Hvem får verdens gjeveste pris?

Kinesisk blogger, kolombiansk geriljafange - eller Vladimir Putin?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet TV følger kunngjøringen av årets fredsprisvinner direkte klokka 11.

(Dagbladet.no): I dag klokka 11 kommer Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs ut fra de indre gemakker i Nobelinstituttet og kunngjør for hele verden hvem som blir tildelt årets Fredspris.

Prisen inkluderer en medalje, et diplom - og 10 millioner svenske kroner - renteavkastning fra dynamittoppfinner Alfred Nobels enorme formue.

Spekulasjoner

Den stortingsutnevnte komiteen har allerede bestemt seg, men i henhold til reglene er all informasjon om vinneren hermetisk skjult for offentligheten. Derfor går spekulasjonene høyt om hvem som til slutt får prisen, som kanskje er verdens mest ærverdige utmerkelse.

I år har det vært 197 kandidater - det nest høyeste antallet i Fredsprisens historie. 164 er enkeltpersoner, og 33 er organisasjoner.

Allerede tror mange at årets pris går til en menneskerettighets-

forkjemper. Grunnene er flere - for det første har det ikke vært et år spesielt preget av store framskritt når det gjelder verdensfred, for det andre at miljøsaken fikk sin pris i fjor med tildelingen til Al Gore.

FAVORITT: Menneskerettsaktivisten Hu Jia, her med kona Zeng Jinyan, er av mange tippet som den fremste kandidaten til å få Nobels fredspris i dag. Kina har allerede advart Nobelkomiteen mot å gi denne «kriminelle» mannen verdens mest prestisjefylte fredspris. Foto: FREDERICK J. BROWN/AFP/SCANPIX
FAVORITT: Menneskerettsaktivisten Hu Jia, her med kona Zeng Jinyan, er av mange tippet som den fremste kandidaten til å få Nobels fredspris i dag. Kina har allerede advart Nobelkomiteen mot å gi denne «kriminelle» mannen verdens mest prestisjefylte fredspris. Foto: FREDERICK J. BROWN/AFP/SCANPIX Vis mer

- Det skjer lite positivt i konfliktområder nå. Derimot har menneskerettighets-

spørsmål stått sterkt siden krigen, og det er alltid et viktig felt, sier Gunnar Sørbø, direktør ved Chr. Michelsens Institutt, til Dagbladet.no.

I tillegg er det i år 60-årsjubileum for FNs menneskerettighets-
erklæring. Og med de to foregående åras priser er det trolig grunn til å anta at 2008-prisen går til et annet felt enn miljø og mikrokreditt.

Kinesisk dissident

Øverst på lista på det store internasjonale oddsnettstedet Paddypower.com troner den kinesiske dissidenten Hu Jia med 7:4 i odds. Advokaten sitter fengslet for å ha «undergravd staten» gjennom sine oppfordringer til innføring av demokrati og kritikk for brudd på menneskerettighetene, gjerne via Internett.

Lenger nede på lista finner vi enda en kinesisk dissident, Wei Jingsheng, som nå lever i USA etter 18 år i fengsel i hjemlandet.

Utenfor Paddypower.coms liste, men svært aktuell, er en tredje kinesisk dissident, Gao Zhisheng, som har vært forsvunnet siden september 2007.

Selv om mange tror det blir vanskelig å komme utenom Kina i år, fryktes det samtidig hva som kan skje dersom den norske Nobelkomiteen terger på seg OL-arrangøren:

Hvem får verdens gjeveste pris?

Ifølge Dagbladet.no’s opplysninger er ambassaden i Oslo satt i full aktivitet som følge av de sterke spekulasjonene om en pris til Hu Jia, og kinesisk UD har i dag advart komiteen mot å gi prisen til «en kriminell», ifølge NTB.

At Nobelkomiteen er en selvstendig institusjon som ikke representerer den norske staten, synes å spille liten rolle for de kinesiske myndighetene.

En tildeling til Hu Jia vil trolig få følger for norsk-kinesiske forhold - for eksempel den planlagte menneskerettighets-

konferansen seinere i måneden, eller statssekretær Raymond Johansens håp om innreise til Tibet.

