Hvem får www.æøå.no?

43 000 søknader er kommet inn om de nye norske domenenavnene. I dag avgjøres det hvem som får dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har fått inn til sammen 43 173 søknader i løpet av en uke, sier en overveldet daglig leder Hilde Thunem i Norid, som er registreringsenheten for .no-domenet.

Responsen er langt over det Norid forventet da det ble åpnet for søknader på domenenavn med blant annet æ, ø og å forrige mandag.

- I Sverige fikk man inn rundt 18 000 søknader da de gjorde en lignende endring for en tid siden. Med et noe lavere innbyggerantall i Norge, hadde vi regnet med 10 000-15 000 søknader, sier Thunem til NTB.

Trekning

Med over 43 000 søknader er det trolig mange som har søkt om samme navn. Derfor skal Post- og teletilsynet i morgen foreta en trekning mellom søknadene før Norid behandler dem.

Thunem vil ikke røpe hvilke navn som har vært de mest populære.

- Det kan jeg ikke si noe om før vi har gjennomført trekningen, sier hun.

I søkerbunken ligger garantert en rekke søknader fra norske bedrifter som vil sikre seg sine norske navn på nett, slik som kværner.no eller elkjøp.no. I tillegg vil det trolig være mange som vil knive om lettfattelige navn som æøå.no, kjøp.no eller øl.no.

Innføringen av de norske tegnene betyr blant annet at 119 norske kommuner, som Ål, Bø og Ås, nå kan bruke sine riktige navn på internett. Disse vil automatisk få navnene tildelt under kommune.no-domenet, men må søke Norid om de vil ha et helt eget domenenavn.

Også samisk

Norid-sjefen er usikker på hvorfor så mange flere nordmenn ønsker seg helnorske domenenavn enn tendensen var i Sverige..

- Folk i Norge ser kanskje større behov for å ha et nasjonalt navn enn man gjør i Sverige. Det gir et alternativ for bedrifter som retter seg til det norske markedet, å kunne bruke sine norske domenenavn i markedsføring, sier Thunem.

Etter at trekningen er gjennomført mandag, vil det åpnes for å registrere æøå-domenenavn etter vanlige rutiner fra onsdag. Til sammen 23 nye tegn er det nå blitt åpnet for.

- Det er både æ, ø og å, samt andre tegn i de norske skriftspråkene bokmål, nynorsk og de tre samiske språkene, sier Thunem.

For å få registrert et domenenavn må enheten som registrerer være notert i Brønnøysundregistrene. Hver enhet tillates å ha opptil 20 domenenavn.

(NTB)