Afghanistan.
Ifølge CBSNews, kan det oppstå et PR-messig problem for Det hvite hus hvis Obama gir prisen til noen som protesterer mot hans utenrikspolitikk.
Røde Kors og Frelsesarmeen CBSNews skriver at det er tre sannsynlige organisasjoner som har det største potensialet for å motta prispengene. De trekker fram Røde Kors, Frelsesarmeen samt Habitat For Humanity.

Habitat, som bygger små, enkelte, billige hus for å hjelpe folk med boligproblemer, trekkes fram som den heteste kandidaten for en president som vektlegger amerikansk gjenreisning etter finanskrisa, skriver CBSNews.

Obama-donasjonerDet er ikke første gang i så fall at Obama donerer penger. I fjor donerte han nesten én million kroner (172,050 dollar) til veldedighet, ifølge tall fra Det hvite hus.
En liten andel av pengene gikk til trosbaserte grupper, og den største mottakeren var CARE, som kjemper mot global fattigdom, og til United Negro College Fund. Begge mottok nesten 150 000 kroner (25,000 dollar).
  Obamafondet Slatemagazine på sin side foreslår at Obama kan lage sitt eget fond.
— Kanskje han vil kalle det «Obamafondet for Verdensfred», foreslår professor ved universitetet i Virginia, Larry Sabato.

Det er flere tidligere demokratiske presidenter som har gjort nettopp dette — Jimmy Carter (fredsprisvinner i 2002) har sitt «The Carter Center» og Bill Clinton har sitt «William J. Clinton Foundation»

Slatemagazine poengterer at Obama allerede kan sette i gang med sitt post-Hvite-hus-liv.
Politisk pengeproblem Men det er et problem for Obama å motta disse pengene. Fredsprisen er nært knyttet opp til den norske regjeringen, og den amerikanske grunnloven begrenser at statsansatte skal kunne motta gaver fra noen "utenlandsk stat".
Det hvite hus har argumentert for at prisen ikke kommer fra en utenlands stat, selv om medlemmene i Nobelkomiteen er tidligere norske statsansatte. 
 
Da Teddy Roosevelt want prisen, måtte han spørre Kongressen om tillatelse til å gi pengene til veldige formål.

PENGER TIL KRIG?Obama og frue var konge og dronningen av festen på Nobelkomiteens bankett igår. Amerikanske satrieblogger mener Obama kan bruke fredsprispengene til å støtte krigen i Afganistan.
Foto: Lise Åserud / Scanpix POOL
PENGER TIL KRIG?Obama og frue var konge og dronningen av festen på Nobelkomiteens bankett igår. Amerikanske satrieblogger mener Obama kan bruke fredsprispengene til å støtte krigen i Afganistan. Foto: Lise Åserud / Scanpix POOL Vis mer
FIKK 8 MILL: Barack Obama mottok i går Nobels fredspris. Nå begynner diskusjonen om hvem som skal få pengene som følger med prisen. Her er Torbjørn Jagland, Michelle Obama, Obama selv, kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.  AFP PHOTO/DANIEL SANNUM LAUTEN
FIKK 8 MILL: Barack Obama mottok i går Nobels fredspris. Nå begynner diskusjonen om hvem som skal få pengene som følger med prisen. Her er Torbjørn Jagland, Michelle Obama, Obama selv, kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. AFP PHOTO/DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media