Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvem forgiftet den neste presidenten?

Den ukrainske opposisjonslederen Viktor Jusjtsjenko ble forgiftet. Spørsmålet nå er hvem som gjorde det. Problemet er at det er menn med makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): -  Det er ingen tvil om at Jusjtsjenkos sykdom skyldes at han ble forgiftet av dioksin, sa dr. Nikolai Korpan på en raskt sammenkalt pressekonferanse i Wien i går.

Lett å ha i suppe

Han er sjefen på Rudolfinerhaus-klinikken, der Jusjtsjenko har blitt behandlet for sin mystiske sykdom som blant annet har vansiret ansiktet hans.

-  Vi mistenker innblanding fra en tredje part, men vi kan ikke svare på hvem som lagde maten eller hvem som var med ham da han spiste, sa Korpan i går.

Han la til at dioksin er lett å ha i suppe, og at Jusjtsjenko etter hvert vil få tilbake helsa si. Dioksinverdiene Jusjtsjenko hadde i blodet var tusen ganger høyere enn normalt da han ble fløyet til sykehuset i september.

-  Alt går bra. Jeg planlegger å leve lenge, og jeg planlegger å leve lykkelig. Jeg får bedre helse for hver dag, sa Jusjtsjenko, som i helga var på sin tredje behandling på den østerrikske klinikken.

Under den første besøket gikk ikke alt like bra. Da hadde han nettopp blitt forgiftet, og måtte behandles raskt. Jusjtsjenko ble sendt til sykehuset i Wien etter en middag med sjef og nestsjef for de ukrainske sikkerhetsorganene, Ihor Schmecjko og Volodymyr Salsiouk 5. september.

Kunne dødd

Han skulle be dem om å holde seg unna, og ikke gripe inn i det forestående presidentvalget. I stedet var det under denne middagen Jusjtsjenko og hans tilhengere mener han ble forgiftet. Hans kone har fortalt flere medier at hun fikk en medisinliknende smak i munnen da han kysset henne etter middagen.

I går antydet hun også at mannen har vært utsatt for flere dødstrusler foran presidentvalget.

Ifølge legene som behandlet Jusjtsjenko, var han i en kritisk tilstand, men ikke i ferd med å dø, da han kom i september. Lever, bukspyttkjertel og innvoller var oppsvulmet og fordøyelsesorganene var dekket av sår.

-  Hvis dosen hadde vært høyere, kunne han ha dødd, sa legene i Wien i går.

Gjørme-hud

Mot legenes råd dro Jusjtsjenko tilbake til Kiev etter sitt første besøk til Wien. Ansiktshuden hans forandret seg sakte. Sår, blemmer og en gjørmeaktig farge vansiret og eldet ansiktet. Han fikk sterke medisiner, og tok store doser smertestillende.

Jusjtsjenko dukket opp i nasjonalforsamlingen Verkhovnaja Rada, vansiret og delvis lam i ansiktet, og derfor ute av stand til å snakke rent. Han sa at han var blitt utsatt for et attentatforsøk, og at motivet var politisk.

Politiske motstandere sa at han hadde spist dårlig sushi som han hadde skylt ned med konjakk, istedenfor å spise patriotisk svin og drikke patriotisk vodka.

De forsøkte å latterliggjøre Jusjtsjenko, og vitset om at han kanskje ikke tålte brennevin. Det ble satt ut rykter om at han var smittet av kjønnssykdommen herpes.

Nå er tida for rykter over, og for Jusjtsjenkos motstandere er det ingen grunn til å le.

Det er ventet at Jusjtsjenko vinner 3. valgomgang 26. desember greit.

Blant annet fordi mulighetene for juks er mindre, etter en avtale mellom regjeringen og opposisjonen.

Forgiftningssaken skal nå etterforskes.

Da er det noen som ikke vil sove trygt. Hvem, hvor mange, og hvor høyt oppe i systemet de har sittet, vil bare framtida vise.

DRAMATISK FORANDRING: Bildet til venstre er tatt 4. juli i år - det til høyre kun få måneder senere, 19. november. Dioksinverdiene Jusjtsjenko hadde i blodet var tusen ganger høyere enn normalt da han ble fløyet til sykehuset i september.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media