Rafto-vinnere
Nummer to på Paddypower.coms oddsliste er den vietnamesiske buddhistlederen Thich Quang Do, som sitter i husarrest for sin kamp for religionsfrihet. Munken fikk for to år siden Raftoprisen, en pris som flere ganger har gått til en kandidat som seinere har fått Fredsprisen, som Kim Dae-jung eller Shirin Ebadi.

Det gjør i så fall tredjeplassinnehaver, 
tsjetsjenske Lidia Jusupova, aktuell; hun har kartlagt og informert om overgrep fra både russiske og tsjetsjenske styrker under konflikten i hjemlandet.

Også høyt oppe på lista ligger eks-Farc-fange Ingrid Betancourt, fredsmekler Martti Ahtisaari og den zimbabwiske opposisjonslederen Morgan Tsvangirai - sammen med gjengangere som Den internasjonale koalisjonen mot klasebomber, U2-vokalist Bono og den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu.

Blant kandidater som riktignok vil gi mange penger tilbake på innsatsen, men som nok neppe er spesielt sannsynlige, er USAs president George W. Bush med 500:1 i odds, og Russlands statsminister Vladimir Putin - som er foreslått for sin innsats for biobrennstoff.

Satser du pengene dine på «verdensspråket» esperanto, får du tilbake 50 ganger innsatsen.

Ønsker «konfliktpris»

Gunnar Sørbø ved Chr. Michelsens Institutt i Bergen understreker at Nobelkomiteen er uforutsigbar. Likevel håper han på det han kaller «konfliktpris».

- Krig/fred-aspektet er såpass vedvarende viktig at jeg ikke synes det er lurt hele tida å utfordre dette; det kan til slutt føre til at prisen mister respekt internasjonalt, sier direktøren og utdyper:

- Komiteen har etter hvert gitt uttrykk for et temmelig bredt fredsbegrep, med seinere års priser til miljø og mikrokreditt. Av og til kan f.eks. miljøsaken være riktig å premiere siden den favner så bredt, som i fjor, med Al Gore, men med Wangari Maathai (2004) strakte de det veldig langt, sier Sørbø til Dagbladet.no.

Menneskerettighetsarbeid, derimot, kommer godt innenfor prisens kjerneområde, og er mer sannsynlig som premiert felt enn krig/fred.

- De siste åra har menneskerettigheter vært mye svekket og trampet på. Eksempelvis i kjølvannet etter 9/11, med Guantánamo, sier forskeren, som understreker at kandidater som de kinesiske dissidentene kommer i en vanskelig kategori.

- Noen arbeider i et konfliktområde, mens med personer som de kinesiske kandidatene blir det vanskeligere, siden de ikke er i en krigssituasjon, sier Sørbø og trekker fram Raftoprisen som en pris som er mer konsekvent med hensyn til hvilke saker som blir premiert.

- De rendyrker kandidater som trenger en håndsrekning, gjerne fra glemte konflikter, som for eksempel årets vinner, den kongolesiske presten Bulambo Lembelembe Josué, sier Gunnar Sørbø.

DOKUMENTERER OVERGREP: Den tsjetsjenske advokaten Lidia Jusupova dokumenterer overgrep fra både russisk og tsjetsjensk side i den blodige konflikten i hjemlandet. Hun er i toppsjiktet blant nobelpriskandidatene.
I HUSARREST: Thich Quang Do har sittet mye av sitt voksne liv i vietnamesiske fengsler for sitt krav om religionsfrihet. For to år siden ble han tildelt Raftoprisen, men sitter fremdeles i husarrest.
EKSFANGE: Den kolombianske politikeren Ingrid Betancourt slapp tidligere ut fra flere års fangenskap hos Farc-geriljaen. Mange tror på henne som fredsprisvinner.
I BUNNSJIKTET: Russlands statsminister Vladimir Putin er riktignok foreslått til prisen, men må finne seg i å figurere i bunnsjiktet av lista over nobelkandidatenes odds - sammen med George W. Bush.
HÅPER PÅ «KONFLIKTPRIS»: Gunnar Sørbø, direktør ved Chr. Michelsens Institutt i Bergen håper årets Fredspris går til en kandidat som er engasjert innen krig/fred-problematikken.